Maak je slagaders vrij met 12 voedingsmiddelen!

Om de slagaders vrij te maken kan je deze voedingsmiddelen toevoegen aan je dieet. Maar je moet ook een aantal schadelijke gewoonten vermijden. Gebruik geen alcohol of tabak. Belangrijk is ook dat je voldoende beweegt.
Maak je slagaders vrij met 12 voedingsmiddelen!

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

“Je bent wat je eet.” Dit gezegde is heel terecht. Vooral wat betreft het deblokkeren van je slagaders is het een klinkende waarheid.

Wanneer je ongezonde voedingsgewoonten hebt, dan zal je de gevolgen moeten dragen (obesitas, hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, enzovoort). Een ander effect is dat je slagaders verstopt raken. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

We laten je in dit artikel kennismaken met enkele voedingsmiddelen. Want ze zijn de beste producten om je slagaders vrij te maken. Dat zal bovendien voorkomen dat je last krijgt van hartproblemen.

De 12 beste voedingsmiddelen om je slagaders vrij te maken

Progressieve verstopping van de slagaders (atherosclerose) is een probleem dat in de westerse landen steeds meer voorkomt.

Deze medische aandoening veroorzaakt per jaar meer doden dan alcohol of tabak. Maar het ergste is dat het een stille vijand is. Want er zijn geen signalen dat je aan dit probleem lijdt.

Wat gebeurt er eigenlijk bij verstopping van de slagaders? De wanden van deze bloedvaten verdikken zich met vetten uit de voeding die je eet.

Sommige mensen hebben voedingsgewoonten die veel calorierijke en vette voeding bevatten en vol suiker zitten. Dan is de kans groter dat je last zal krijgen van cholesterol, een hoge bloeddruk en problemen met de bloedsomloop.

Dit eetpatroon vergroot ook het risico op hartaandoeningen.

Maar je kan deze ziekten voorkomen en een beter leven leiden. Hoe doe je dat? We raden je aan om de volgende voedingsmiddelen toe te voegen aan je dieet:

1. Knofook

slagaders

Eigenlijk zou je knoflook altijd in huis moeten hebben. Want het geeft je gerechten een heel speciale smaak.

Knoflook bevat veel antioxidanten. Het is ook in staat om vrije radicalen te bestrijden. Bovendien laat het je cholesterol dalen, verlaagt het de bloeddruk en zorgt het voor een betere bloedcirculatie.

 • Eet elke dag een rauw knoflookteentje. Dat zal je slagaders vrijhouden. Het voorkomt ook dat vet zich opstapelt.

2. Olijfolie

Dit is de meest gezonde olie. Bovendien kan je het voor veel verschillende dingen gebruiken.

 • Gebruik olijfolie in salades. Het geeft ook een unieke smaak aan vlees en vis.

Het is een erg gezonde olie omdat het geen effect zal hebben op je cholesterolgehalte. Daardoor wordt vermeden dat cholesterol zich opstapelt in de slagaders. Het is in het algemeen ook goed voor de gezondheid van je hart.

We raden je echter aan om olijfolie met mate te gebruiken omdat het veel calorieën bevat.

3. Avocado’s

slagaders

De eigenschappen van avocado zijn vergelijkbaar met die van olijfolie. Een eerste kenmerk is dat ze (heilzame) onontbeerlijke vetzuren bevatten. Ze voorkomen daarnaast ook de oxidatie van opgestapeld vet in de slagaders. Bovendien dlaten ze je cholesterol dalen en geven ze je een verzadigd gevoel.

 • Voeg dus avocado’s toe aan je dieet: meng ze in salades of maak er een sausje van om mayonaise te vervangen.

4. Havervlokken

Eén van de ingrediënten die eigenlijk niet mag ontbreken bij het ontbijt zijn havervlokken. Want ze geven je een verzadigd gevoel. Maar tegelijkertijd haal je er energie uit en neutraliseren ze het vermogen van de cholesterol om aan de wanden van de slagaders te blijven kleven.

 • Onze aanbeveling: eet elke morgen een kom yoghurt met havervlokken of drink een glas magere melk met haver. Je kan er ook vers fruit aan toevoegen.

5. Fruit dat pectine bevat

slagaders

Enkele voorbeelden van vruchten met pectine zijn aardbeien, appels, grapefruits en druiven.

Deze soorten fruit bevatten een grote hoeveelheid pectine. Dat is een oplosbare vezel die het aantal lipoproteïnen met een lage dichtheid (LDL) vermindert.

 • Je kan deze vruchten eten in de ochtend of de middag in plaats van de handenvolle vette en calorierijke voedingsmiddelen die je meestal eet.
 • Wanneer je regelmatig fruit eet, zal je gezondheid verbeteren. Bovendien daalt het risico op hartaandoeningen.

6. Asperges

Asperge is een groente die erg gezond is en geweldige eigenschappen bezit.

