Thee van watermeloenpitten om de nieren te ontgiften

Thee van vruchten kan je spijsvertering reguleren en je nieren sterker maken. Daarom is het een goed idee om de pitten van watermeloen te bewaren om er thee van te maken.
Thee van watermeloenpitten om de nieren te ontgiften
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 06 november, 2018

Iedereen weet dat watermeloen gezond, voedzaam en verfrissend is. Maar we zijn ook gewend om de watermeloenpitten te verwijderen. Er komen steeds meer watermeloenen op de markt zonder pitten om het de klant makkelijker te maken. Toch hebben de pitten ook verschillende gezondheidsvoordelen en kan je ze gebruiken om bijvoorbeeld thee van watermeloenpitten te maken.

Wist je dat deze pitten juist heel gezond zijn? Als je de juiste hoeveelheid op de juiste manier gebruikt, is thee van de pitten van watermeloen heel geschikt om de nieren sterker te maken en te ontgiften.

In het artikel van vandaag geven we je alle informatie die je nodig hebt over dit interessante onderwerp.

De voordelen van watermeloenpitten

Wie houdt er nu niet van watermeloen? Dit seizoensfruit is je beste vriend tijdens de zomer, omdat watermeloen zorgt voor hydratatie, mineralen en antioxidanten, waarbij het ook nog eens vochtvasthouding bestrijdt. 

De meeste mensen spugen de pitten echter uit of verwijderen ze, omdat ze niet gewend zijn ze te eten of ze lastig vinden om te eten. Helaas betekent dit dat ze de geweldige gezondheidsvoordelen missen die we nu met je zullen delen.

1. Kleine pit, groot laxeermiddel

Watermeloenpitten werken als laxeermiddel

De pitten van de meeste fruitsoorten hebben een mild laxerend effect, dat goed is voor de spijsvertering. De pitten van een watermeloen zijn echter veel groter dan die van bijvoorbeeld een aardbei. Daardoor eten mensen ze niet graag, maar eigenlijk kun je de grootte gebruiken om er je voordeel mee te behalen.

Je kunt er namelijk heel goed een thee van trekken om te gebruiken tegen constipatie. Watermeloenpitten zijn heel effectief!

2. Ontgift je lichaam en verbeter de gezondheid van je nieren

Watermeloenpitten verbeteren de gezondheid van je nieren

Thee gemaakt van watermeloenpitten wordt al eeuwen gebruikt om de nieren te ontgiften en niersteen te behandelen. Deze pitten beschikken over een krachtig reinigend effect en helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en gifstoffen. Ook verbeteren ze de werking van de nieren, waardoor het ontwikkelen van niersteen wordt voorkomen.

Buiten het verzorgen van de gezondheid van je nieren kun je de thee van watermeloenpitten ook drinken om je bloeddruk te reguleren.

3. Watermeloenpitten bevatten veel energie

Sap van watermeloen

Het is jammer dat je zoveel voordelen verliest als je de pitten uitspuugt. Wist je voordat je dit artikel las al dat de pitten van watermeloen zo voedzaam waren? Nou, dat zijn ze. Watermeloenpitten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die ook voorkomt in tomaten. Ze bevatten ook veel magnesium en zink.

Denk aan het volgende:

De pitten van watermeloen bevatten weinig calorieën. Tegelijkertijd zitten ze boordevol energie, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor mensen die lijden aan vermoeidheid of herstellende zijn. Ze zijn ook uitermate geschikt voor die dagen waarop je je te moe voelt om uit bed te komen.

Hoe maak je thee van watermeloenpitten om de nieren te ontgiften?

Een glas watermeloensap

Het is eigenlijk heel simpel. Deze geneeskrachtige thee is perfect voor iedereen die lijdt aan nierproblemen of regelmatig terugkerende urineweginfecties. Volg de volgende stappen:

Ingrediënten

  • 40 gram watermeloenpitten (probeer biologische watermeloen te gebruiken)
  • 1 liter water
  • 150 gram watermeloen, in stukjes gesneden

Bereiding

  • De eerste stap is het koken van het water. Als het kookt, gebruik je een vijzel om de pitten fijn te malen, zodat het makkelijker is om ze te koken.
  • Voeg ze aan het kokende water toe en laat ze een half uur meekoken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een uur trekken terwijl het afkoelt. Zeef het vocht en bewaar het.
  • Wat nu? Doe de watermeloen en de thee in een blender. Bewaar dit mengsel in de koelkast, bij voorkeur in een glazen fles, zodat er geen ongewenste smaken kunnen ontstaan.

Hoe drink je thee van watermeloenpitten?

  • Je kunt deze thee het beste drinken bij kamertemperatuur. Drink het eerste kopje ‘s ochtends op een lege maag en de volgende kopjes een half uur na het eten. Volg deze behandeling twee dagen per week totdat het gewenste resultaat is bereikt.
  • Het is belangrijk dat je geen suiker aan je thee toevoegt. Als je het toch zoeter wilt maken, kun je 25 gram honing toevoegen. We moeten ook benadrukken dat je de vrucht waarschijnlijk alleen tijdens de zomer in de supermarkt kunt vinden, maar de zaadjes kun je altijd in een gezondheidswinkel vinden.
  • Kijk hoe deze behandeling jou bevalt. Denk eraan dat je de aanbevolen hoeveelheid van 40 gram watermeloenpitten per dag niet overschrijdt. Thee is de beste manier om de voordelen van watermeloenpitten binnen te krijgen, want als je ze rauw eet worden ze niet goed verteerd

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.