De geweldige kracht van knoflook om af te vallen

Als je wat kilo's kwijt wilt raken, leer dan over de kracht van knoflook om af te vallen. Het zal je verbazen!
De geweldige kracht van knoflook om af te vallen

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 24 augustus, 2022

Knoflook is zeer populair, en is terug te vinden in vrijwel iedere keuken over de hele wereld. Naast de bekende smaak gebruiken veel mensen echter ook knoflook om af te vallen. Knoflook is een uitstekend middel voor diegenen die willen afvallen en gezonder willen leven. Het heeft veel verschillende werkingen, van het verminderen van stress tot aan het genezen van bacteriële infecties!

Medicinaal gebruik van knoflook

Knoflook heeft vele toepassingen als natuurlijke remedie. Het werkt als een antibioticum, verlaagt de bloeddruk en het cholesterol en reguleert insuline. Het wordt ook gebruikt als middel tegen toxoplasmose, hartklachten, slagaderverkalking, reuma en complicaties bij diabetes.

Knoflook om af te vallen

In grote hoeveelheden kan knoflook door haar anticoagulerende werking contraproductief zijn voor mensen met bloedingsstoornissen. Het kan ook maagirritaties veroorzaken. Desondanks zijn de medicinale toepassingen talrijk en gevarieerd. De volgende gezondheidsklachten kunnen verlicht worden met knoflook:

 • Darminfecties
 • Aambeien
 • Winterhanden, wratten en likdoorns
 • Koortslip
 • Stress en slapeloosheid
 • Cerebrovasculair accident (CVA) en trombose
 • Jicht
 • Koorts
 • Oedeem
 • Bloedarmoede

Rauw of gekookt?

Als je knoflook wilt gebruiken om af te vallen, kun je het zowel rauw als gekookt gebruiken. Als het gestampt of geperst wordt komt er allicine vrij. Dit stofje staat bekend staat om haar antibiotische, hypoglykemische en antioxiderende effecten. Bij het koken van knoflook komt er adenosine en ajoene vrij. Deze stofjes hebben een stollingsremmend effect en kunnen ook helpen bij het beheersen van een verhoogd cholesterol.

Wat betreft gewichtsverlies verbetert knoflook de spijsvertering doordat het de aanmaak van maagsappen stimuleert. Het helpt je ook je bloedsuikerspiegel onder controle te houden en verwijderd gifstoffen en overtollig vocht uit je lichaam.

Bovendien reguleert het de productie van cortisol (een stress-gerelateerd hormoon) en helpt het om je bloed goed te laten stromen. Deze bijzondere eigenschappen zijn van fundamenteel belang voor wie wil afvallen.

Knoflook om af te vallen: wat het onderzoek zegt

Patricio Lopez, hoofd van onderzoek aan de Universiteit van Santander en de Complutense Universiteit van Madrid, legt uit dat knoflook hartbeschermende eigenschappen heeft. Het eten van knoflook is dus een uitstekende manier om diabetes, hartaanvallen en andere hartaandoeningen te voorkomen.

Lopez stond aan het hooft van een onderzoek met de titel ‘Aged Garlic Extract Improves Adiponectin Levels in Subjects with Metabolic Syndrome.’ In dit onderzoek werden 47 mensen onderzocht: vrouwen met een taille van minstens 80 cm en mannen met een taille van minstens 90 cm omvang.

Gedurende 4 maanden nuttigde één groep knoflook en de andere groep een placebo. De groep die knoflook at, vertoonde de volgende resultaten:

 • Verhoogde niveaus van het hormoon adiponectine, wat het hart beschermt.
 • Aanzienlijk lagere cholesterolspiegels.
 • Sneller gewichtsverlies.

Knoflook stimuleert je stofwisseling

Als je wilt afvallen is knoflook je beste vriend. Ten eerste stilt het de eetlust, voel je je langer vol en weerhoudt het je van overmatig veel eten.

Daarnaast, en misschien wel belangrijker, verhoogt knoflook ook je stofwisseling. Hoe? Het zorgt ervoor dat je zenuwstelsel meer adrenaline produceert. Dit betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt, wat zeer gunstig is als je wilt afvallen.

Tips voor het gebruik van knoflook om af te vallen

Als je doel is om knoflook te gebruiken om af te vallen, combineer dan 1 theelepel olijfolie met 1 fijngestampte, rauwe teen knoflook. Neem dit elke ochtend, minstens een half uur voor het ontbijt.

Knoflook met olijfolie om af te vallen

Een andere optie: mix 1 fijngestampte, rauwe teen knoflook met 1/2 theelepel kaneel en 1 kopje heet water. Als je dit drankje iedere dag drinkt tussen je maaltijden door zul je al snel de veranderingen in je lichaam opmerken. Zoals je hebt kunnen zien zijn er vele gezonde toepassingen van knoflook om af te vallen. En dat is niet alles: het is ook nog eens goed voor vele andere aspecten van de gezondheid.

Dat gezegd hebbende: knoflook is geen wondermiddel. Om op een goede manier af te vallen moet het gecombineerd worden met een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Als je vragen hebt, neem contact op met een diëtist of een andere expert.  Wellicht ook interessant voor jou

Gebruik knoflook als een natuurlijke behandeling tegen hoge bloeddruk
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Gebruik knoflook als een natuurlijke behandeling tegen hoge bloeddruk

Hypertensie is de term voor een hoge bloeddruk. Dit heeft een invloed op de slagaders. Het komt er eigenlijk op neer dat de slagaders verharden en ...


De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.