Paardenkastanje tegen spataders

Paardenkastanje tegen spataders
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 03 oktober, 2018

Uit ervaring en onderzoek blijkt dat paardenkastanje een prima bijdrage kan leveren in het gevecht tegen spataders. Bovendien geeft het tevens geweldige resultaten bij het behandelen van zware en onrustige benen.

Een groot deel van de bevolking heeft te maken met deze chronische veneuze insufficiëntie. Het is een vervelende aandoening, die niet enkel pijnlijk is, maar ook een heel erg ontsierend effect heeft. Gelukkig zijn er heel wat remedies op de markt die spataders met succes kunnen behandelen.

Een daarvan blijkt het gebruik van paardenkastanje te zijn. Verschillende studies tonen aan dat de zaadjes van de paardenkastanje een positieve werking hebben als regelende factor die vaatvernauwing tegengaat. Daarom wordt het gebruik van deze kastanje gepromoot bij tal van hart- en vaataandoeningen. Ook is het gunstig voor de bloedsomloop.

Dit artikel gaat dieper in op het gebruik van paardenkastanje tegen spataderen.

Wat is paardenkastanje?

Paardenkastanje is een boom afkomstig uit Azië, die thans verspreid over de hele wereld voorkomt. Ook wij zijn gewend deze robuuste boom in onze parken en straten te zien. De vrucht is helaas giftig voor de mens. De overige delen van deze sierboom bevatten echter heel wat medicinale kracht:

  • Je kunt de bladeren van de paardenkastanje gebruiken bij het behandelen van eczeem en pijnlijke menstruatie. Ook gaan ze zwelling van zacht weefsel tegen als gevolg van breuken en verzwikkingen. Tevens pijnlijke gewrichten hebben baat bij het gebruik van de bladeren van deze boom.
  • De schors kun je gebruiken in behandelingen tegen malaria en dysenterie. Bovendien zijn er ook studies gaande over het resultaat van het behandelen van lupus en huidaandoeningen die zweren veroorzaken met schors van de paardenkastanje.
  • De zaadjes zijn het onderdeel van de boom waar de meeste studies over uitgevoerd werden. Er zijn duizenden publicaties die ondersteunen dat de actieve stof aescine een positief effect heeft op de aderen. Het bevordert de bloedcirculatie en helpt de wanden van de vaten sterk te maken. Het vermindert ook ontsteking en pijn in de benen.
    • Het wordt daarom erkend als medicijn dat in staat is vocht af te drijven en de bloedcirculatie in het algemeen te bevorderen. In de ‘Europese databank voor Natuurlijke Medicijnen’ wordt aescine dan ook gecatalogiseerd als ‘effectief’. Ook door het Farmacologisch College van Barcelona in Spanje wordt dit onderschreven.

Wat doet de werkzame stof van paardenkastanje?

De zaadjes van de paardenkastanje bevatten de stof aesine. Van deze stof is bewezen dat het de bloedcirulatie ondersteunt. Vochtophoping of oedeem wordt vermeden, omdat aesine zorgt voor vochtafdrijving via de urine.

Het geeft zeer goed resultaat bij de bekende symptomen, zoals uiteenzetten en opzwellen van de aders in de onderbenen, het zware gevoel rondom de knieën en de meestal daarmee gepaard gaande pijnlijke krampen.

De stof versterkt eveneens de weerstand van de bloedvaten en vermindert ontsteking. Dit komt heel goed van pas voor iemand die last heeft van die ontsierende fijne spataders over het hele onderbeen, huidzweren of aambeien.

Hoe kunnen we paardenkastanje gebruiken?

Paardenkastanje tegen spataders

Paardenkastanje is in elke natuurwinkel of biologische supermarkt verkrijgbaar in de vorm van capsules. Het extract van deze zaden wordt ook verkocht in de vorm van gels en crèmes, Deze kun je gebruiken om de benen mee te masseren.

De standaard aanbevolen dosis bedraagt 400 mg per dag, wat overeenkomt met 2 capsules dagelijks. De capsules kun je het beste innemen net voor het ontbijt en na het avondmaal. Op deze manier kun je vervelende nachtelijke krampen vermijden.

Zijn er nadelen verbonden aan het gebruik van paardenkastanje?

Heel belangrijk is dat je de bladeren, schors, vruchten en zaadjes nooit rauw mag consumeren. Ze zijn namelijk giftig voor de mens. Wij raden aan om enkel de bereide preparaten te gebruiken. In de laboratoria waar ze geproduceerd worden, worden de giftige stoffen namelijk gescheiden van de werkzame onderdelen.

Paardenkastanje wordt eveneens afgeraden tijdens de zwangerschap, voor diabetici en patiënten met leverproblemen.

Misschien ook interessant: 7 tekenen van een ongezonde lever

We kunnen dus zeggen dat deze Oosterse sierboom, die heel bekend is onze streken, heel wat geneeskracht bevat in zijn schors, bladeren en zaden. Dit maakt het daarom een goede bondgenoot in de strijd tegen heel wat aandoeningen van de bloedsomloop. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.