Gezonde ochtendroutine voor gewichtsverlies

Wist je dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is? Een goed ontbijt voorziet je lichaam van energie, brengt je stofwisseling op gang en kan helpen je ervan te weerhouden gedurende de dag te veel calorieën te consumeren.
Gezonde ochtendroutine voor gewichtsverlies

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Afvallen is een van de moeilijkste taken die je jezelf kunt geven. Het vereist namelijk dat je je hele leefstijl ,inclusief  je ochtendroutine, verandert. Bovendien moet je je voortdurend blijven inzetten om de gewenste resultaten te behalen en daarna te behouden.

Wanneer je je realiseert dat je helaas een paar kilo’s bent aangekomen, dan moet je al je wilskracht bij elkaar rapen om dat overtollige vet weer te verbranden, je figuur weer in vorm te krijgen en je algehele leefkwaliteit te verbeteren.

Gelukkig bestaan er genoeg manieren om je doel in slechts korte tijd te bereiken – het enige dat ervoor nodig is om te slagen is geduld en toewijding.

Schenk aandacht aan jouw ochtendroutine

Kijk goed naar onderstaand artikel als:

 • Je op zoek bent naar een goede manier om af te vallen.
 • Je niet precies weet hoe je op een gezonde manier kunt afvallen.

In dit artikel delen we namelijk vier gewoonten die je kunt toevoegen aan je ochtendroutine om gewichtsverlies te bevorderen.

Waarom is de ochtend belangrijk?

De uren in de ochtend zijn het beste moment om je lichaam te stimuleren wat extra vet te verbranden. Het is echter goed mogelijk dat je deze uren misloopt omdat:

 • Je je moet haasten om op tijd op je werk te komen.
 • Eerst nog het huis moet worden schoongemaakt.
 • Je je kinderen naar school moet brengen.
 • Je vervolgens eerder de deur uit moet om het vervelende spitsuur te vermijden.

’s Nachts neemt je lichaam de tijd om uit te rusten en zich weer te herstellen. Dit betekent dat je lichaam tegen de tijd dat de ochtend aanbreekt er weer helemaal klaar voor is om de nieuwe dag aan te kunnen.

Je stofwisseling is gereed voor de dag

Vanaf het moment dat je ‘s ochtends je ogen open doet en zelfs tot na het ontbijt, is je stofwisseling klaar om je lichaam te activeren en te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft om optimaal te functioneren gedurende de dag.

Daarom is het slim om te leren hoe je effectief gebruik kunt maken van dit belangrijke moment van de dag om gewichtsverlies te ondersteunen. Ben je er klaar voor om vandaag te beginnen met je nieuwe ochtendroutine voor gewichtsverlies?

Wil je meer weten? Lees dan:
Ochtendvermoeidheid: oorzaken en remedies

Je nieuwe ochtendroutine voor gewichtsverlies

Sta vroeger op

Wakker Worden

Het kan al een heleboel moeite kosten om slechts een uurtje eerder je bed uit te komen dan normaal, daarom is dit voor veel mensen ook een schijnbaar onmogelijke opgave.

Maar je kunt het heus wel. Dit is namelijk een uiterst belangrijke stap als je graag wat extra vet wilt verbranden. Door een uur eerder op te staan heb je meer tijd om aan je lichaam te besteden voordat je naar je werk gaat of naar school moet etc.

Denk eens na over alle dingen die je gedaan kunt krijgen wanneer je een uurtje toevoegt aan je dagelijkse ochtendroutine…

 • Een beetje ochtendgymnastiek
 • Een goed ontbijt
 • Een gezonde smoothie
 • En nog veel meer

Drink iets om je lichaam op te wekken

Wanneer het je gelukt is om je eerste doel te bereiken, kun je gaan proberen om deze tijd te besteden aan het uitvoeren van enkele andere gezonde gewoontes waar je lichaam van zal profiteren.

Het eerste dat je zou moeten doen zodra je wakker wordt is een natuurlijke drank maken die je lichaam zal ontgiften en je stofwisseling zal activeren.

Warm water met citroen

Citroenwater

Deze drank zal helpen om je lichaam te zuiveren en reinigen en een goede orgaanfunctie ondersteunen. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is het sap uit een citroen persen en dit mengen met een glas warm water. Dat is alles!

Gemberthee

Gemberthee kan helpen ontstekingen te remmen, bevat antioxidanten en is in staat het lichaam te zuiveren. Hierdoor is de drank een ideale aanvulling op je dieet om af te vallen.

Voeg om de thee te maken een stukje gemberwortel toe aan een kopje kokend water en laat de thee tien minuten trekken. Voeg voordat je de thee gaat drinken nog een beetje citroensap toe.

Lichaamsbeweging

Nadat je hebt genoten van je gezonde ochtenddrankje, is het tijd om je lichaam in beweging te brengen door een paar oefeningen uit te voeren.

Rennen

Hardlopen

Als je hiertoe in staat bent, dan is het sterk aanbevolen om minstens tien minuten te gaan rennen of joggen.

Wandelen

Als je liever even gaat wandelen, probeer dan elke ochtend een wandeling te maken van minstens twintig minuten in vlot tempo. Als je thuis een loopband of home trainer hebt, dan is dit perfect! Deze kun je gebruiken wanneer het weer eens een keer niet meezit.

Oefeningen voor je ochtendroutine voor gewichtsverlies

Om je cardiotraining aan te vullen is het verstandig om een trainingsschema te ontwikkelen dat je thuis kunt uitvoeren om bepaalde delen van je lichaam strakker en egaler te maken en beter in vorm te komen.

Enkele oefeningen die je bijvoorbeeld in dit schema kunt opnemen zijn:

 • Squats
 • Lunges
 • Leg lifts
 • Schaar
 • Pushups
 • Rekoefeningen

Eet een goed ontbijt

Ontbijt

Als je graag wilt afvallen, dan moet je onder geen enkele voorwaarde ooit je ontbijt overslaan – dit is misschien wel de belangrijkste maaltijd van de dag.

Een goed ontbijt zal je stofwisseling een boost geven en ervoor zorgen dat je goed vol zit, waardoor je gedurende de rest van de dag je calorie-inname kunt beperken.

Tot een gezond ontbijt behoren:

 • Ontbijtgranen of andere granen
 • Proteïnen
 • Fruit
 • Vezels
 • Voldoende vocht

Ten slotte nog dit

Probeer daarnaast ook zo langzaam mogelijk te eten en je eten zorgvuldig te kauwen, zodat je lichaam het beter kan verteren en de gezonde voedingsstoffen beter kan absorberen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.