Symptomen van nieraandoeningen

Artsen bevestigen dat mensen de symptomen van nieraandoeningen moeten kennen. Hoe vroeger men kan starten met een behandeling, hoe effectiever en minder langdurend de behandeling zal zijn.
Symptomen van nieraandoeningen

Laatste update: 08 oktober, 2018

Wist je dat de meerderheid van de mensen die een nieraandoening heeft, dit zelf niet eens weet? Dit komt omdat de eerste symptomen onopgemerkt blijven. Er kunnen jaren voorbij gaan voordat de symptomen van nieraandoeningen zich presenteren. Leer in dit artikel deze symptomen van nieraandoeningen te herkennen.

Kennis is macht: symptomen van nieraandoeningen

Artsen bevestigen dat patiënten de symptomen van nieraandoeningen moeten kennen, los van het feit of ze een aandoening hebben of van de intensiteit van de pijn, om zo snel mogelijk in actie te kunnen komen.

Hoe vroeger men kan starten, hoe effectiever en minder langdurend de behandeling zal zijn. Hieronder geven we je een overzicht van de meest voorkomende tekenen, die erop kunnen wijzen dat je aan nierfalen lijdt.

Als je last hebt van minstens twee of drie van deze symptomen, hoef je je niet onnodig veel zorgen te maken, maar raadpleeg je het beste wel je arts, zodat hij of zij een urine- en bloedtest kan afnemen. Wees ervan op de hoogte dat veel van deze symptomen op andere aandoeningen dan nierfalen kunnen wijzen.

Geborduurde nier

Symptomen van nieraandoeningen

  • Veranderingen in urineren: Wanneer je nieren aangedaan zijn, zal je urine veranderen. Je kan ‘s nachts wakker worden om te urineren en je urine ziet er schuimig uit. Het kan ook zijn dat je veel vaker moet urineren of in kleinere hoeveelheden. Je urine kan ook erg licht zijn of net het tegenovergestelde (wanneer je verschillende uren niet moet urineren, kan het donker en bloederig zijn). Verder kan je het gevoel hebben dat je het niet kan inhouden of dat je erg moeilijk kan urineren. Ten slotte kan je ook een gevoel van beklemming ervaren in het voorste deel van het bekken.
  • Zwelling: Wanneer je nieren niet optimaal werken, kunnen ze overtollig vocht niet afdrijven en stapelt dat zich op in je lichaam. Dit creëert ontsteking in de benen, enkels, handen en het gezicht.
  • Moeheid: Gezonde nieren maken een chemische stof aan, genaamd erytropoëtine. Hierdoor worden rode bloedcellen, die verantwoordelijk zijn voor het transport van zuurstof in het bloed, in het lichaam aangemaakt. Wanneer je nieren beginnen falen, zal dit hormoon ook minder aangemaakt worden. Door het gebrek aan zuurstof zullen je hersenen en spieren veel sneller moe worden dan normaal. Mensen hebben dan de energie noch de zin om iets te doen en slapen bijgevolg veel. Ze voelen zich uitgeput, zwak en raken snel buiten adem. Deze symptomen kunnen echter ook wijzen op anemie, als gevolg van een gebrek aan ijzer in je voeding.
Nier nagemaakt van kunststof

 

  • Huiduitslag of jeuk: Afval in het bloed wordt gefilterd en verwijderd door de nieren. Wanneer de nieren niet optimaal werken, stapelen ze zich echter op in de bloedsomloop. Dit kan leiden tot extreme jeuk onder de huid, in spieren en bot.

Misschien ook interessant om te leen:

Wat betekent een jeukende huid?

Nog een aantal symptomen

  • Metaalsmaak in de mond of adem die naar ammoniak ruikt: Wanneer afvalstoffen zich in het bloed opstapelen (dit noemt men uremie), kan de smaak van voedsel veranderen en kan het een slecht geurende adem veroorzaken. Sommige mensen merken bijvoorbeeld opeens dat ze niet langer houden van de smaak van vlees of ze vermageren sterk doordat ze geen zin hebben om te eten. De hele dag lang hebben ze een slechte smaak in hun mond, die niet verholpen kan worden door tanden te poetsen, mondspoelmiddel te gebruiken of kauwgom te kauwen.
  • Misselijkheid en braken: Ook dit wordt veroorzaak door uremie. Het kan ook een verlies van eetlust veroorzaken, waardoor je enkele kilo’s zal verliezen en je maag bepaalde voeding, dranken en medicatie niet meer zal verdragen. Je kan niets meer binnen houden.
  • Kort van adem zijn: Moeite met ademen kan op twee manieren gerelateerd zijn aan slecht functionerende longen. Ten eerste doordat het overtollige vocht dat niet geëlimineerd kan worden door de nieren zich in de longen opstapelt. Ten tweede omdat anemie (gebrek aan rode bloedcellen die zuurstof transporteren) kan zorgen voor een verzwakt lichaam en een moeilijkere ademhaling. Mensen kunnen dit ervaren zonder enige vorm van inspanning. Het kan voorkomen wanneer men gewoon zit en niets doet.

Let ook op deze symptomen

  • Het erg koud hebben, ongeacht het seizoen: Door anemie kan een persoon het koud hebben, ook al bevindt men zich in een warme omgeving. Ze kleden zich in dikke jassen en gebruiken verschillende dekens om te slapen. Er komt ook geen verbetering door het drinken van warme thee of koffie of het nemen van een warm bad, zelfs niet als het water bijna kookt. Dit kan zich dus voordoen tijdens een warme zomer, zowel thuis, op het werk als in de stad. Rillingen, gevoelloosheid in de ledematen en koud zweet zijn enkele andere gerelateerde symptomen.
  • Duizeligheid en concentratieproblemen: Door nierfalen en de gerelateerde anemie, krijgen ook de hersenen onvoldoende zuurstof. Hierdoor wordt het moeilijk zich zaken te herinneren of dingen te onthouden. Het leidt ook tot duizeligheid, slecht concentratievermogen onafhankelijk van de opdracht, afwezigheid, kort aandachtsvermogen tijdens een gesprek, je niet meer kunnen herinneren wat je de week ervoor gedaan hebt, de naam van iemand die je kent vergeten, zich constant duizelig voelen etc.
Rugpijn

 

  • Rugpijn: Veel mensen die aan nierfalen lijden, beseffen het niet eens, omdat ze de oorzaak van hun rugpijn leggen bij een zware inspanning die ze deden, een slechte werkhouding of een slechte nachtrust. Wanneer de rugpijn blijft aanhouden, moet er echter een andere oorzaak zijn. Ongemak, een knijpend gevoel of zelfs krampen doen zich voor ter hoogte van de zijkanten van de lage rug. Deze rugpijn doet zich ook voor wanneer mensen lijden aan polycysteuze nieren (wanneer er zich in de nieren of de lever een opstapeling van cysten vertoont).

Foto’s: wonderferret, Hey Paul Studios, MilitaryHealth en Betsy Weber. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.