Paardenkastanje tegen spataders

12 oktober 2015

De laatste jaren is uit ervaring en onderzoek gebleken dat paardenkastanje een prima bijdrage kan leveren in het gevecht tegen spataderen en tevens excellente resultaten geeft bij het behandelen van zware en onrustige benen. Een groot deel van de bevolking heeft te maken met deze chronische veneuze insufficiëntie. Het is een vervelende aandoening, die niet enkel pijnlijk is, maar ook een heel erg ontsierend effect heeft. Gelukkig zijn er heel wat remedies op de markt die spataders met succes kunnen behandelen.

Eén daarvan blijkt het gebruik van de paardenkastanje te zijn. Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat de zaadjes van de paardenkastanje een gegarandeerd positieve werking hebben als regelende factor die vaatvernauwing tegengaat. Daarom wordt het gebruik van de kastanje gepromoot bij tal van aandoeningen van hart, vaten en de bloedsomloop. Dit artikel gaat dieper in op het gebruik van de paardekastanje tegen spataderen.

Wat is de paardenkastanje?

Paardenkastanje is een boom afkomstig uit Azië, die thans verspreid over de hele wereld voorkomt. Ook wij zijn gewend deze robuuste boom in onze parken en straten te zien. De vrucht is giftig voor de mens, maar verrassend genoeg bevatten de overige delen van deze sierboom heel wat medicinale kracht:

  • De bladeren van de paardenkastanje worden gebruikt bij het behandelen van excema, pijnlijke menstruatie en gaan zwelling van zacht weefsel tegen als gevolg van breuken en verzwikkingen. Ook pijnlijke gewrichten hebben baat bij het gebruik van de bladeren van de paardenkastanje.
  • De schors wordt vaak gebruikt in behandelingen tegen malaria en dysenterie. Bovendien zijn er ook studies gaande over het resultaat van de behandeling van lupus en huidaandoeningen die zweren veroorzaken met schors.
  • De zaadjes zijn het onderdeel van de boom waar de meeste studies over uitgevoerd werden. Er zijn duizenden publicaties die ondersteunen dat de actieve stof aescine een positief effect heeft op de aderen. Het bevordert de bloedcirculatie en helpt de wanden van de vaten sterk te maken. Het vermindert ontsteking en pijn in de benen. Het wordt daarom erkend als medicijn dat in staat is vocht af te drijven en de bloedcirculatie in het algemeen te bevorderen. In de “Europese databank voor Natuurlijke Medicijnen” wordt aescine dan ook gecatalogiseerd als “effectief”. Ook door het Farmacologisch College van Barcelona in Spanje wordt dit onderschreven.

Wat doet de werkzame stof van de paardenkastanje?

De zaadjes van de paardenkastanje bevatten de stof aesine, waarvan bewezen is dat die een goede werking van de bloedcirulatie ondersteunt. Vochtophoping of oedeemvorming wordt vermeden, omdat aesine zorgt voor vochtafdrijving via de urine. Het geeft bijzonder goed resultaat bij de bekende symptomen van uiteenzetten en opzwellen van de aders in de onderbenen, het zware gevoel rondom de knieën en de meestal daarmee gepaard gaande pijnlijke krampen.

De stof versterkt eveneens de weerstand van de bloedvaten en vermindert ontsteking, wat heel goed van pas komt voor iemand die last heeft van die ontsierende fijne spataders over het hele onderbeen, huidzweren of spataders rondom de anus.

Hoe kunnen we paardenkastanje gebruiken?

Paardenkastanje

Paardenkastanje is in elke natuurwinkel of biologische supermarkt verkrijgbaar in de vorm van capsules. Het gestandaardiseerde extract van deze zaden wordt ook verkocht in de vorm van gels en crèmes, waarmee de benen gemasseerd kunnen worden. De standaard aanbevolen dosis bedraagt 400 mg per dag, wat overeenkomt met 2 capsules dagelijks. De capsules worden het beste ingenomen net voor het ontbijt en na het avondmaal. Op deze manier kunnen deze vervelende nachtelijke krampen vermeden worden.

Zijn er nadelen verbonden aan het gebruik van paardenkastanje?

Heel belangrijk is dat de bladeren, schors, vruchten en zaadjes nooit rauw geconsumeerd mogen worden. Ze zijn giftig voor de mens. Aangeraden wordt enkel de bereide preparaten te gebruiken, omdat in de laboratoria waar ze geproduceerd worden de giftige stoffen van de werkzame onderdelen gescheiden worden.

Paardenkastanje wordt eveneens afgeraden tijdens de zwangerschap, voor diabetici en patiënten met leverproblemen.

Samengevat kunnen we besluiten dat deze Oosterse sierboom, die heel bekend is onze streken, heel wat geneeskracht bevat in zijn schors, bladeren en zaden en daarom een excellente bondgenoot blijkt te zijn in de strijd tegen heel wat aandoeningen van de bloedsomloop.

Bekijk Ook