Pak tandvleesontstekingen aan met deze natuurlijke remedies

Om je tandvlees in goede conditie te houden is het belangrijk dat je zorg draagt voor je mondhygiëne. Raadpleeg minstens één keer per jaar de tandarts. Die kan een deskundige reiniging uitvoeren en op die manier problemen voorkomen.
Pak tandvleesontstekingen aan met deze natuurlijke remedies

Laatste update: 27 april, 2018

Tandvleesontstekingen is één van de meest voorkomende gebitsaandoeningen die de tandarts ziet. Deze aandoening is ook bekend als gingivitisHet is meestal te wijten aan een gebrek aan goede mondhygiëne.

De bacteriën en microben die normaal gezien in je mond leven, vermenigvuldigen zich als je onvoldoende aandacht schenkt aan de gezondheid van je mond.

De overbevolking van bacteriën veroorzaakt de ontsteking. Die zal de weefsels vernietigen die je tanden ondersteunen. Als het niet op tijd behandeld wordt kan dit ervoor zorgen dat het tandvlees loskomt van je tanden. De naam voor deze aandoening is paradontitis.

Tandvleesontstekingen veroorzaken gevoeligheid en pijn in het getroffen gebied. Op die plaats wordt het tandvlees rood. Bovendien gaat het in de meeste gevallen een beetje bloeden.

Maar je kan zorgen voor een goede mondgezondheid en dan vooral voor gezond tandvlees als je de volgende adviezen volgt.

Remedies om een tandvleesontstekingen te genezen

Er bestaan vele middelen om deze aandoening te bestrijden. In dit artikel bespreken we die remedies die we als de snelste en meest doeltreffende beschouwen.

Aloëvera

Ontstoken tandvlees

Aloëvera is een plant die al eeuwen bestaat. Het is overal bekend geraakt door zijn vermogen om een oneindig aantal problemen te genezen.

Deze plant bezit ontstekingsremmende, antibacteriële en genezende eigenschappen. Het resultaat is dat aloëvera dan ook een perfecte remedie is om de effecten van gingivitis te bestrijden.

Hoe gebruiken we dit middel?

 • Smeer een klein beetje aloëveragel op je ontstoken tandvlees. Doe dit drie tot vier keer per dag.
 • Na een week zal je dankzij deze behandeling een positieve verandering merken.

Kruidnagel

Dit is een welbekend kruid dat gebruikt wordt om smaak te geven aan voeding. Maar daarnaast bezit het ook pijnstillende en antibacteriële eigenschappen. En dat is nog niet alles. Het bevat ook flavonoïden. Dit zijn eigenschappen die gebruikt worden als een antibioticum.

Ingrediënten

Hoe gebruik je dit middeltje?

 • Maak een mondspoeling door de vijf kruidnagels in heet water te doen. Laat het dan afkoelen. Daarna kan je het gebruiken.

Zout water

Zout water

Dit is een remedie die oma’s graag gebruiken om ontstoken tandvlees aan te pakken. Want zout water helpt om de ontsteking in de volledige mond te verminderen.

Hoe gebruik je het?

 • Maak een mengsel van zout en water.
 • Gebruik het daarna als een mondspoeling.
 • Na gebruik poets je je tanden.
 • Dit middeltje werkt beter als je zeezout gebruikt.

Zuiveringszout

Zuiveringszout is een geschenk van de natuur. Meestal heeft het een speciale plaats in ons huis. Want het is erg belangrijk als hulpmiddel om een ruime verscheidenheid van gezondheidsproblemen te verzorgen.

Zuiveringszout is alkalisch. Dat is de reden dat het voorkomt dat bacteriën zich in je mond vermenigvuldigen. Bovendien neutraliseert het de zuren die uit het voedsel komen dat je eet.

Hoe gebruik je het?

 • Wil je zuiveringszout gebruiken om gingivitis te genezen? Maak dan een pasta met dit middel en enkele druppels water.
 • Smeer deze behandeling één keer per dag op het ontstoken tandvlees.

Zout en gember

Zout en gember om ontstoken tandvlees te behandelen

Dit is nog een remedie die je kan gebruik om een ontsteking van het tandvlees te behandelen. Gember is een pittige wortel die ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen bezit.

Ingrediënten

 • 1 klein stuk gember
 • een snuifje zout

Hoe gebruik je het?

 • Neem een stukje gember en plet het totdat je een gladde pasta hebt.
 • Daarna neem je zoveel zout als je nodig hebt en voeg je enkele druppels water toe om een gladde samenstelling te verkrijgen. Gebruik dit middel en masseer de ontstoken zone.
 • Doe dit gedurende een minuut. Herhaal de behandeling drie keer per dag.

Nog enkele andere overwegingen

Tandvleesontstekingen beschadigen de weefsels rond je tanden. Ze veroorzaken een slechte adem en in vele gevallen ook het verlies van tanden.

Deze aandoening kan ook gepaard gaan met bloedingen. Die worden dan een voedingsbodem voor opportunistische microben en bacteriën. Ze kunnen ernstige infecties veroorzaken en zich naar andere tanden verspreiden.

Een aantal medische problemen kunnen ervoor zorgen dat je last krijgt van tandvleesontstekingen. Sommige aandoeningen die verbonden zijn met ondervoeding kunnen zelfs je immuunsysteem aanvallen. Dit kan het risico op deze aandoening verhogen.

Om die reden is het erg belangrijk dat je vezels toevoegt aan je dagelijks voedingspatroon. Eet dus granen en zaden.

 • Voeg ook groene groenten zoals broccoli en asperges toe. Want die zijn een geweldige bron van foliumzuur en vitamine C.
 • Je kan ook je opname van geraffineerde suiker en witte bloem verminderen. Want dit zijn voedingsmiddelen die de groei van bacteriën bevorderen. Bovendien beschadigen ze de gezondheid van je mond.
 • Wanneer je een beugel, een prothese of een kunstgebit hebt dan kan dit een goede mondhygiëne belemmeren. Dan is het belangrijk dat je drastische maatregelen neemt en je mond goed reinigt.

Raadpleeg regelmatig je tandarts zodat je twee keer per jaar een deskundige reiniging van de tanden ondergaat. Dit helpt ook om mogelijke problemen te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Najeeb S, Zafar MS, Khurshid Z, Zohaib S, Almas K. The Role of Nutrition in Periodontal Health: An Update. Nutrients. 2016;8(9):530. Published 2016 Aug 30. doi:10.3390/nu8090530
 • Vázquez, B., Avila, G., Segura, D., & Escalante, B. (1996). Antiinflammatory activity of extracts from Aloe vera gel. Journal of Ethnopharmacology55(1), 69–75. https://doi.org/10.1016/S0378-8741(96)01476-6
 • Barboza JN, da Silva Maia Bezerra Filho C, Silva RO, Medeiros JVR, de Sousa DP. An Overview on the Anti-inflammatory Potential and Antioxidant Profile of Eugenol. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:3957262. Published 2018 Oct 22. doi:10.1155/2018/3957262

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.