Symptomen van een bloedprop in de benen

Veel vrouwen hebben last van spataders in de benen. Spataders kunnen soms leiden tot een bloedprop in de benen die de bloedstroom volledig kan blokkeren.
Symptomen van een bloedprop in de benen

Laatste update: 26 september, 2018

Veel vrouwen hebben last van spataders in de benen, een aandoening die niet alleen ontsierend, maar ook gevaarlijk is. We zouden de aandoening van spataders nooit moeten negeren. Het is belangrijk om ze onder controle te houden (groot of klein). Ga af en toe naar je huisarts om een mogelijke veneuze trombose te voorkomen. Veneuze trombose staat ook wel bekend als een bloedprop in de benen.

Zoals je waarschijnlijk wel weet vormen spataders zich als een resultaat van een slechte bloedsomloop. Soms condenseert het bloed, wat leidt tot een gevaarlijke prop die een goede bloedstroom volledig blokkeert. Hoe kunnen we deze aandoening voorkomen? Welke symptomen worden vaak geassocieerd met een bloedprop in de benen?

Vandaag willen we die vragen graag beantwoorden voor je gezondheid en gemoedsrust.

Wat is een bloedprop?

Deze simpele term is vaak beangstigend: diepe veneuze trombose of DVP. De oorzaak van dit probleem is altijd een bloedprop in een van de aderen van het lichaam. Het is vaak diep en bijna altijd gelokaliseerd waar de bloedstroom het slechtst is. Dit is bijvoorbeeld bij de kuiten en de dijen.

Het grootste risico is dat de bloedprop mogelijk loskomt en door de bloedstroom naar een longslagader stroomt. Hierdoor kan de circulatie geblokkeerd worden en een longembolie veroorzaken.Dit is een erg ernstig risico waar je van op de hoogte moet zijn.

Alhoewel het klopt dat dit probleem vaak personen tussen een leeftijd van 50 en 60 beïnvloedt, zouden jongen vrouwen dit probleem niet moeten negeren. Je gezondheid hangt namelijk af van de staat van je spataders.

Dokters vertellen ons dat bloedproppen of trombose een grotere kans hebben om los te laten wanneer ze in het bovenste gedeelte van de benen of dijen zitten. Daarom zijn periodieke controles extreem belangrijk. Als experts vinden dat vroegtijdig ingrijpen vereist is, dan moeten we dit voor onze eigen veiligheid doen.

Ook interessant om te lezen:

De bloedcirculatie in je armen en benen verbeteren

Symptomen van een bloedprop in de benen

Spataders

Op welke symptomen zou je moeten letten wanneer je denkt dat je een bloedprop in je been hebt? Ten eerste zijn er twee vormen van veneuze trombose. Deze vormen zijn: oppervlakkig en diep, wat een groter risico op complicaties heeft. Neem een kijkje naar de symptomen die met elke vorm geassocieerd worden:

 • Oppervlakkige veneuze trombose: Dit type kan je makkelijk herkennen. Je zal zien dat de ader groter is geworden en op een koord lijkt. Hij zal hard, blauw en pijnlijk om aan te raken zijn. Je kan hem makkelijk opmerken en hij zal erg pijnlijk zijn. Dit gebied zal vaak heet aanvoelen, wat gepaard gaat met een bijna ondraaglijke druk aan het einde van de dag. We moeten voorzichtig zijn met deze vorm van trombose. Naast dat het de eerste stap is naar een ernstigere diepe veneuze trombose, is het bloedvat ook vatbaar voor een infectie. Dit is ook wel bekend als een aderontsteking.
 • Diepe veneuze trombose: Jammer genoeg zal je vaak niet merken wanneer een oppervlakkige trombose diep wordt. Je zou echter wel op de volgende symptomen moeten letten:
  • Een gevoel van zware druk in de gebieden met de meest duidelijke en opgezwollen spataderen.
  • Een bijna ondraaglijke sensatie van warmte in het gebied.
  • Een tinteling die van je been naar je lies gaat.
  • Het been voelt hard en is erg stijf wanneer je hem aanraakt.
  • Let erg goed op wanneer de huid blauw of erg bleek wordt. Dit houdt namelijk in dat het arteriële bloed moeite heeft om bij het been te komen.

Kan een bloedprop in de benen voorkomen worden?

Bijna alle problemen met spataders zijn erfelijk. Erfelijke factoren gecombineerd met ongezonde keuzes in de levensstijl, zoals een slecht dieet of overgewicht hebben, zullen ongetwijfeld resulteren in spataders.

Wanneer je opmerkt dat een spatader begint te verschijnen, dan wordt het tijd om er alles aan te doen om een oppervlakkige veneuze trombose te voorkomen:

 • Beweeg dagelijks: Naar buiten gaan en bijvoorbeeld een half uur per dag lopen zal een hoop helpen. Zwemmen of fietsen zijn twee alternatieve opties.
 • Neem een koude douche.
 • Vermijd het volgende in je dieet: Zout, suiker, vetten, snacks, frisdranken en witte geraffineerde bloem. Met andere woorden: elk soort voedsel dat voor een slechte bloedsomloop zorgen.
 • Drink voldoende vloeistoffen, zoals natuurlijke sappen en kruideninfusies van paardenstaart, polei of rozemarijn.
 • De paardenkastanje is een boom die gebruikt wordt om spataders te behandelen en sommige effectieve crèmes gebruiken het als een primair ingrediënt. Paardenkastanje is te vinden bij de drogisterij. Het is erg effectief om spataders te behandelen.
 • Als je aders erg duidelijk gezien kunnen worden en een blauwe kleur hebben, neem dan contact op met je huisarts. Informeer dan of een operatie mogelijk is. Het risico van een bloedprop in de benen is altijd aanwezig en gevaarlijk. Volg altijd het advies van je arts op. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.