Gebruik knoflook als een natuurlijke behandeling tegen hoge bloeddruk

We zijn allemaal bang voor hypertensie. Maar weet je eigenlijk precies wat het is?
Gebruik knoflook als een natuurlijke behandeling tegen hoge bloeddruk
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Ángela Aragón

Laatste update: 06 september, 2023

Hypertensie is de term voor hoge bloeddruk. Deze aandoening heeft invloed op de slagaders. Het komt er eigenlijk op neer dat de slagaders verharden en hun soepelheid verliezen. Het bloed stroomt dus niet zo gemakkelijk als zou moeten. Maar een natuurlijke behandeling tegen hoge bloeddruk is mogelijk.

De aandoeningen als gevolg van een hoge bloeddruk variëren. Maar het probleem dat het vaakst optreedt, heeft te maken met cholesterol en vet. In die gevallen wordt het bloed dikker. Het hart moet dan harder werken.

Stress en angstgevoelens kunnen ook je hartslag verhogen. Want het gevolg is dat het bloed met meer kracht dan normaal stroomt.

Nu we dit allemaal weten, kunnen we niet langer negeren dat een hoge bloeddruk het risico op een hartinfarct of een herseninfarct ernstig vergroot.

Het is ook mogelijk dat je deze aandoening met tussenpozen ontwikkelt maar wegens andere redenen. In dit geval heeft het dan te maken met problemen van de bloedcirculatie.

Waarom knoflook gebruiken als een behandeling tegen hoge bloeddruk?

Behandeling tegen hoge bloeddruk

Knoflook bevat allicine. Dit bestanddeel heeft een uitzonderlijke waarde voor de behandeling tegen hoge bloeddruk (Engelse link). Het effect om de bloeddruk te verlagen treedt echter alleen op als je het rauw eet. We hebben dit al in andere artikelen vermeld. Bij het koken kunnen de voordelen van vele voedingsmiddelen verloren gaan.

Dit gebeurt omdat de verandering in temperatuur de moleculaire structuur verandert. Het ziet er dus nog precies uit als knoflook. Maar zijn eigenschappen zijn erg veranderd.

Je kan het dus beter combineren met andere urineafdrijvende voeding of voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevatten. Want op die manier kan je het bloed verdunnen. Tegelijkertijd versterk je ook de gezondheid van je slagaders.

Knoflookpoeder

Bij een drogist kan je meestal knoflook in capsules of in een pot vinden. Capsules hebben het voordeel dat je knoflook kan eten zonder last te hebben van de geur. Vele mensen die werkzaamheden verrichten waarbij ze face to face met anderen in contract komen, proberen eigenlijk precies om die reden dit ongelooflijke voedingsmiddel niet te eten.

Knoflookpoeder kan je op dezelfde manier gebruiken als zout. Want wanneer je voeding met dit poeder bereidt dan verschaft het een krachtige smaak. Probeer het bij salades, gegrilde vis of vlees. Maar vergeet niet om het altijd na het bereiden toe te voegen.

Knoflook en olijfolie, een perfecte behandeling tegen hoge bloeddruk

Behandeling tegen hoge bloeddruk: knoflook en olie

In de groep van mogelijke natuurlijke producten tegen een hoge bloeddruk is deze combinatie perfect. De omega 3-vetzuren in de olijfolie bevorderen de soepelheid van de slagaders. Dit zal dus helpen om de bloeddruk te verlagen.

  • We stellen je een erg praktische mogelijkheid voor. Week een paar knoflookteentjes in een kom olijfolie en laat ze marineren.

Daarna kan je deze marinade op brood gieten. Voeg wat tomaat toe en je hebt een heerlijk mediterraans ontbijt. Bovendien bezit het enkele fantastische positieve eigenschappen voor de gezondheid.

Koude soepen en mayonaise met natuurlijke producten om een hoge bloeddruk aan te pakken

Gazpacho is hiervoor perfect. Want het is één van de koude soepen die meer natuurlijke producten bevatten om een hoge bloeddruk aan te pakken.

Naast knoflook zitten in dit recept ook andere urineafdrijvende ingrediënten als ui en komkommer. Bovendien onderhouden deze bestanddelen de wanden van de slagaders en versterken ze het hart.

Knoflook is ook in vele recepten van mayonaise aanwezig, zoals bijvoorbeeld in alioli. Opnieuw hebben we hier een mengsel van knoflook en olijfolie. Maar deze keer is er nog een uitzonderlijk ingrediënt: eieren.

Hele knoflook

Behandeling tegen hoge bloeddruk met hele knoflook

Sommige mensen verdragen dit erg goed maar anderen kunnen dit niet. Als je bij de eerste groep hoort, dan kan je proberen om ‘s ochtends een volledig knoflookteentje in te nemen, net alsof het een tabletje is.

We hebben het al gehad over de geur van knoflook. Als je dus met die geur een probleem hebt, kan je deze methode bewaren voor het weekend. Gebruik dan gedurende de week andere technieken.

Natuurlijk hoeven de mensen die een probleem met een volledig knoflookteentje hebben zich geen zorgen maken. Want sommige mensen verdragen het beter dan anderen.

Gebruik dus deze natuurlijke producten om een hoge bloeddruk aan te pakken. Maar het is ook een goed idee dat je enkele cardiovasculaire bewegingsvormen doet, zoals wandelen.

Dit bevordert de bloedcirculatie. Want deze beweging verbrandt het vet dat ervoor zorgt dat het hart het bloed moeilijker doorheen het lichaam kan pompen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Liu, C., Cao, F., Tang, Q. Z., Yan, L., Dong, Y. G., Zhu, L. H., … Li, H. (2010). Allicin protects against cardiac hypertrophy and fibrosis via attenuating reactive oxygen species-dependent signaling pathways. Journal of Nutritional Biochemistry21(12), 1238–1250. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2009.11.001
  • Jain, A. P., Aggarwal, K. K., & Zhang, P. Y. (2015). Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease. European Review for Medical and Pharmacological Sciences19(3), 441–445. https://doi.org/10.1097/MCO.0b013e3280127af0
  • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002, November 19). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.