Je geheugen verbeteren met amandelen en rozemarijn

Ons geheugen is de hersenfunctie die ons in staat stelt om ervaringen te registreren, op te slaan en op te roepen. Dit gebeurt als gevolg van de herhaalde synaptische verbindingen tussen neuronen, die zenuwbanen creëren.

De meerderheid van de mensen heeft de capaciteit om tijdens hun leven miljoenen dingen te onthouden. Als iemand iets voor een kortere tijd opgeslagen heeft, maar later vergeet, is dit geheugen het zogenaamde kortetermijngeheugen.

Het trainen van het geheugen helpt om het gedurende je hele leven te versterken en maakt het sterk voor als die jaren komen wanneer we niet dezelfde capaciteit meer hebben die we hadden toen we jong waren. Lezen, schrijven, luisteren naar muziek en het bestuderen of het spelen van mentale spelletjes kan helpen om je geheugen te trainen, zodat je dingen niet snel meer vergeet. Het zal ook helpen om het risico op neurodegeneratieve problemen te verminderen.

Een andere sleutel tot een goed geheugen is een gezond dieet. Ons lichaam krijgt essentiële voedingsstoffen binnen uit het voedsel dat we eten om zowel op fysiek als op psychologisch niveau goed te kunnen functioneren. In dit artikel zullen we praten over de specifieke voordelen die geroosterde amandelen en rozemarijn voor je geheugen hebben.

Help je geheugen met geroosterde amandelen en rozemarijn

Een combinatie van amandelen, rozemarijn en andere natuurlijke ingrediënten kan een heerlijke natuurlijke aanvulling zijn voor het welzijn van onze hersenen en geheugen.

Voordelen van amandelen

Amandelen

Deze noot bevat fenylalanine, een stof die de hersenen helpt bij het produceren van dopamine, adrenaline en noradrenaline. Het veelvuldig eten van amandelen helpt bij het verbeteren van het geheugen en het overwinnen van problemen die veroorzaakt worden door een depressie.

Vanwege het hoge gehalte aan vetzuren en andere voedingsstoffen stimuleren ze de hersenfunctie en het zenuwstelsel.

Amandelen bevatten spoorelementen en meervoudig onverzadigde vetzuren, waarvan een tekort invloed kan hebben op de hersenprocessen. Ze zijn een belangrijke bron van water, eiwitten, vetten, koolhydraten, cellulose, vitaminen B1, B2, PP, C, A, D en E, calcium, fosfor, ijzer, kalium, natrium, magnesium, zwavel, chloor, mangaan, koper en zink. Ze bevatten ook de acht essentiële aminozuren die ons lichaam nodig heeft.

Amandelen zijn een ideale aanvulling op een gezonde en evenwichtige voeding. Ze geven je een gevoel van verzadiging, waardoor je minder de neiging hebt om te blijven eten.

Voordelen van rozemarijn

In een studie die gepubliceerd is in het tijdschrift Therapeutic Advances in Psychopharmacology werd onthuld dat de geur van rozemarijn kan helpen bij het verbeteren van de mentale ontwikkeling. Verder zou het de snelheid en efficiëntie verhogen waarmee de hersenen informatie verwerken. In een onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Northumbria in Newcastle (Verenigd Koninkrijk), werd ontdekt dat de geur van rozemarijn het geheugen vergroot met 60% tot 75%. Dat wil zeggen dat rozemarijn niet alleen helpt om herinneringen te stimuleren, maar het zal ook helpen bij het onthouden van eenvoudige dingen zoals dagelijkse feiten, data, taken of plaatsen waar je dingen hebt gelaten.

De onderzoekers suggereerden ook dat de geur van rozemarijn kan helpen bij het stimuleren van de capaciteit om wiskundige mentale oefeningen uit te voeren en daardoor ook het prospectief geheugen wat ons in staat stelt om taken die we willen bereiken in de toekomst, te herinneren.

Hoe bereid je geroosterde amandelen met rozemarijn?

Amandelen-2

Om te profiteren van de voordelen van amandelen met rozemarijn kun je dit heerlijke recept te proberen. Het is erg lekker en ideaal om op ieder moment van te genieten.

Ingrediënten

 • 2 kopjes verse, hele amandelen (340 g)
 • 1 eetlepel kokosolie (16 g)
 • 1 eetlepel fijngehakte verse rozemarijn (10 g)
 • ½ theelepel chilipoeder (2,46 mg) (optioneel)
 • ¾ theelepel zeezout (3,7 mg)
 • Een snufje gemalen rode peper

Hoe maak je het

 • Verwarm de oven voor op 165°C.
 • Bekleed een grote bakplaat met bakpapier en zet die apart.
 • Meng alle ingrediënten in een kom, zodat de amandelen gelijkmatig zijn bedekt.
 • Leg de amandelen in een enkele laag op de bakplaat die je hebt voorbereid en plaats hem in de oven.
 • Bak op 165°C gedurende 20 minuten, of tot ze licht geroosterd zijn.
 • Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en geniet ervan!

Neem dit recept regelmatig op in je dieet, met als doel om je geheugen te verbeteren. Uiteraard zijn de voordelen pas te zien op de lange termijn als het lichaam regelmatig de noodzakelijke voedingsstoffen krijgt.

Naast het verbeteren van het geheugen kan dit recept ook helpen om angst te beheersen en stress te verminderen. De geur van rozemarijn toegevoegd aan de voordelen van de amandelen wordt omgezet in een prachtige bondgenoot die ook je stemming zal verbeteren.