Symptomen van een bloedprop in de benen

Bloedprop

Veel vrouwen hebben last van spataders in de benen, een aandoening die niet alleen ontsierend, maar ook gevaarlijk is. We zouden de aandoening van spataders nooit moeten negeren. Het is belangrijk om ze onder controle te houden (groot of klein) en af en toe naar je huisarts te gaan om een mogelijke veneuze trombose te voorkomen, wat ook wel bekend is als een bloedprop.

Zoals je waarschijnlijk wel weet vormen spataders als een resultaat van een slechte bloedsomloop, maar soms condenseert het bloed, wat leidt tot een gevaarlijke prop die een goede bloedstroom volledig blokkeert. Hoe kunnen we deze aandoening voorkomen? Welke symptomen worden vaak geassocieerd met een bloedprop?

Vandaag willen we die vragen graag beantwoorden voor je gezondheid en gemoedsrust.

Wat is een bloedprop?

Deze simpele term is vaak beangstigend: diepe veneuze trombose of DVP. De oorzaak van dit probleem is altijd een bloedprop in een van de aderen van het lichaam. Het is vaak diep en bijna altijd gelokaliseerd waar de bloedstroom het slechtst is, zoals de kuiten en de dijen.

Het grootste risico is dat de bloedprop mogelijk loskomt en door de bloedstroom naar een longslagader stroomt, waardoor de circulatie geblokkeerd wordt en zodoende iets veroorzaakt wordt wat bekend is als een longembolie. Dit is een erg ernstig risico waar je van op de hoogte moet zijn.

Alhoewel het klopt dat dit probleem vaak personen tussen een leeftijd van 50 en 60 beïnvloedt, zouden jongen vrouwen dit probleem niet moeten negeren, omdat je gezondheid afhangt van de staat van je spataders.

Dokters vertellen ons dat bloedproppen of trombose een grotere kans hebben om los te laten wanneer ze in het bovenste gedeelte van de benen of dijen zitten. Daarom zijn periodieke controles extreem belangrijk en als experts vinden dat vroegtijdig ingrijpen vereist is, dan moeten we het doen voor onze eigen veiligheid.

Symptomen van bloedproppen in de benen

Spataders

Op welke symptomen zou je moeten letten wanneer je denkt dat je een bloedprop in je been hebt? Ten eerste zijn er twee vormen van veneuze trombose: oppervlakkig en diep, wat een groter risico op complicaties heeft. Neem een kijkje naar de symptomen die met elke vorm geassocieerd worden:

 • Oppervlakkige veneuze trombose: Dit type kan je makkelijk herkennen. Je zal zien dat de ader groter is geworden en op een koord lijkt. Hij zal hard, blauw en pijnlijk om aan te raken zijn. Je kan hem makkelijk opmerken en hij zal erg pijnlijk zijn. Dit gebied zal vaak heet aanvoelen, wat gepaard gaat met een bijna ondraaglijke druk aan het einde van de dag. We moeten voorzichtig zijn met deze vorm van trombose, want naast dat het de eerste stap is naar een ernstigere diepe veneuze trombose, is het bloedvat ook vatbaar voor een infectie die ook wel bekend is als aderontsteking.
 • Diepe veneuze trombose: Jammer genoeg zal je vaak niet merken wanneer een oppervlakkige trombose diep wordt. Je zou echter wel op de volgende symptomen moeten letten:
  • Een gevoel van zware druk in de gebieden met de meest duidelijke en opgezwollen spataderen.
  • Een bijna ondraaglijke sensatie van warmte in het gebied.
  • Een tinteling die van je been naar je lies gaat.
  • Het been voelt hard en is erg stijf wanneer je hem aanraakt.
  • Let erg goed op wanneer de huid blauw of erg bleek wordt, dit houdt in dat het arteriële bloed moeite heeft om bij het been te komen.

Kan een bloedprop voorkomen worden?

Bijna alle problemen met spataders zijn erfelijk. Erfelijke factoren gecombineerd met ongezonde keuzes in de levensstijl, zoals een slecht dieet of overgewicht hebben, zullen ongetwijfeld resulteren in spataders.

Wanneer je opmerkt dat een spatader begint te verschijnen, dan wordt het tijd om er alles aan te doen om een oppervlakkige veneuze trombose te voorkomen:

 • Beweeg dagelijks: Naar buiten gaan en bijvoorbeeld een half uur per dag lopen zal een hoop helpen. Zwemmen of fietsen zijn twee alternatieve opties.
 • Neem een koude douche.
 • Vermijd zout in je dieet en ook suiker, vetten, snacks, frisdranken en witte geraffineerde bloem. Met andere woorden: elk soort voedsel dat voor een slechte bloedsomloop zorgen.
 • Drink voldoende vloeistoffen, zoals natuurlijke sappen en kruideninfusies van paardenstaart, polei of rozemarijn.
 • De paardenkastanje is een boom die gebruikt wordt om spataders te behandelen en sommige effectieve crèmes gebruiken het als een primair ingrediënt. Het kan gevonden worden in drogisterijen en is erg effectief om spataders te behandelen.
 • Als je aders erg duidelijk gezien kunnen worden en een blauwe kleur hebben, neem dan contact op met je huisarts om te informeren of een operatie mogelijk is. Het risico van een bloedprop is altijd aanwezig en gevaarlijk. Volg altijd het advies van je arts op.