Deze groenten helpen bijvoorbeeld om op een natuurlijke manier de slagaders vrij te maken. Het helpt ook om het slechte cholesterol (LDL) in je bloed te verminderen. Bovendien voorkomt het de vorming van bloedproppen.

 • Je kan asperges koken, sauteren, bakken of grillen… De manieren om van deze kleine groene stelen te genieten zijn ontelbaar.

7. Granaatappel

slagader

In dit geval hebben we het vooral over het sap van granaatappel. Het verschaft je een grote hoeveelheid antioxidanten (meer nog dan sinaasappelsap, cranberrysap of bosbessensap).

Deze rijke paarse drank vermindert de schade als gevolg van opgestapeld vet in de slagaders.

 • Drink een kop granaatappelsap bij het ontbijt. Dat is voldoende. Om het beste effect te verkrijgen moet je natuurlijk sap drinken (liefst zelfgemaakt als dat mogelijk is).

8. Soja

Soja en de afgeleide producten (zoals tofu) zullen in lichte mate je slechte cholesterol laten dalen.

Eet elke dag drie eetlepels van dit graan. Het zorgt voor een gezond hart.

 • Gebruik biologische soja. Je kan ook tofu eten in plaats van vlees.

9. Broccoli

slagaders

Dit is een erg lekkere groente. Broccoli behoort tot de familie van de kolen en bevat veel vitamine K. Het helpt het calcium in het lichaam om je natuurlijke processen te ondersteunen.

Broccoli verschaft je ook een belangrijke dosis vezels en bevordert de gezondheid van de slagaders.

 • Je kan deze groente gestoomd eten, of sauteren met een beetje olijfolie, of in een ovenschotel verwerken.

10. Vette vis

Dit zijn enkele voorbeelden van vette vis:

 • Zalm
 • Tonijn
 • Haring
 • Makreel
 • Sardines
 • Forel

Dit zijn gezonde vissoorten omdat ze veel omega 3-vetzuren bevatten. Deze vetzuren zijn onmisbaar om je slagaders vrij te maken.

Ze voorkomen ook de vorming van bloedproppen en houden je bloeddruk in evenwicht.

 • Probeer om elke week minstens één keer dit soort vis te eten. Je kan ze stomen, bakken of grillen.

11. Aubergine

slagaders

Deze donkergekleurde groente reinigt de slagaders en vermindert zo veel mogelijk cholesterol in het bloed.

Dat komt omdat aubergine oplosbare vezels bevat. Deze voedingsstof is erg belangrijk voor een gezond hart.

En het beste van alles is dat aubergine een veelzijdig ingrediënt is. Je kan het op duizend verschillende manieren in je gerechten gebruiken!

12. Kurkuma

Kurkuma is een specerij met een felle gele kleur. Het geeft je gerechten een unieke smaak. Maar het bezit ook vele interessante eigenschappen.

 • Het werkt bijvoorbeeld ontstekingsremmend. Bovendien zorgt het voor een afname van de schade die vet veroorzaakt aan de wanden van de slagaders.
 • Maar dat is nog niet alles. Het vermindert ook het risico op het ontstaan van bloedproppen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: A review. Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/1475-2891-1-1
 • Blekkenhorst L, Bondonno C, et al. Cruciferous and total vegetables intakes are inversely associated with subclinical atherosclerosis in older adult women. Journal of the American Heart Association. Abril 2018. 7 (8):
 • Cherubini A, Vigna G. B, et al. Role of antioxidants in Atherosclerosis: epidemiological and clinical update. Current Pharmaceutical Design. 2005. 11 (16): 2017-32.
 • Guasch-Ferré M, Liu G, et al. Olive oil consumption and cardiovascular risk in U.S. Journal of the American College of Cardiology. Abril 2020. 75 (15): 1729-1739.
 • Meydani M, Mayer J. Oat may keep arteries out of sticky situations. Agricultural Research. Junio 2004.
 • Rothberg, M. B. (2013). Coronary Artery Disease as Clogged Pipes. Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes.
 • Marette, S., Roosen, J., & Blanchemanche, S. (2008). Health information and substitution between fish: Lessons from laboratory and field experiments. Food Policy. https://doi.org/10.1016/j.foodpol.2007.10.003.
 • Mozzafarian D, Wu j. H. Flavonoids, dairy food, and cardiovascular and metabolic health: a review of emerging biologic pathways. Circulation Research. Enero 2018. 122 (2): 369-384.
 • Riccardi G, Giosuè A, et al. Dietary recommendations for prevention of atherosclerosis. Cardiovascular Research. Abril 2022. 118 (5): 1188-1204.
 • Wei T, Liu J, et al. The relationship between nutrition and atherosclerosis. Frontiers in Bioengineering and Biotechnology. Abril 2021. 635504.
 • Zao C. N, Meng X, et al. Fruits for prevention and treatment of cardiovascular disease. Nutrients. Junio 2017. 9 (6): 598.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.