Ga angst tegen met laurierblaadjes

Hoewel laurierblaadjes heel effectief zijn wanneer je er thee van maakt of ze gebruikt voor aromatherapie, zou je de blaadjes nooit zomaar op moeten eten, aangezien sommige soorten giftig kunnen zijn.
Ga angst tegen met laurierblaadjes

Laatste update: 29 maart, 2023

Laurierblaadjes worden gal sinds de oudheid door verschillende mediterraanse culturen gebruikt, voor dezelfde doeleinden als waar de plant vandaag de dag nog steeds voor dient.

Naast de welbekende slijmoplossende eigenschappen die laurierblaadjes hebben, bieden deze sterk ruikende blaadjes nog veel meer voordelen voor zowel lichaam als geest.

Laurier wordt vaak gebruikt in de keuken en staat binnen veel culturen bekend als symbool voor zege en triomf. Vaak wordt deze plant ook gebruikt om een mooie guirlande van te maken.

Vergeet echter niet dat je de blaadjes beter niet kunt opeten. Gebruik de blaadjes om theeën of sprays van te maken of je gerechten mee op smaak te brengen, maar haal de blaadjes er voor het eten altijd uit.

Hieronder delen we een van de beste manieren om laurierblaadjes te gebruiken: om angst tegen te gaan.

Hoe laurierblaadjes kunnen helpen om angst tegen te gaan

1. Laurier kan je lichaam zuiveren en de ademhaling reguleren

Laurier is plant die een balancerende en ontspannende werking zou hebben. Deze bijna spirituele eigenschappen zorgen ervoor dat laurier naar het schijnt de bloedsomloop, spijsvertering en zelfs de leverfunctie kan verbeteren.

Binnen de aromatherapie worden laurierblaadjes gebruikt om slijm op te lossen en bacteriën in de luchtwegen te doden.

2. Laurierblaadjes hebben mogelijk een natuurlijke ontspannende werking

Hart

Wanneer je last hebt van angst, wordt er in je hersenen een ‘vecht-of-vluchtreactie’ opgewekt.

Deze alerte staat heeft enorm veel invloed op je hart: het zorgt ervoor dat je hartslag omhoog gaat en kan er zelfs voor zorgen dat je spieren gespannen raken.

Een drukkend gevoel op je borst is een zeer veelvoorkomend symptoom van angst. Een manier om dit soort symptomen tegen te gaan, is door gebruik te maken van laurierblaadjes (in de vorm van thee of in de vorm van aromatherapie).

Cafeïnezuur, een van de bestanddelen die deze plant bevat, kan de gezondheid van je hart mogelijk verbeteren. Bovendien is cafeïnezuur een geweldige antioxidant die zou helpen om ontstekingen tegen te gaan. Dit bestanddeel is ook aanwezig in citroen en groene thee.

3. Laurier kan helpen om de geest te kalmeren

Laurierblaadjes hebben een kalmerend effect. Linalool, een etherische olie die aanwezig is in deze plant, zou het vermogen hebben om de geest te kalmeren en het cortisolgehalte in je bloed te verlagen.

Dit stresshormoon reageert vaak zeer goed op natuurlijke behandelingen, zoals fytotherapie en aromatherapie.

In het geval je angst echter ook na deze behandelingen aan blijft houden of als je er al meer dan een maand last van hebt, dan is het verstandig om een deskundige te raadplegen.

Dit soort natuurlijke behandelingen zijn slechts bedoeld als aanvulling en zouden dan ook nooit moeten worden gebruikt als volledige vervanging voor medische behandelingen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy.
  • https://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.