Negen dingen die in je pupillen te zien zijn

21 mei 2016
Als je bij iemand bent die je graag mag, worden je pupillen wijder. En als je iets ziet wat je niet leuk vindt, worden ze automatisch kleiner, zodat je er minder van ziet.

Je hebt vast wel eens mensen horen zeggen dat de ogen de spiegel zijn van de ziel. Hoe vaak heb je niet een beslissing genomen op basis van wat je in iemands ogen kon zien? En vooral, wat zeggen je pupillen de rest van de wereld?

Het is waar dat je ogen laten zien wat je denkt. Veel van de informatie die ze laten zien is zichtbaar door de pupillen. Of ze verwijden of samentrekken kan anderen veel aanwijzingen geven over wat we zeggen of niet zeggen.

Net als alles in het leven heeft dit voor- en nadelen. Denk niet dat dit een methode is die geheel nauwkeurig en betrouwbaar is. Je pupillen hebben zeker veel te vertellen, dus het is interessant om te leren hoe je dit kunt lezen en interpreteren.

Je concentreert je ergens op

Je pupillen weerspiegelen echt wat er in je hersenen omgaat. Als je je ergens goed op moet concentreren, worden je pupillen wijder.

Dit werd opgemerkt tijdens een onderzoek dat in 1964 plaatsvond aan de Universiteit van Chicago door de psychologen Eckhard Hess en James M. Polt, die vonden dat de pupillen groter werden als de deelnemers moeilijke opdrachten moesten oplossen. Aan de andere kant… als ze makkelijkere taken te doen kregen, werden hun pupillen weer kleiner.

Lees ook: Verbeter je geheugen: voeding en suggesties

Concentratie

Je bent vermoeid

In de vroege jaren 70 wilden psychologen aan de Universiteit van Californië weten hoe de pupillen reageerden op mentale overbelasting, wat wil zeggen dat je geen energie meer hebt of je het einde hebt bereikt van wat je aankunt.

Hun interesse in het onderwerp leidde ertoe dat zij een groep vrijwilligers vroegen om een aantal meerkeuzevragen op een computerscherm zo snel ze konden te beantwoorden. Deelnemers hoefden maar uit vier antwoorden te kiezen.

Hoewel de test eerst heel simpel leek, was er een verborgen val. Het geval was namelijk dat de vragen maar bleven komen en er zat maar een paar seconden tussen de vragen die werden aangeboden.

De vrijwilligers werden uitgeput en sommige gingen zelfs weg. De onderzoekers ontdekten dat als de hersenen werden overbelast, hun pupillen een heel stuk kleiner werden.

Iets heeft onze aandacht

In 1977 waren de psychologen White en Maltzman geïnteresseerd in hoe de pupillen zouden veranderen als deelnemers stukken werden voorgelezen uit drie verschillende soorten boeken: één erotische roman, één over martelingen en één over een neutraal onderwerp.

Aan het begin van het onderzoek waren alle pupillen verwijd, omdat we nu eenmaal reageren met interesse en aandacht op een nieuwe stimulus. Ze bleven echter alleen verwijd bij de deelnemers die naar de erotische roman of de martelingen luisterden, terwijl de interesse van de deelnemers die naar het neutrale boek luisterden snel afnam, net als de grootte van hun pupillen.

Er is iets niet in orde met je hersenen

Het komt veel voor de grootte van je pupillen wordt onderzocht met een lichtje als je bij de huisarts komt om er zeker van te zijn dat je neurologische systeem normaal functioneert. Als ze niet dezelfde grootte zijn, kan het op een neurologische stoornis duiden, zoals een beroerte of een probleem met je ogen bijvoorbeeld.

Wil je meer weten? Lees: 10 geboden voor jonge en fitte hersenen

Oogcontact

Je voelt je seksueel aangetrokken tot iemand

Hoe weet je of een man zich aangetrokken voelt tot een vrouw en andersom? Hun pupillen zullen helemaal verwijden.

