Natuurlijke middeltjes om zelf aambeien te behandelen

Hoewel aambeien een veel voorkomende aandoening is, vinden mensen het vaak gênant om ervoor naar de huisarts te gaan.
Natuurlijke middeltjes om zelf aambeien te behandelen
Ghina Safadi

Beoordeeld en goedgekeurd door de diëtist Ghina Safadi.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Aambeien kennen een verscheidenheid aan oorzaken en kunnen bij iedereen voorkomen, ongeacht leeftijd. De kwaal treft voornamelijk mensen die gedurende een lange periode kampen met constipatie, mensen met overgewicht, zwangere vrouwen, mensen die vaak last hebben van diarree of mensen bij wie aambeien vaker in de familie voorkomen. Er zijn zowel medische als natuurlijke middelen om aambeien te behandelen.

Aambeien ontstaan wanneer de bloedvaten rondom de anus ontstoken raken. Symptomen die hierbij horen zijn vaak jeuk, bloeden en zwellingen. Aambeien kunnen zowel binnen als buiten het rectum ontstaan.

Hoewel aambeien een veel voorkomende aandoening is, vinden mensen het vaak gênant om ervoor naar de huisarts te gaan. Gelukkig zijn er middeltjes om zelf aambeien te behandelen. In dit artikel zullen we je voorzien van een aantal middeltjes die je kunnen helpen bij zowel het genezen van aambeien als het voorkomen ervan.

Natuurlijke middelen om aambeien te behandelen

Aambeien zijn een vorm van spataderen die zich voordoen rond de anus. Veelal worden aambeien veroorzaakt doordat iemand te weinig vezels of vocht binnenkrijgt of door het slikken van medicijnen die constipatie veroorzaken.

Het vermijden van dit soort medicijnen en het drinken en eten van meer water en vezels zou dan ook al zeer behulpzaam kunnen zijn. Er zijn echter ook een paar middeltjes die je zelf thuis kunt maken en waarvan is bewezen dat ze de pijnlijkheid en ongemakkelijkheid van deze vervelende aandoening kunnen verlichten.

Gedroogde vijgen

vijgen

Vijgen worden al eeuwenlang gebruikt als middel om aambeien te behandelen. Of je ze nu gedroogd of vers eet, vijgen zijn erg behulpzaam bij het herstellen van de darmflora en de zaadjes van vijgen werken goed tegen constipatie (één van de voornaamste oorzaken van aambeien).

Een goede manier om ten volste te profiteren van de vijg is door 4 gedroogde vijgen gedurende de nacht te laten weken in een glas koud water en vervolgens de volgende ochtend de vruchten op te eten en het weekwater te drinken. Houd dit gedurende minstens 2 tot 3 weken vol.

Mango

stukjes-mango

De zaden van de mango kun je erg goed gebruiken om aambeien te behandelen, vooral wanneer de aambeien gepaard gaan met bloedingen. Laat de zaden drogen in de zon en maal ze vervolgens tot poeder.

Meng het poeder met een theelepel honing om er een pasta van te maken. Eet vervolgens driemaal daags een eetlepel van deze pasta en houd dit minstens 6 maanden vol.

Witte radijs

witte-radijs

Ook witte radijs is een erg goed middel tegen aambeien, of deze nu inwendig of uitwendig zijn. Witte radijs heeft van nature een ontstekingsremmende werking. Het kan dagelijks worden gegeten in bijvoorbeeld salades, als ingrediënt in sapjes of gewoon rauw met wat honing.

Wil je dit middel uitwendig gebruiken, dan kun je simpelweg een paar radijsjes fijn persen tot het een pasta geworden is. Smeer deze pasta op de aambeien om ze te verhelpen.

Misschien ook interessant om te lezen:

Vijf remedies met honing die goed zijn voor de gezondheid

Gember

Gember en gemberpoeder

 

Het middel dat je kunt maken van gember werkt zeer goed tegen aambeien en is erg gemakkelijk te bereiden. Gember werkt ontstekingsremmend en vermindert zwelling. Voeg simpelweg wat sap van de gember en een gelijke hoeveelheid citroensap bij elkaar en drink dit twee à driemaal daags. Houd dit vol tot de aambeien genezen zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.