4 manieren om met knoflook hypertensie te behandelen

4 manieren om met knoflook hypertensie te behandelen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 08 januari, 2019

Heb je last van hypertensie? Begint iemand in je nabije familie last te krijgen van problemen met zijn of haar bloeddruk? Ten eerste zou je altijd het advies van je dokter moeten opvolgen. Ten tweede is het belangrijk je te realiseren dat het noodzakelijk is om enkele leefgewoontes te veranderen om hypertensie te behandelen.

Gezonder eten, je consumptie van voedingswaren als zout, suiker en verzadigde vetten beperken en dagelijkse beweging zijn zonder twijfel geweldige manieren om hypertensie te behandelen. Er bestaat echter ook een huismiddel dat het waard is in gedachten te houden, namelijk knoflook.

Wist je dat knoflook een natuurlijke bron is die volgens meerdere onderzoeken geweldig in staat is de gezondheid van je hart te beschermen? Nou, dat is het dus zeker! Met behulp van knoflook kun je het gehalte slecht cholesterol (LDL) in je lichaam verlagen en je bloeddruk reguleren.

In dit artikel delen we 4 effectieve manieren om dit doel te bereiken.

Manieren om hypertensie te behandelen

Knoflookzout voor je maaltijden

Allicine is een geneeskrachtig enzym dat aanwezig is in knoflook. En het is juist dit enzym dat de beste voordelen biedt voor de gezondheid van ons hart. Het is het waard dit niet te vergeten. Wat ook interessant is om te weten is dat knoflook voor de oude Grieken en Romeinen een soort dagelijks medicijn was om ziektes te genezen en het hart sterker te maken.

Vergeet niet dat knoflook een van de beste natuurlijke antibiotica is die er bestaan en dat het een basisonderdeel is van het mediterraanse dieet. Dit dieet wordt gezien als het gezondste voedingspatroon ter wereld. De reden dat dit dieet zo gezond is, is grotendeels omdat het beperkte hoeveelheden zout gebruikt en voornamelijk gebruik maakt van gezonde vetten uit bijvoorbeeld olijfolie.

Wil je weten hoe je het gebruik van zout compleet uit je maaltijden kunt elimineren door het ingrediënt te vervangen voor knoflookzout? Let dan goed op.

Ingrediënten om je eigen knoflookzout te maken

 • 6 knoflookbollen
 • 2 eetlepels extra vierge olijfolie

Instructies

Het is eigenlijk zeer eenvoudig. Als eerste maak je de knoflooktenen schoon en fruit je het in een koekenpan. Zodra de knoflook goudgeel van kleur is, zet je het vuur uit. Wees voorzichtig dat je de knoflook niet laat aanbranden.

Vervolgens giet je de olijfolie weg, zodat de knoflook deze niet opzuigt. Het is de bedoeling dat de knoflook knapperig blijft. Schep de knoflook dan over in een glazen pot. Elke keer dat je wat smaak aan je maaltijd wilt toevoegen, rasp je simpelweg wat van deze knoflook en voeg je dit toe aan je maaltijd. Je zult zien dat dit een zeer smakelijke toevoeging zal zijn aan je gerecht!

Knoflook consumeren op een lege maag

Knoflookteentjes

In onze artikelen hebben we het al meerdere malen gehad over de geweldige voordelen die het consumeren van knoflook op een lege maag biedt voor het lichaam. Het is een uitstekende manier om je bloeddruk te reguleren en daarnaast om een verscheidenheid aan ziektes tegen te gaan. Knoflook kan helpen de lever te ontgiften, lichamelijke vermoeidheid tegen te gaan, infecties te voorkomen… Hoe kun je al deze geweldige voordelen nu weerstaan?

Hoe kun je knoflook gebruiken om een hoge bloeddruk tegen te gaan?

