Oplossingen voor spinnenkoppen op je benen

Spinnenkoppen verschijnen meestal op je benen. Je kunt ze krijgen door een slechte bloedsomloop, slechte leefgewoontes of het kan genetisch bepaald zijn.
Oplossingen voor spinnenkoppen op je benen
Lourdes Martínez

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Lourdes Martínez.

Laatste update: 25 september, 2018

Heb je spinnenkoppen op je benen? We hebben het over die kleine bloedvaten, die op je huid verschijnen als streepjes met een paarse of roodachtige tint.Ze zijn vervelend, doen pijn en veroorzaken problemen als je je benen wil laten zien. 

Sommige mensen wenden zich tot chirurgen, maar er zijn ook natuurlijke middelen tegen spinnenkoppen die kunnen helpen en waarover we het in dit artikel zullen hebben.

Hoe voorkom je dat spinnenkoppen verschijnen

Ze verschijnen op je enkels, schenen en benen. Over het algemeen worden ze veroorzaakt door drie factoren: genetische factoren, slechte bloedsomloop of slechte leefgewoontes (slecht dieet, veel zitten…). 

Het klopt dat je soms spataderen kunt krijgen en dan de zogenaamde spinnenkoppen, maar andersom komt het vaker voor. In dat geval is het de moeite waard om goede methodes te gaan gebruiken om dit te voorkomen. Dus neem een kijkje naar de volgende oplossingen voor spinnenkoppen.

1. Een koud bad tegen spinnenkoppen op je benen

Een koud bad voor spinnenkoppen op je benen

Dit is erg effectief in de ochtend. Zodra je bent opgestaan om te douchen, geef je je benen vijf minuten lang een douche met koud water. Je kunt zelfs een handdoek weken in koud water en om je benen wikkelen.

Dit zorgt dat je verlost wordt van de ontsteking van spinnenkoppen en helpt je om je bloedsomloop te stimuleren. Zo begin je de dag  met een prettig gevoel van verlichting. We raden je aan om dit iedere dag te doen, om spinnenkoppen op je benen te verhelpen.

2. Vergeet de antioxidanten niet

Antioxidanten tegen spinnenkoppen op je benen

Je weet dus dat je de dag hoort te beginnen met een koud bad voor je benen. Wat dacht je van een dagelijks glas sinaasappelsap vanaf nu? Uitstekend.

Antioxidanten zijn namelijk essentieel voor de ontwikkeling van je bloedsomloop, het voorzien van je bloed van zuurstof en het verbeteren van je huidVergeet niet om ook citroenen, grapefruit, aardbeien, frambozen, tomaten, kiwis enz. mee te nemen in je dieet.

3. Slaap met je voeten omhoog

Slaap met je voeten omhoog tegen spinnenkoppen op je benen

Ze hoeven maar een beetje omhoog. Leg een kussen onder je voeten om ze nét omhoog te houden, waardoor de bloedsomloop verbetert en spinnenkoppen op je benen dus minder heftig verschijnen.

4. Appelazijn

Appelazijn tegen spinnenkoppen op je benen

Verrast? Appelazijn is een geweldige toner en spierontspanner. Het zal helpen om je bloedsomloop op gang te krijgen.

Wat moet je doen? Het is heel simpel: neem een doek en week hem in appelazijn. Gebruik deze vervolgens op de spinnenkoppen op je benen. Laat het twintig minuten op je benen zitten. Als je dit iedere dag blijft doen, zullen ze zichtbaar minder worden.

5. Avocado en rozenbottel

Avocado en rozenbottel tegen spinnenkoppen op je benen

Dit middel is gewoon ideaal. We raden je aan het iedere keer te gebruiken nadat je je onthaart. Het helpt namelijk je huid te verlichten en ontspannen. Het zorgt ook voor een betere bloedsomloop en zuurstoftransport. 

Er zijn erg dure crèmes te koop met dezelfde elementen. Om het zelf te maken is het enige probleem misschien om etherische rozenbottelolie te vinden.

Het is echter erg populair, dus het zal goed te krijgen zijn in reformwinkels en zelfs bij apothekers. Het wordt veel gebruikt in de schoonheidsindustrie en heeft erg goede resultaten voor je huid.

In combinatie met avocado is het simpelweg geweldig tegen spinnenkoppen op je benen. Denk er dus aan om het te gebruiken, vooral iedere keer dat je je benen onthaart.

Hoe maak je de créme?

Je zult een halve avocado nodig hebben en tien druppels rozenbottelolie. Begin door de pulp van een halve avocado te verzamelen in een schaaltje. Je zult het groenste deel nodig hebben, dat vastzit aan de avocadopit. Dit heeft namelijk de beste geneeskrachtige eigenschappen.

Meng dit vervolgens met tien druppels rozenbottelolie. Probeer een goed gemengd geheel te krijgen, dat je als pasta kunt gebruiken.

Zodra het klaar is, is het heel makkelijk om te gebruiken. Gebruik het op de meest problematische gebieden waar je spinnenkoppen neigt te krijgen. Het is belangrijk dat je het van beneden naar boven aanbrengt, met zachte cirkelbewegingen tegen de klok in. 

Verwijder het niet meteen. Je moet het minstens vijftien minuten laten zitten, zodat je huid het opneemt. Verwijder het vervolgens met koud water. Je zult zien hoe het je benen verbetert, verzorgt en hydrateert. Het zorgt er ook voor dat er geen vervelende spinnenkoppen meer verschijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.