Wat is frequent urineren (overactieveblaassyndroom)?
Dit is je zeker weten wel eens overkomen. Je ervoer een dag waarin je niet kon stoppen met naar het toilet gaan. Zodra je je blaas geleegd hebt, duurde het niet lang en moest je weer. Wat veroorzaakt frequent urineren? En nog belangrijker, moet je je hier druk over maken? We zullen het hieronder uitleggen.
1. Frequent urineren: wat veroorzaakt dit?
Het overactieveblaassyndroom is iets dat regelmatig voorkomt bij de bevolking van vandaag de dag en vooral bij vrouwen. Over het algemeen hebben we de behoefte om regelmatig te urineren wanneer we meer vloeistoffen dan normaal drinken.
Dit is iets goeds, want onze nieren moeten de giftige stoffen uit ons lichaam filteren, maar er zijn ook momenten dat we vaak naar het toilet moeten wanneer we geen overtollige hoeveelheden vloeistof drinken.
Als je erg vaak moet urineren tijdens de nacht, dan heb je last van een aandoening die nycturie heet. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen, vooral wanneer ze een bepaalde leeftijd bereiken en problemen beginnen te krijgen met de prostaat.
Bij vrouwen komt en gaat het overactieveblaassyndroom echter en dit kan mogelijk komen door de volgende factoren, dus maak even een klein beetje tijd vrij om ze te bekijken.
1. Teveel energiedrankjes drinken
Dit is mogelijk een verrassing voor sommige personen, maar we hebben het hier niet alleen over het consumeren van teveel koffie. Andere cafeïnehoudende dranken zoals frisdranken en energiedranken kunnen je ook beïnvloeden. Het is geen goed idee en ook niet gezond.
Onthoud dat de hoeveelheid urine die we dagelijks produceren voornamelijk afhangt van de balans van elektrolyten in het lichaam. Als we teveel energiedrankjes drinken, dan kan dit op lange termijn een onbalans in je nieren veroorzaken. Het is het risico simpelweg niet waard, dus consumeer deze drankjes met mate.
2. Diabetes
Raak niet in paniek, want dit is iets dat je onmiddellijk kan verwerpen door middel van een simpele test. Diabetes heeft veel symptomen en frequent urineren is er één van. Het resulteert in uitdroging en verlaagt vaak de kaliumwaarden.
Maak je echter niet meteen druk, want diabetes wordt ook geassocieerd met andere factoren, zoals:
- Plotseling gewichtsverlies
- Slaperigheid
- Vermoeidheid
- Flauwvallen etc.
Dat je frequent moet urineren komt simpelweg doordat het lichaam geen insuline produceert, dus de overtollige hoeveelheden suikers in het bloed gaan naar de urine. Dit alles maakt ons dorstig en veroorzaakt als een gevolg dat we frequenter moeten urineren.
3. Bepaalde medicijnen
Soms kunnen bepaalde medische behandelingen veranderingen in de blaas veroorzaken en zorgen voor frequenter urineren. Medicijnen zoals lorazepam veroorzaken deze effecten vaak. Lees altijd de bijwerkingen van nieuwe medicijnen en houdt in de gaten of je er last van krijgt tijdens je behandeling.
4. Stoornissen vanwege stress
Angst en stress zijn aandoeningen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gedurende ons leven en ze kunnen zelfs onze biologische processen beïnvloeden. Heel normale symptomen van momenten van angst en stress zijn onder andere:
- Maag- en darmproblemen
- Nerveusheid
- Duizeligheid
- Diarree
- Zonder twijfel een overactieve blaas
Je zou je dokter op de hoogte moeten stellen als je opmerkt dat dit jou overkomt en onthoud om altijd een fles water in de buurt te hebben. Je zou elke keer wanneer je naar het toilet gaat om te urineren naderhand een klein beetje water moeten drinken, zodat je voorkomt dat je uitdroogt.
Misschien ook interessant om te lezen:
Met welke middeltjes kan je diarree snel laten ophouden?
5. Infecties
Urineweginfecties zijn zonder twijfel de meest voorkomende oorzaak van frequent urineren. Infecties van de urinebuis, de blaas zelf, nierweefsel of zelfs de vulva of vagina kunnen er voor zorgen dat we last krijgen van deze oncomfortabele aandoening.
Soms worden ze veroorzaakt door veranderingen van de hormonen, bacteriën of een zwak immuunsysteem. Ze komen vaak voor en zijn vaker wel dan niet de veroorzakers. Je zou je dokter altijd op de hoogte moeten stellen, zodat je een juiste behandeling voorgeschreven kan krijgen.
Hij of zij zal namelijk degene zijn die uitzoekt wat de oorzaak van de infectie is en wat de juiste medicatie is. Er zijn ook een aantal tips die je thuis toe kan passen.
2. Simpele geneesmiddelen voor het overactieve blaassyndroom
Vergeet nooit het feit dat frequent urineren mogelijk een symptoom kan zijn van een ziekte of een indicatie van een ander gezondheidsprobleem. Je zou dus eerst uit moeten vinden wat de oorzaak van het probleem is. Is het stress of komt het door een infectie?
Het beste is om een behandeling die door een dokter voorgeschreven is te volgen, maar je kan ook deze simpele richtlijnen toepassen:
- Verander je dieet: Vermijd irriterende ingrediënten en voedingsmiddelen zoals azijn, zwaar gekruid voedsel, koffie, hete pepers, rood vlees, chocola, koemelk en aftreksels hiervan, bloem en geraffineerde suikers. Vergroot je consumptie van groenten.
- Begin je ochtend met een thee gemaakt van paardenstaart en een scheutje citroensap.
- Neem elke avond een teentje knoflook met een glas warm water. Het is een geweldige antibioticum.
- Gemberthee is een geweldige ontstekingsremmer, die zeker weten zal helpen.
- Drink voldoende water, zodat je gehydrateerd blijft.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Feldman, A. S., & Bauer, S. B. (2006). Diagnosis and management of dysfunctional voiding. Current Opinion in Pediatrics. https://doi.org/10.1097/01.mop.0000193289.64151.49
- Miyazato, M., Yoshimura, N., & Chancellor, M. B. (2013). The Other Bladder Syndrome: Underactive Bladder. Rev Urol. https://doi.org/10.3909/riu0558
- Possover, M., & Forman, A. (2012). Voiding Dysfunction Associated with Pudendal Nerve Entrapment. Current Bladder Dysfunction Reports. https://doi.org/10.1007/s11884-012-0156-5
- Martinez Lopez, R. La infección de orina o cistitis.