Bloedende aambeien, hoe behandel je die?

Een van de meest effectieve manieren om de pijn van aambeien te verlichten heeft te maken met je eetgewoonten. Als je voedsel eet dat rijk is aan vezels, wordt de stoelgang makkelijker. Kom meer te weten in dit artikel!
Bloedende aambeien, hoe behandel je die?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Aambeien zijn erg vervelend en pijnlijk. Dit geldt vooral voor bloedende aambeien. In het geval dat je het niet wist: een groot deel van de bevolking lijdt aan dit probleem of zal er op een bepaald moment in hun leven aan komen te lijden. Dit geldt vooral voor vrouwen na de bevalling of die de leeftijd van 35 jaar voorbij zijn.

Wil je de beste natuurlijke middelen voor het behandelen van bloedende aambeien leren kennen? Blijf dan lezen!

Behandelingsmogelijkheden voor bloedende aambeien

Meestal wordt het bloed in je ontlasting of druppels bloed in je ondergoed minder en verdwijnt het na enkele uren of dagen. Dit is echter een vervelende, ongemakkelijke en pijnlijke periode.

De jeuk kan ondraaglijk worden. En daarom ga je op zoek naar middelen of behandelingen die je kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen.

Kijk eens naar het advies dat we voor je hebben verzameld voor het versnellen van het genezingsproces van bloedende aambeien:

Drink veel water

Water drinken bij bloedende aambeien

Dit helpt niet alleen om afval en toxines uit je lichaam te verwijderen via de urine. Het helpt ook om je stoelgang te zachter te maken. Bovendien zorgt het water ervoor dat de ontlasting sneller door de darmen beweegt. Dit komt omdat het de wanden van de darm gladder maakt.

Het is goed om te weten dat harde, droge ontlasting het weefsel van de aambeien irriteert en beschadigt. Dit kan pijn of bloed veroorzaken. Daarom raden wij aan om minstens acht glazen water per dag te drinken.

Als je geen grote fan van water bent, kun je het drinken in natuurlijke sappen of thee. Hieronder vallen geen frisdranken, koffie of alcoholische dranken.

Vermijd constipatie

Niet in staat zijn om naar het toilet te gaan en aambeien hebben, is geen goede combinatie. Je voedingspatroon moet een goede hoeveelheid volkoren granen, korrels, noten, rozijnen en bladgroenten zoals spinazie bevatten. 

Op deze manier voorkom je constipatie en zal je geen pijn voelen als je het toilet gebruikt.

Als de aambeien bloeden, is het ergste dat er kan gebeuren dat je aan constipatie lijdt. Dit komt omdat de kracht die je nodig hebt om het toilet te gebruiken het erger maakt. Neem de tijd die je nodig hebt op het toilet en denk eraan dat de druk op je darmen meer letsel kan veroorzaken bij bloedende aambeien.

Stel toiletbezoek niet uit

Toiletbezoek belangrijk bij bloedende aambeien

Veel mensen denken dat het beter is om hun stoelgang uit te stellen om zo het aantal keren dat ze het toilet gebruiken, te verminderen. Het idee is dat dit hen helpt sneller te genezen en te stoppen met bloeden. Dit is echter verkeerd.

De reden is simpel: wanneer er zich meer afval in het lichaam ophoopt, is het moeilijker om je ervan te ontdoen zonder pijn of ongemak te ervaren. Dit is ook niet goed voor de gezondheid. Dit komt omdat je uiteindelijk gifstoffen in je lichaam houdt. Deze kunnen dan ziektes veroorzaken.

Je lijdt veel pijn door aambeien. Je moet echter toch de moed verzamelen en naar het toilet gaan. Als je de situatie uitstelt, zal het alleen maar nog vervelender zijn, en vooral pijnlijker. Herstellen zal dan nog meer tijd kosten. Plus, je bent kwetsbaar om opnieuw te gaan bloeden.

Verminder de hoeveelheid schadelijk voedsel dat je eet

Zout is een van de grootste vijanden als je lijdt aan bloedende aambeien. Dit komt omdat het vochtretentie veroorzaakt.

Wat is de relatie tussen aambeien en zwelling? Je lichaam zwelt op door de ophoping van water. Tegelijkertijd raken de bloedvaten in de darmen ontstoken. Het gevolg zijn bloedingen, pijn en ongemak als je naar het toilet gaat of gaat zitten.

Tegelijkertijd raden we aan om de hoeveelheid koffie, alcohol, chocolade, vetzuren, suiker en witte bloem te verminderen. Al deze voedingsmiddelen veroorzaken een hardere, droger stoelgang. Het is dan moeilijker om je zonder pijn te ontlasten.

Aan de andere kant wordt de conditie beter als je een evenwichtig voedingspatroon hebt. En dit is niet alleen wanneer je bloedende aambeien hebt, maar altijd. Je voedingspatroon moet veel verse groenten en fruit bevatten. Probeer ervoor te zorgen dat je voedsel uit alle voedselgroepen in je dieet opneemt.

Zorg voor persoonlijke hygiëne

Persoonlijke hygiëne belangrijk bij bloedende aambeien

Als de aambeien bloeden, nemen zowel de pijn als de kans op infectie toe. Telkens als je het toilet gebruikt hebt, moet je jezelf wassen met koud of lauw water.  Gebruik geen toiletpapier. Dit irriteert het gebied en kan de bloeding erger maken.

Voorkom dat het opgedroogde bloed gedurende lange tijd op het getroffen gebied of in het ondergoed blijft zitten.

Een goede manier om het gebied schoon te houden, is het gebruik van zitbaden of ligbaden. Je hoeft alleen maar te genieten van een bad gevuld met warm water. Blijf er minstens een paar minuten in zitten of liggen, totdat het het ongemak verlicht.

Gebruik geen handdoek om jezelf af te drogen in het getroffen gebied. Dit doet namelijk hetzelfde als toiletpapier.

Verander je houding

Meerdere uren per dag zittend doorbrengen is niet goed voor je aambeien (of ze bloeden of niet). Als je werk vereist dat je de hele dag achter een computer zit, is het een goed idee om ieder uur een paar minuten te gaan staan. Als je een beetje rond kan lopen, zelfs al is het maar om je bureau is, is dit nog beter.

Op deze manier verbeter je je bloedstroom. Dit voorkomt dat het bloed zich in je darmen ophoopt, wat meer pijn en ongemak kan veroorzaken.

We kunnen ook aanraden om niet aan zware lichamelijke activiteiten te doen. Dit omvat onder anderen gewichtheffen, spinning en tennis. Voor deze periode zijn meer ontspannende lichamelijke activiteiten beter. Deze omvatten zwemmen, yoga en wandelen.

Gebruik natuurlijke behandelingen tegen bloedende aambeien

Aloë vera tegen bloedende aambeien
  • Aloëvera is een van de beste mogelijkheden die je tot je beschikking hebt. Snijd een blad van de plant in de lengte open. Haal de stekels eraf en leg de binnenkant van het blad op de anus. De gel moet in contact komen met de aambeien. Binnen een paar minuten zul je verlichting beginnen te voelen.
  • IJs is een andere interessante optie. Het is prettig voor als je veel ongemak of pijn hebt. Vergeet niet om de ijsblokjes in een doek te wikkelen. Op deze manier heeft het geen direct contact met de huid.
  • Als je een zitbad gebruikt, kun je een eetlepel Epsomzout toevoegen. Dit helpt de wond sneller te genezen.

Hoofdafbeelding met dank aan © wikiHow.com


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.