Remedies om een urineweginfectie te behandelen

Het nemen van antibiotica is niet de enige manier om urineweginfecties te genezen. Er zijn verschillende handige opties beschikbaar waar je geen recept voor nodig hebt, en ze kunnen thuis worden gemaakt.
Remedies om een urineweginfectie te behandelen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Geschreven en geverifieerd door de arts Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een urineweginfectie kan voorkomen in elk deel van je urinewegen: in de nieren, urineleiders, blaas en urinebuis. De meeste gevallen treffen de lagere urinewegen (blaas en urethra). 

Vrouwen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van urineweginfecties dan mannen. Dit soort infecties kan zeer pijnlijke en ongemakkelijke symptomen hebben.

Symptomen van een urineweginfectie

Urineweginfecties vertonen niet altijd symptomen of tekenen. Als die er echter wel zijn dan kunnen dit onder andere de volgende symptomen zijn:

  • Sterke en aanhoudende drang om te plassen.
  • Brandend gevoel tijdens het plassen.
  • Kleine hoeveelheden urine.
  • Urine ziet er troebel uit.
  • Rode of fel roze urine. Dit is een teken dat er bloed in de urine zit.
  • Sterke geur.
  • Bekkenpijn. Vrouwen kunnen deze pijn in het midden van hun bekken en rond hun schaambeengebied voelen.

Oorzaken

Oorzaken van een urineweginfectie

Een urineweginfectie treedt meestal op wanneer bacteriën via de urethra de urinewegen binnendringen en zich vermenigvuldigen in de blaas. Hoewel het urinewegstelsel is ontworpen om microscopische indringers te bestrijden, kan het afweersysteem soms falen.

  • Blaasontsteking (cystitis). In de meeste gevallen wordt dit type urineweginfectie veroorzaakt door E. coli. Dit is een bacterie die veel voorkomt in het maag-darmkanaal. Soms zijn andere bacteriën echter de boosdoener.
  • Geslachtsgemeenschap. Geslachtsgemeenschap kan ook leiden tot een blaasontsteking. Je hoeft echter niet noodzakelijk seksueel actief te zijn om de infectie te ontwikkelen. Alle vrouwen lopen namelijk het risico een urineweginfectie te krijgen. Dit is vanwege hun anatomie en de afstand die tussen de urinebuis en de anus zit. Ook is de afstand tussen de opening van de urethra en de blaas erg kort.
  • Plasbuisontsteking (urethritis). Urethritis kan optreden wanneer bacteriën zich van de anus naar de plasbuis verspreiden.

Behandeling

Antibiotica zijn meestal de eerste keuze voor de behandeling van een urineweginfectie. In veel gevallen verdwijnen de symptomen al een paar dagen na het innemen van het medicijn.

Het nemen van antibiotica is echter niet de enige optie voor de behandeling van een urineweginfectie. Er zijn namelijk enkele remedies die je thuis kunt maken en waarvoor geen recept nodig is. Je kunt deze remedies gebruiken naast de behandeling die je arts voorstelt.

1. Drink water

Drink water om een urineweginfectie te behandelen

Eén van de eerste dingen die we zouden moeten doen als we een urineweginfectie hebben is veel water drinken. Het drinken van water helpt namelijk bacteriën die infecties veroorzaken te elimineren en het helpt je om de infectie te behandelen.

2. Verhoog je vitamine C-inname

Het eten van overvloedige hoeveelheden voedsel rijk aan vitamine C is ook heel belangrijk. Deze vitamine maakt de urine namelijk zuurder. Dit remt vervolgens de bacteriegroei in de urinewegen. Vitamine C-supplementen kunnen ook nuttig zijn als je een actieve urineweginfectie hebt.

3. Elimineer irriterende stoffen uit je dieet

Elimineer irriterende stoffen uit je dieet

Cafeïne, alcohol, pittig voedsel, nicotine, koolzuurhoudende dranken en kunstmatige zoetstoffen kunnen je blaas verder irriteren. Dit belemmert je lichaam om sneller te herstellen. Grijp daarom vaker naar gezonde voedingsmiddelen, zoals koolhydraten die rijk aan vezels zijn. Deze zijn in het algemeen gezond voor je lichaam.

4. Maak je blaas leeg….nog een keer

Elke keer dat je je blaas leegt, zelfs al is het een beetje, verwijder je namelijk enkele van de bacteriën die de infectie veroorzaken.

5. Overweeg huismiddeltjes

Zuiveringszout

Zuiveringszout om een urineweginfectie te bestrijden

Als we urineweginfecties niet behandelen kunnen ze de nieren aantasten en een veel ernstiger probleem worden. Om te voorkomen dat het zich verspreidt, meng je 1 theelepel zuiveringszout in een kopje water om de infectie te behandelen. Het zuiveringszout neutraliseert namelijk het zuur in de urine en versnelt het herstel.

Veenbessen

Veenbessensap voorkomt urineweginfecties door de opbouw van bacteriën die infecties in de blaas veroorzaken te bestrijden.

Ze hebben ook een mild antibiotisch effect. Als je een glaasje veenbessensap per dag drinkt kun je je blaas infectievrij houden.

Als je echter mogelijk infecties via seksuele contacten oploopt, of als je momenteel een infectie hebt, probeer dan minstens 2 tot 4 koppen veenbessensap per dag te drinken.

Nog een tip, voeg bij het ontbijt een handvol van deze heerlijke vruchten toe aan je ontbijtgranen.

Ananas

Ananas om een urineweginfectie te bestrijden

Het eten van ananas is een zoete manier om urineweginfecties te behandelen. Bromelaïne is een enzym dat voorkomt in ananas. Het innemen van bromelaïne samen met je normale antibioticakuur helpt je om je urineweginfectie te genezen.

Je moet wel je arts op de hoogte houden van de natuurlijke remedies die je gebruikt en van elke andere soort plant of medicijn. Dit is essentieel omdat de bijwerkingen of interacties tussen medicijnen soms gevaarlijk kan zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Aydin, A., Ahmed, K., Zaman, I., Khan, M. S., & Dasgupta, P. (2015). Recurrent urinary tract infections in women. International Urogynecology Journal. https://doi.org/10.1007/s00192-014-2569-5
  • Kabbani, M., & Kramer, M. (2014). Urinary tract infection (uti). In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_32
  • Beetz, R. (2003). Mild dehydration: A risk factor of urinary tract infection? European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/sj.ejcn.1601902
  • Ochoa-Brust, G. J., Fernández, A. R., Villanueva-Ruiz, G. J., Velasco, R., Trujillo-Hernández, B., & Vásquez, C. (2007). Daily intake of 100 mg ascorbic acid as urinary tract infection prophylactic agent during pregnancy. Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica.                                                      https://doi.org/10.1080/00016340701273189
  • Zafriri, D., Ofek, I., Adar, R., Pocino, M., & Sharon, N. (1989). Inhibitory activity of cranberry juice on adherence of type 1 and type P fimbriated Escherichia coli to eucaryotic cells. Antimicrobial Agents and Chemotherapy.   https://doi.org/10.1128/AAC.33.1.92
  • Pinzón-Arango, P. A., Liu, Y., & Camesano, T. A. (2009). Role of Cranberry on Bacterial Adhesion Forces and Implications for Escherichia coli– Uroepithelial Cell Attachment. Journal of Medicinal Food.             https://doi.org/10.1089/jmf.2008.0196

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.