Vier ongewone tips om muggen af te weren

Wist je dat de kleur van je kleding kan helpen om muggen af te weren? Donkere kleuren trekken meer muggen aan omdat ze de koolstofdioxide die je lichaam uitscheidt opvangen.
Vier ongewone tips om muggen af te weren

Laatste update: 24 januari, 2019

Muggen kunnen een ware overlast vormen. Bovendien vormen ze het risico om meerdere ziektes op te lopen. Er zijn een aantal ongewone tips om muggen af te weren, die je misschien nog niet kende.

Zoals je waarschijnlijk wel weet worden sommige mensen veel vaker geprikt door muggen dan anderen.

In dit artikel stellen we daarom een aantal ongewone tips voor om muggen af te weren met behulp van natuurlijke middelen. We hebben het over verrassende oplossingen als etherische oliën, vitamine supplementen en bepaalde planten.

Kunnen muggensprays echt helpen om muggen af te weren?

Muggenspray

Conventionele muggensprays brengen een hoop problemen met zich mee. Ze bevatten namelijk insecticiden, bestanddelen die de volgende problemen kunnen veroorzaken:

 • Sommige studies lijken uit te wijzen dat deze bestanddelen schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid doordat ze het centrale zenuwstelsel aantasten.
 • Sommige mensen worden zelfs na deze producten te hebben gebruikt nog steeds geprikt door muggen.
 • Conventionele muggensprays lijken steeds minder effectief te worden. Dit komt doordat muggen misschien immuun kunnen worden voor deze middelen.

In dit artikel bieden we daarom een aantal natuurlijke alternatieven die zeer simpel en effectief zijn en die je kunnen helpen om muggen af te weren zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Etherische oliën

Etherische oliën zijn altijd een geweldige manier om gezondheidsproblemen op een natuurlijke, aangename en veilige manier te voorkomen.

In dit geval hebben we drie oliën uitgekozen die zeer effectief zijn om muggen af te weren:

 • citronella
 • geranium
 • blauwe eucalyptus

Hoe gebruik je deze etherische oliën?

 • Meng de oliën met een beetje plantaardige olie (amandelolie, kokosolie of jojoba-olie) of met een vochtinbrengende crème, die je later op je huid kunt gebruiken.
 • Giet het mengsel over in een aromatische diffuser om muggen uit de buurt van een bepaalde plek te houden.
 • Laat een paar druppeltjes vallen op de kleding die je op dat moment aanhebt.
 • Of meng de olie met water om er een spray van te maken, waarmee je jezelf kunt inspuiten. Schud de spray goed voordat je hem gebruikt, zodat het water en de olie goed met elkaar vermengd zijn. Wanneer je merkt dat de geur begint te verdwijnen, kun je jezelf nog een keer inspuiten.
 • Gebruik altijd pure en gecertificeerde oliën. Maak geen gebruik van oliën die niet bedoeld zijn voor therapeutische doeleinden.

2. Goudsbloem

Goudsbloem

Om muggen uit de buurt van je huis, tuin of kantoor te houden, kan het helpen om een paar goudsbloemen in de buurt te planten. Deze mooie oranje bloemen bieden namelijk niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar zijn ook erg handig om muggen af te weren.

Plant deze bloemen daarom onder je raam of tegen de muur aan om te voorkomen dat muggen naar binnenkomen.

Het is interessant om te weten dat goudsbloem de basis vormt voor een hoop verschillende middeltjes (crèmes, tincturen en gels) die kunnen helpen om irritaties veroorzaakt door muggenbeten te verzachten.

3. Lichte kleuren dragen

Het is vrij logisch dat je huid bedekken met kleding een goede manier is om muggen af te weren, hoewel sommige muggen ook gewoon door onze kleding heen kunnen prikken. Wat echter niet veel mensen weten, is dat de kleur van je kleding hier ook veel mee te maken heeft.

 • Donkere kleuren trekken muggen aan, omdat ze de koolstofdioxide die je lichaam uitscheidt opvangen.
 • Lichte kleuren kunnen daarentegen juist helpen om muggen, net als bijen, uit de buurt te houden.

4. Als je al geprikt bent… druk dan een kruisje in je muggenbult!

Wanneer een mug toch in staat is geweest om ons te prikken, zien we gelijk dat er een muggenbult ontstaat. In dit geval bieden we een oplossing die al lange tijd bestaat. Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat, heeft deze oplossing toch een verrassend goede werking. 

Gebruik je vingernagels om een kruisje in je muggenbult te drukken. Doe dit zo hard mogelijk, zonder jezelf open te halen natuurlijk. Druk gewoon twee lijntjes in je huid die elkaar in het midden kruizen en klaar is kees.

De muggenbult zal op magische wijzen stoppen met jeuken en verdwijnen. Na een paar uur kun je de bult en het kruisje niet meer terugvinden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.