Terwijl het onderzoek van Bernick in 1971 aan lijkt te tonen dat seksueel verlangen de grootte van de pupil kan vergroten, hebben andere onderzoeken aangetoond dat het de lichamelijke aantrekkingskracht is die deze reactie uitlokt en niet de persoon zelf.

Je voelt afkeer

Een groep psychologen aan de Universiteit van Chicago hebben onderzoek gedaan naar dit onderwerp door een serie afbeeldingen aan deelnemers te laten zien die erop waren gericht een emotionele reactie uit te lokken.

Terwijl ze naar de afbeeldingen keken, werd de activiteit van hun pupillen per seconde gemeten. Als ze afbeeldingen te zien kregen van kindermishandeling, martelingen of andere gewelddadigheden reageerden ze naar verwachting met afkeer.

Terwijl ze naar deze afschuwelijke afbeeldingen keken, zagen de onderzoekers dat hun pupillen eerst verwijdden en daarna meteen weer kleiner werden, alsof de deelnemers probeerden om niet teveel van de afbeeldingen te zien.

Je hebt pijn

Een onderzoek dat in 1992 werd uitgevoerd door Alex Chapman heeft uitgewezen dat als deelnemers een kleine mate van pijn ervoeren, hun pupillen groter werden.

Ze werden zelfs 0,2 mm groter. Deze ontdekking is belangrijk om de intensiteit van pijn te kunnen bepalen en de pijndrempel die ieder mens heeft.

Je hebt drugs of alcohol gebruikt

Bepaalde drugs, zoals alcohol en opiaten (bijvoorbeeld morfine), zorgen dat de pupillen zich samentrekken. Amfetamines, cocaïne en LSD hebben het tegenovergestelde effect, waarbij de pupillen zich verwijden. Daardoor kijkt de politie ook naar de pupillen van chauffeurs als ze hun willekeurige controles uitoefenen.

Het interessante aan drugsgebruik is dat deze reactie vrijwel altijd voorkomt, ook bij matige consumptie. Bij overmatig drugsgebruik of verslaving reageren de pupillen meestal tot in het extreme op de tegenovergestelde manier.

Het kan je persoonlijkheid weergeven… zelfs je politieke overtuigingen!

Het is moeilijk te weten wat voor soort persoon je bent, enkel gebaseerd op de status van je pupillen. Professor Matt Larsson van het Karolinska Instituut (Zweden) heeft ontdekt dat de lijnen op je iris anderen kunnen helpen enkele van de eigenschappen van je persoonlijkheden te zien.

Als je naar het gekleurde gedeelte van iemands oog kijkt – de iris – en veel kronkelige lijntjes, of crypten, ziet die naar buiten draaien, is die persoon gevoelig, eerlijk en vriendelijk.

Aan de andere kant noteerde Larsson dat het hebben van een aantal groeven of ronde lijnen om de rand van de iris kunnen betekenen dat de persoon impulsief of nerveus is. Dit is zonder twijfel een belangrijke ontdekking, die we meer moeten onderzoeken om te zien wat er nog meer in de iris te vinden kan zijn.

Volgens deze onderzoeken is de sleutel het pax6-gen, dat bijdraagt aan de vernieuwing en groei van het oogweefsel en de voorste cingulaire hersenschors, die verantwoordelijk is voor het reguleren van stemming en zelfbeheersing.

Verder heeft een onderzoek door Barlow in 1969 uitgewezen dat de pupillen van deelnemers verwijden als ze worden geconfronteerd met een afbeelding van een liberale of conservatieve kandidaat en dat hun individuele reacties overeen komen met hun persoonlijke ideologieën en politieke overtuigingen.

Kan iemand die kleine details in je pupillen zien?

Je kunt denken dat zulke details niet opvallen, want ze zijn te onbelangrijk om je aandacht te trekken, maar uit een onderzoek dat gedaan is aan het College van Dartmouth bleek dat terwijl je deze kleine veranderingen misschien niet bewust waarneemt, je onderbewustzijn dit wel opmerkt.

Ze zeggen dat op de een of andere manier die gebieden van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van je emoties ook in staat zijn om deze kleine details waar te nemen, om zo je lichaam voor te bereiden op een reactie.

Bekijk Ook