 • De meest ideale manier om knoflook voor deze doeleinden te gebruiken is om ’s ochtends net nadat je bent opgestaan twee tenen knoflook te consumeren samen met een glas water.
 • Het is begrijpelijk dat dit middel misschien erg sterk lijkt, maar als je denkt aan alle voordelen die dit ochtenddrankje je kan bieden, dan is het het zeker waard. Je zult al binnen twintig dagen verschil merken.
 • Als je je druk maakt om de onaangename geur die in je mond kan blijven hangen, dan kun je hiertegen gewoon een beetje citroensap drinken of kauwen op een blaadje munt. De geur zal vrijwel meteen verdwijnen!

Knoflook gemarineerd in olijfolie

Knoflook in olijfolie

We verzekeren je dat je dit middel heerlijk zult vinden. Het innemen van een beetje knoflook dat heeft staan marineren in olijfolie is een eeuwenoud middel dat op zeer eenvoudige manier helpt met hypertensie te behandelen. Bovendien is het hartstikke lekker en een origineel culinair ingrediënt.

Wat heb je nodig?

 • 20 knoflookbollen, gepeld
 • Een liter extra vierge olijfolie
 • Een glazen pot

Hoe maak je dit middel?

 • Om te beginnen pel je de knoflooktenen en snijd je ze doormidden. Het enige wat je dan nog hoeft te doen is de olijfolie overgieten in je glazen pot en hier de gepelde en doormidden gesneden knoflook aan toe te voegen.
 • Laat de ingrediënten minstens drie weken op elkaar inwerken voordat je de olie of knoflook begint te gebruiken. Een geweldige manier om te profiteren van de voordelen die dit middel biedt om de bloeddruk te verlagen, is om dagelijks twee sneetjes brood te eten die je hebt ingesmeerd met de geneeskrachtige olie. Ook wordt aangeraden om dagelijks twee van de knoflooktenen te eten.

Knoflookthee

Knoflookthee

Heerlijk! Ook thee gemaakt van knoflook is een eeuwenoud middel dat dankzij het hoge gehalte vitamines, mineralen en antioxidanten erg behulpzaam is om goed voor je hart te zorgen, om af te vallen, infecties tegen te gaan en vroegtijdige veroudering te vertragen.

Het kan zeer heilzaam zijn om deze thee te drinken op een lege maag of twintig minuten na de lunch. Als je ervoor kiest om ’s ochtends op een lege maag twee knoflooktenen te eten, dan kun je deze heerlijke thee beter bewaren voor na de lunch. Beide methodes zijn zeer geschikt om hypertensie te behandelen. Let goed op hoe je de thee zelf kunt maken.

Ingrediënten

 • 1 knoflookteen
 • 1 glas water (200 ml)
 • Een klein beetje geraspte gember (7 g)
 • Een eetlepel citroensap (15 ml)
 • Een eetlepel honing (28 g)

Instructies

 • Begin door het glas water te verwarmen. Zodra het water begint te koken, voeg je de knoflook toe (die je van te voren hebt fijngestampt) samen met de geraspte gember en de eetlepel honing. Roer de ingrediënten goed en laat alles samen twintig minuten doorkoken. Vervolgens giet je het mengsel door de zeef om de knoflook te verwijderen en vang je het water natuurlijk op in een beker.
 • De volgende stap? Voeg simpelweg nog even het citroensap toe en voilà. Het is echt heerlijk! 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Kwak JS, Kim JY, Paek JE, Lee YJ et al. Garlic powder intake and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Nutr Res Pract. 2014 Dec;8(6):644-54.
 • Rivlin RS. Historical perspective on the use of garlic. J Nutr. 2001 Mar;131(3s):951S-4S.
 • Matsutomo T. Potential benefits of garlic and other dietary supplements for the management of hypertension. Exp Ther Med. 2020 Feb;19(2):1479-1484.
 • Luis D, Aller R. Ajo y riesgo cardiovascular. An. Med. Interna (Madrid). 2008;25(5):237-240.
 • Xiong XJ, Wang PQ, Li SJ, Li XK et al. Garlic for hypertension: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytomedicine. 2015 Mar 15;22(3):352-61.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.