Rare dingen die na de seks kunnen gebeuren

Als we nog maar net seksueel actief zijn, is het niet ongewoon om verscheidene gevoelens en problemen te ervaren na seksuele interactie. Maar als ze niet vanzelf verdwijnen, moet je een dokter bezoeken.
Rare dingen die na de seks kunnen gebeuren

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voordat we aan seks beginnen, willen we allemaal weten hoe het voelt. Wanneer we het onze vrienden vroegen, beschreven zij het als magisch en iets dat we zelf moeten ervaren. Wanneer ze het magisch noemden, is het nooit in ons opgekomen dat er rare en zelfs pijnlijke dingen kunnen gebeuren na de seks.

In sommige films wordt het (voor, tijdens en na) beschenen met een romantisch licht. Wat ze nooit uitleggen, zijn de situaties die kunnen voorkomen na de seks en die best alarmerend zijn aan het begin.

Een van de dingen die we leren in het leven, is dat niet alles rooskleurig is na de seks. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van dingen die kunnen gebeuren:

Een branderig en jeukend gevoel tijdens het urineren

Na de seks ervaren veel vrouwen een branderig en jeukend gevoel tijdens het urineren. Het willen weten waarom is een van de meest voorkomende vragen tijdens een bezoek aan de gynaecoloog.

Dit is een zorg onder veel vrouwen die nog maar net seksueel actief zijn, omdat ze bang zijn dat het een seksueel overdraagbare ziekte kan zijn of een ander serieus probleem.

Onthoud dat de vrouwelijke anatomie bestaat uit een vaginale opening en de urethra, die een paar centimeter erboven is gelegen. Dit gebied kan geïrriteerd raken door het wrijven van een condoom, de penis zelf of zelfs glijmiddel.

Je kunt rekenen op het voelen van jeuk en branderigheid tijdens het urineren gedurende enkele dagen na de seks. Dit symptoom is vrij veel voorkomend en kan een paar uur tot een paar dagen aanhouden. Je hebt misschien een urinetest nodig om eventuele infectie uit te sluiten.

Bekijk ook: Wat gebeurt er wanneer je de drang om te urineren negeert?

Drang om naar het toilet te gaan

Veel vrouwen schamen zich om hierover te praten, maar maak je geen zorgen. Je bent niet de enige die de neiging voelt om te stoppen met seks om het toilet te gebruiken, dus blijf rustig.

Wist je dat wanneer je de neiging voelt om het toilet te gebruiken, dit komt omdat je dicht bij het voelen van een van de beste gevoelens bent die een vrouw kan voelen? Ja, we hebben het over het veel gezochte orgasme.

Gedurende vaginale penetratie, kan de penis de G-spot stimuleren. Dit veroorzaakt de neiging om naar de wc te gaan. Soms is de stimulatie zo hevig dat je na de seks de neiging hebt om naar de wc te gaan. Dit hangt ook af van de seksuele posities die het koppel gebruikt en hoe het de innerlijke gevoelens van de vrouw beïnvloedt.

Het is belangrijk om je partner genoeg te vertrouwen om effectief te communiceren, zodat geen van beiden verrast is wanneer deze dingen (die volledig normaal zijn) gebeuren.

Lichte bloedvlekken na de seks

Ongeveer 1 op 10 vrouwen ervaart lichte vaginale bloedingen na het hebben van seksueel contact. Het bloeden stopt meestal binnen een dag of twee.

We weten allemaal dat het kan optreden na de eerste keer, maar het kan ook later in je leven gebeuren.

Ruige seks, veel wrijving en een tekort aan vocht zijn wat van de meest voorkomende oorzaken. Deze vormen geen serieuze bedreiging voor je gezondheid. Echter, er zijn andere oorzaken die gevaarlijk zijn en onmiddellijke medische hulp vereisen.

Over het algemeen komt dit bloeden van de hals van de baarmoeder.Het komt meer voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Ook al is de hals volledig gezond, wrijving gedurende de seks kan kleine schade veroorzaken.

Je hoeft je geen zorgen te maken als het om een lichte bloeding gaat, zelfs als het gepaard gaat met lichte pijn. De snelste oplossing is om een beetje te rusten of om het rustig aan te doen tijdens de seks.

Je zou je zorgen moeten maken als het bloeden niet stopt binnen een dag na de gemeenschap.

Pijn in de lagere abdomen

Pijn in de lagere abdomen is een ander veel voorkomend iets dat kan optreden na de seks. Dit type ongemak kan verschillende oorzaken hebben. Persistente gevallen dienen behandeld te worden door een dokter.

Pijn na de seks is geen teken van een ziekte. Ongemak wordt gevoeld tijdens de gemeenschap door het hoge tempo.

Na het klaarkomen ontwikkelt zich licht ongemak in de bekkenregio en kan door de ruggengraat druk worden veroorzaakt door het opvangen van de trillende bewegingen. De hevige activiteit kan spierspanningen veroorzaken in de bekkenstreek. Wanneer je opgewonden bent, trekt dit gebied samen en wanneer het ontlast wordt, veroorzaakt dat pijn.

De pijn kan ook het resultaat zijn van beschadiging aan de vaginale wanden door een tekort aan vocht gedurende de geslachtsgemeenschap.

Bekijk dit artikel: Een laag libido bij brouwen behandelen

Wat aan het begin raar lijkt na de seks, wordt uiteindelijk normaal

Wanneer we de seksuele wereld verkennen, raken we langzaamaan gewend aan de ongewone dingen die gebeuren na de seks.

Je hebt ondertussen waarschijnlijk wel gezien dat ze soms wel optreden en soms niet. Als je echt pech hebt, kunnen ze allemaal tegelijk optreden.

Je ziet dat het optreden van deze symptomen in sommige gevallen komt doordat een vrouw niet voldoende opgewonden is. Dit gebeurt vaak wanneer een vrouw niet volledig opgewonden is en daardoor niet goed vochtig.

Als het moeilijk is om voldoende vochtig te worden, probeer dan een glijmiddel van goede kwaliteit te gebruiken.

Het goede nieuws is dat geen van deze psychologische veranderingen permanent zijn. Echter, als ze langer aanhouden, moet je een dokter bezoeken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Andrés Domingo, A. (2005). Enfermedades de transmisión sexual. Pediatria Integral9(2), 105–120.
  • Berman, L. A., Berman, J., Miles, M., Pollets, D., & Powell, J. A. (2003). Genital self-image as a component of sexual health: Relationship between genital self-image, female sexual function, and quality of life measures. Journal of Sex and Marital Therapy29, 11–21.
  • Fernández  L., Bustos L., González, L., Palma  D., Villagrán, J., & Muñoz, S. (2000). Creencias, actitudes y conocimientos en educación sexual. Revista médica de Chile128(6), 574-583.
  • Gil Vera V.D. (2019). Disforia postcoital sexual en la vida conyugal. Revista desexología, 8(1), 77-81.
  • Maserejian, N. N., Shifren, J., Parish, S. J., Segraves, R. T., Huang, L., & Rosen, R. C. (2012). Sexual arousal and lubrication problems in women with clinically diagnosed hypoactive sexual desire disorder: Preliminary findings from the hypoactive sexual desire disorder registry for women. Journal of Sex and Marital Therapy38(1), 41–62.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.