6 situaties waarin je seksueel contact beter vermijdt

Seksueel contact zou bevredigend en heilzaam moeten zijn voor beide partners. Zodra dit niet langer het geval is, moeten zij erover nadenken of het nog goed is om seks te blijven hebben.
Nelton Abdon Ramos Rojas

Geschreven en geverifieerd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Laatste update: 26 mei, 2023

Seksueel contact verlicht stress, maar het helpt ook om calorieën te verbranden. Het brengt je dichter bij je partner omdat je samen van de seks geniet.

En alsof die lijst van positieve effecten van seksueel contact nog niet lang genoeg is, bewijst de wetenschap ook dat seks geweldig is voor de mentale en fysieke gezondheid.

Er zijn echter absoluut momenten waarop het hebben van seksuele omgang geen optie is. Ook al wil je het nog zo erg. Je moet jezelf leren beheersen en leren om ‘nee’ te zeggen.

Er zijn momenten in het leven dat je beter geen seks hebt, omdat het schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Vermijd seks in de volgende situaties.

1. Het seksueel contact is pijnlijk

Pijn

Pijn tijdens de seks is ook bekend onder de naam dyspareunie. Deze pijn kan veroorzaakt worden door organische problemen, zoals:

  • Bacteriële ontstekingen
  • Wonden aan de vulva
  • Endometriose

Het kan echter ook veroorzaakt worden door psychologische problemen, zoals:

  • Trauma’s
  • Onzekerheid
  • Gebrek aan verlangen
  • Problemen binnen de relatie
  • Problemen binnen de seksualiteit

Ook mannen kunnen tijdens de seks pijn ervaren, maar dat komt minder voor. Primaire oorzaken zijn: ontstekingen, snijwonden en letsels in de genitale streek, wat ook veroorzaakt kan worden door seksueel overdraagbare aandoeningen.

Wat het ook is en ongeacht de oorzaak, het is altijd een goed idee om een specialist te raadplegen. Dus vooraleer je probeert om seks te hebben met je partner enkel en alleen om hem of haar te plezieren, raadpleeg je het beste een arts. Laat de arts het probleem evalueren. Hij of zij zal zeggen wat je moet doen.

Vergeet niet dat seks een spel is en dat beide partners er evenveel plezier moeten aan beleven.

2. Seks tijdens de menstruatie

Over deze kwestie bestaan er vele twijfels, maar het antwoord is simpel. Als beide partners gezond zijn, zijn er geen echte contra-indicaties om seks te hebben tijdens de menstruatie, vooral in monogame relaties.

Sommige mensen voelen zich niet comfortabel omwille van het bloed. In dit geval moet je toch met je partner praten en eerlijk zijn.

Als je je niet in een stabiele relatie bevindt, zou je geen onbeschermde seks mogen hebben. In dergelijke relaties verspreiden ontstekingen zich heel gemakkelijk via het bloed.

3. Seksueel contact als je een urineweginfectie hebt

Voor vrouwen is het moeilijk om met een urineweginfectie seksueel contact te hebben. Doen vrouwen het toch, dan is het niet bevredigend.

Aangezien de vagina zo dicht bij de urinebuis ligt (de twee zijn slechts door een spier gescheiden), kan de urinebuis tijdens de seks geïrriteerd raken. Dit gebeurt vooral als de seks krachtig en snel gebeurt. Het kan zelfs scheuren veroorzaken in de urinebuis.

Het is niet aan te raden om seks te hebben tijdens de behandeling. De behandeling duurt ongeveer drie dagen. Dus de seks even uitstellen is niet zo veel gevraagd.

4. Seks bij een lage immuniteit

Elke persoon met een onderdrukt immuunsysteem of iedereen met een lage immuniteit loopt een hoger risico op ontstekingen bij elk type van seksueel contact en seksueel overdraagbare aandoening.

De voornaamste redenen van een lage immuniteit zijn:

  • Het gebruik van corticosteroïden
  • Zwangerschap
  • HIV

In die gevallen zou je beter geen seksuele relaties mogen hebben met onbetrouwbare partners. Je moet ook altijd bescherming gebruiken.

Andere minder ernstige ziekten, zoals de griep of knokkelkoorts, vereisen ook speciale aandacht tijdens seks, want de fysieke inspanning kan het herstel hinderen en vertragen.

Bovendien is het eenvoudig. Als je omwille van je gezondheidstoestand geen seks wil, dan is dat voldoende reden om geen seks te hebben.

5. Seksueel contact tijdens een risicovolle zwangerschap

Zwangerschap

Dit onderwerp is nog steeds een taboe voor vele gehuwde koppels. Ten eerste zijn sommige mensen bang om tijdens het eerste trimester, wanneer de buik al aanzienlijk gegroeid is, de baby te verwonden of de vruchtzak vroegtijdig te scheuren.

Het is belangrijk dat je weet dat penetratie niet genoeg is om tot de baby te raken of de baby te beschadigen.

Veranderingen in de hormonen kunnen eigenlijk de seksuele verlangens doen stijgen. Dit kan dus zelfs de banden tussen de partners in deze periode versterken. Onthou alleen dat er sommige houdingen aangewezen zijn als de vrouw zwanger is.

Niettegenstaande al het voorgaande, kun je beter geen seks hebben tijdens een risicovolle zwangerschap. Je moet ook posities vermijden waarbij je teveel gewicht op de buik krijgt.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zwangerschap na een leeftijd van 35

6. Seks zonder de nodige persoonlijke hygiëne

Er wordt veel gepraat over persoonlijke hygiëne na de seks. Veel mensen negeren echter ook het feit dat je beter geen seks hebt als de genitaliën niet schoon zijn. Soms kunnen spontane seksuele ontmoetingen erg sterke virussen verspreiden.

Substanties als zweet, lichaamsvocht en -afscheidingen zijn veel overvloediger als iemand zich niet voldoende wast. Dit leidt tot ontstekingen.

Er zijn ook micro-organismen die op een normale manier bestaan in iemands lichaam, maar die schadelijk zijn voor iemand anders. De uitwisseling van lichaamsvocht kan daardoor problematisch zijn. Een condoom gebruiken vermindert dit risico.

Je hoeft je niet te wassen direct voordat je seks hebt. Wees er wel van overtuigd dat je gezorgd hebt voor de basishygiëne.

Als je de kans hebt of als je verkiest om te douchen samen met je partner, dan helpt dit al om een vonk te laten ontstaan. Tegelijkertijd voorkomt het risico’s voor beide partners.

Het is belangrijk je bewust te zijn van de situaties waarin het beter is om geen seks te hebben

Zoenend Stel

In sommige situaties vraag je je af of het al dan niet mogelijk is om seks te hebben zonder meer problemen te scheppen. Als je in een van die situaties terechtkomt, raden we je aan om te wachten.

Vertrouw op je medische specialist. En wat nog belangrijker is: vertrouw op je partner


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Lamas, M. (2000). Diferencias de sexo, género y diferencia sexual. Historia. https://doi.org/ISSN 0185-1659
  • Stolcke, V. (2009). A propósito del Sexo. Política y Sociedad.
  • Real Academia Española. (2017). Sexo. https://doi.org/http://0-dx.doi.org.lib.exeter.ac.uk/10.1076/opep.5.1.7.1493
  • Barajas, S. (2011). Manual de seguridad e higiene. Colima Late Para Todos, Gobierno Del Estado. https://doi.org/10.1016/j.trc.2011.08.012
  • Ramos, C. (2009). Revista cubana de higiene y epidemiología. Revista Cubana de Higiene y Epidemiología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.