Ga angst tegen met laurierblaadjes

· 15 maart 2017
Hoewel laurierblaadjes heel effectief zijn wanneer je er thee van maakt of ze gebruikt voor aromatherapie, zou je de blaadjes nooit zomaar op moeten eten, aangezien sommige soorten giftig kunnen zijn.

Laurierblaadjes worden gebruikt om een heerlijke smaak te geven aan verschillende gerechten, de geest te kalmeren en de gezondheid van het lichaam te verbeteren.

Deze plant wordt al sinds de oudheid door verschillende mediterraanse culturen gebruikt, voor dezelfde doeleinden als waar de plant vandaag de dag nog steeds voor wordt gebruikt. Naast de welbekende slijmoplossende eigenschappen die laurierblaadjes hebben, bieden deze sterk ruikende blaadjes nog veel meer voordelen voor zowel lichaam als geest.

Laurier wordt vaak gebruikt in de keuken en staat binnen veel culturen bekend als symbool voor zege en triomf. Vaak wordt deze plant ook gebruikt om een mooie guirlande van te maken.

Vergeet echter niet dat je de blaadjes beter niet kunt opeten. Gebruik de blaadjes om theeën of sprays van te maken of je gerechten mee op smaak te brengen, maar haal de blaadjes er voor het eten altijd uit.

Hieronder delen we een van de beste manieren om laurierblaadjes te gebruiken: om angst tegen te gaan.

Lees ook: Vijf verrassende oorzaken van angst

Hoe laurierblaadjes kunnen helpen om angst tegen te gaan

Laurier is een geneeskrachtige plant. Zo worden laurierblaadjes bijvoorbeeld al lange tijd gebruikt als tonic voor de maag. Deze tonic is goed voor de spijsvertering en kan helpen om allerlei soorten ontstekingen tegen te gaan. Bovendien helpt het het lichaam om voedingsstoffen beter te absorberen en stimuleert de heerlijke geur de eetlust.

Zoals we hierboven ook al aangaven is het niet de bedoeling om op de blaadjes zelf te kauwen of om de blaadjes door te slikken. Hoewel de plant pas in zeer grote hoeveelheden giftig is, geldt ook voor deze plant, net als voor vrijwel alle geneeskrachtige planten, dat de juiste hoeveelheid het geheim is om zo veel mogelijk van de voordelen te profiteren.

Laten we dan nu eens kijken naar enkele van de meest kenmerkende eigenschappen van deze geweldige mediterraanse plant.

Laurier zuivert je lichaam en reguleert de ademhaling

Laurier is plant die een balancerende en ontspannende werking heeft. Deze bijna spirituele eigenschappen zorgen ervoor dat laurier de bloedsomloop, spijsvertering en zelfs de leverfunctie kan verbeteren.

Laurierblaadjes bevorderen de innerlijke balans en hebben een ontspannend effect op de geest.

Binnen de aromatherapie worden laurierblaadjes gebruikt om slijm op te lossen en bacteriën in de luchtwegen te doden.

Laurier verzorgt je hart – laurierblaadjes hebben een natuurlijke ontspannende werking

Hart

Wanneer je last hebt van angst, wordt er in je hersenen een ‘vecht-of-vluchtreactie’ opgewekt. Deze alerte staat heeft enorm veel invloed op je hart: het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en kan er zelfs voor zorgen dat je spieren gespannen raken.

 • Een drukkend gevoel op je borst is een zeer veelvoorkomend symptoom van angst. Een manier om dit soort symptomen tegen te gaan, is door gebruik te maken van laurierblaadjes (in de vorm van thee of in de vorm van aromatherapie).
 • Cafeïnezuur, een van de bestanddelen die deze plant bevat, kan de gezondheid van je hart aanzienlijk verbeteren. Bovendien is cafeïnezuur een geweldige antioxidant die kan helpen om ontstekingen tegen te gaan. Dit bestanddeel is ook aanwezig in citroen en groene thee.

Laurier vermindert stress en angst

Laurierblaadjes hebben een kalmerend effect. Linalool, een etherische olie die aanwezig is in deze plant, is erg handig om de geest te kalmeren en het cortisolgehalte in je bloed te verlagen. Dit stresshormoon reageert vaak zeer goed op natuurlijke behandelingen, zoals fytotherapie en aromatherapie.

In het geval je angst echter ook na deze behandelingen aan blijft houden of als je er al meer dan een maand last van hebt, dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen. Dit soort natuurlijke behandelingen zijn slechts bedoeld als aanvulling en zouden dan ook nooit moeten worden gebruikt als volledige vervanging voor medische behandelingen.

Hoe je laurierblaadjes gebruikt om angst tegen te gaan

Laurierblaadjes

Behandeling 1 : thee van laurierblaadjes en kaneel

Ingrediënten

 • 1 liter water
 • 2 kaneelstokjes
 • 5 laurierblaadjes

Instructies

 • Het is heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen, is het water aan de kook brengen en vervolgens wanneer het kookt de kaneelstokjes en laurierblaadjes erin doen.
 • Giet de thee door de zeef en bewaar het in een glazen kan.
 • Drink deze thee vlak voordat je gaat eten.

Lees ook: Zes zeldzame gevolgen van angst

Behandeling 2: laurierblaadjes branden

Wat heb je nodig?

 • Een kom waar je de blaadjes veilig in kunt laten branden
 • 3 gedroogde laurierblaadjes

Wat moet je doen?

 • Leg de blaadjes in de kom.
 • Ga in een rustige kamer zitten waar je niet gestoord zult worden. Steek vervolgens met een lucifer de blaadjes aan.
 • Ga liggen en laat jezelf omringen en ontspannen door het magische aroma van de brandende laurierblaadjes. Terwijl de blaadjes liggen te branden, komen er bepaalde aromatische stoffen vrij die je wanneer je ze inhaleert kunnen helpen om over vermoeidheid heen te komen en te ontspannen.

Aarzel niet om een of beide van deze behandelingen zelf eens uit te proberen.