Wat gebeurt er als je de drang om te urineren negeert?

Het probleem met het negeren van de drang om te urineren is dat je gifstoffen verzamelt die je eigenlijk kwijt zou moeten raken, wat tot ongewenste infecties kan leiden.
Wat gebeurt er als je de drang om te urineren negeert?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Iedereen heeft op een bepaald moment de drang om te urineren wel eens genegeerd. Vaak is dat als het niet mogelijk is om naar het toilet te gaan of je bijvoorbeeld midden in een werkvergadering zit, waardoor je niet weg kunt. Probeer hier geen gewoonte van te maken, want het kan gevolgen hebben. 

De mogelijke gevolgen van het negeren van de drang om te urineren

Urineweginfectie

Urineweginfectie

Als je het soort mens bent dat vaak de drang om te urineren negeert als je op je werk zit, wees dan voorzichtig. Een van de gevolgen kan een urineweginfectie zijn en het is mogelijk dat het in dit geval leidt tot een bacteriële infectie die je urineweg zal beïnvloeden.

De reden hiervoor is simpel: urine bevat bacteriën en als die zich te lang in de blaas bevinden, kunnen ze leiden tot een infectie.

De vorming van niersteen

Nieren

Sommige mensen zijn gevoelig voor het ontwikkelen van nierstenen. Als jij hieronder valt en je houdt vaak je plas in, kun je je aandoening verergeren.

Kleine nierstenen kunnen vaak worden uitgeplast met de urine, zolang ze maar erg klein zijn. Als ze groter worden, dan kunnen ze niet op die manier het lichaam verlaten en kan het zijn dat je geopereerd moet worden.

Om dit te voorkomen en om de vorming van nierstenen tegen te gaan, is het belangrijk om veel water te drinken en naar het toilet te gaan als je lichaam je vertelt dat je moet, want dit is de enige manier waarop je gifstoffen en afval uit de nieren kunt verwijderen zonder de situatie erger te maken.

Blaasontsteking

Blaas

Als je de drang om te urineren onderdrukt, dan raken de wanden van de blaas geïnfecteerd, waardoor een aandoening met de naam blaasontsteking ontstaat.

Als je pijn in het bekkengebied ervaart en als je alleen maar kleine hoeveelheden urine uitplast, is het een goed idee om een arts te bezoeken. Dit zijn de traditionele symptomen van blaasontsteking.

De blaas zwelt op

Drang om te Plassen

Hoewel het anders lijkt, heeft je blaas een geringe capaciteit. Als je je urine ophoudt dan kan het ervoor zorgen dat de blaas opzwelt.

Je blaas kan ongeveer 700 ml water vasthouden. Denk daar dus aan als je veel drinkt en niet meteen naar het toilet kan in de nabije toekomst. Dit is een nuttige weetje om in gedachten te houden as je op je werk bent of als je een belangrijke vergadering hebt.

Als je blaas vol is, zijn er ontvangers in de hersenen die een signaal sturen om je te melden dat je naar het toilet moet gaan en de hersenen zelf kunnen ervoor zorgen dat je gaat urineren mocht dit nodig zijn. Het rekt je blaas zelf niet uit.

Andere nadelige effecten

Koorts

Als je de gewoonte hebt om de drang om te plassen op te houden, dan ontstaan er ook een aantal bijwerkingen die je misschien niet meteen in verband brengt hiermee, maar ze zijn wel gerelateerd.

Terugkeer naar de nieren en urinebuis

Dit is misschien wel de meest ernstige consequentie. Als je te lang de drang om te plassen negeert, zal je lichaam het vocht niet uitscheiden, maar in plaats daarvan laat het de urine terugkeren naar de nieren en de urinebuis, wat tot ernstige infecties kan leiden.

Eerst zal je lang de normale drang voelen, als de urine zich in de blaas bevindt. Het zal echter uiteindelijk terugkeren als je niet naar het toilet gaat als je moet plassen. Dit zorgt voor gezondheidsproblemen.

Zwelling van de buik

Gezwollen Buik

Als je je urine niet kwijt kan,dan zal je je opgezwollen en ongemakkelijk voelen. Daarbij zal je lichaam gewend raken om deze vloeistof vast te houden. Daardoor zal je niet zo vaak naar het toilet hoeven te gaan als je gewend bent.

Het vasthouden van vocht kan behalve ongemak ook infecties veroorzaken. Het is dus het beste om naar het toilet te gaan als je de drang voelt. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Al-Badr, A., & Al-Shaikh, G. (2013). Recurrent urinary tract infections management in women: A review. Sultan Qaboos University Medical Journal, 13(3), 359–367
    ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3749018/
  • Matlock, K. A., Tyroch, A. H, Kronfol, Z. N., McLean, S. F., & Pirela-Cruz, M. A. (2013, June). Blunt traumatic bladder rupture: A 10-year perspective. Am Surgery, 79(6), 589-593
    ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23711268
  • Selius, B. A., & Sbedi, R. (2008, March 1). Urinary retention in adults: Diagnosis and initial management. American Family Physician, 77(5), 643-650
    aafp.org/afp/2008/0301/p643.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.