Symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Vrouwen kunnen symptomen hebben die niet meteen doen denken aan een hartaanval en die men dus niet altijd als ernstig beschouwt. Pas dus op en lees over de symptomen waarvoor je moet uitkijken.
Symptomen van een hartaanval bij vrouwen

Laatste update: 23 oktober, 2018

Symptomen van een hartaanval kunnen verschillend zijn bij vrouwen en bij mannen. Het is belangrijk te weten op welke tekenen jij moet letten. Blijf dus lezen!

Je moet weten dat er opvallende verschillen zijn tussen de symptomen van een hartaanval bij vrouwen en bij mannen. Het sterftecijfer van vrouwen die lijden aan een hartaanval stijgt.

Soms komt het echter verscholen als moeheid, gecombineerd met pijn die je niet kan verklaren… Het loont dus de moeite om meer over dit onderwerp te weten te komen, voor je eigen veiligheid en gezondheid.

Misschien ook interessant om te lezen: Vrouwen met een gezond hart dankzij deze 7 voedingsmiddelen

Symptomen van een hartaanval bij vrouwen

hart2

Vergeet het typische beeld van een man die tijdens een hartaanval zijn arm vastneemt of naar zijn borst grijpt. Nieuwe studies, die gepubliceerd werden in het tijdschrift British Columbia, leren ons dat hartaanvallen voorkomen bij 19% van de vrouwen en 13.7% van de mannen. Dat zegt al veel…

Vrouwen kunnen symptomen hebben die niet meteen doen denken aan een hartaanval en die men dus niet altijd als ernstig beschouwt. We zijn veelal meer bezorgd over de gezondheid van andere familieleden dan onze eigen gezondheid. Pas dus op en lees hieronder de symptomen waarvoor je moet uitkijken.

1. Druk op de borst

Soms kan je een branderig en drukkend gevoel op je borst voelen, dat vermoeidheid veroorzaakt. Dit is makkelijk te verwarren met een angstaanval, die het gevolg kan zijn van stress in het dagelijkse leven. Wanneer je hier echter dagelijks last van hebt, is het hoog tijd om je eens te laten controleren.

Waar de druk bij mannen meestal start in de borst om dan uit te stralen naar de arm, waar het een tintelend gevoel veroorzaakt, blijft de druk bij vrouwen gecentraliseerd in de borststreek.

2. Acute pijn in het bovenlichaam: nek, rug en kaak

hart3

Dit symptoom kan zich manifesteren als pijn in beide armen, de rug, de schouders, de nek, de kaak of het bovenste deel van je maag (boven de navel). Nogal gecompliceerd, niet?

Vaak worden deze pijnen gezien als normaal ongemak of als gevolg van osteoporose (waarvoor vrouwen ook gevoeliger zijn). Vele vrouwen maken dan ook de fout om dergelijke pijnen te minimaliseren en te behandelen met ontstekingsremmende medicatie.

3. Extreme moeheid of kortademigheid

hart4

Het is belangrijk te weten dat het normaal is voor mannen om symptomen te hebben, nadat ze zichzelf zwaar fysiek ingespannen hebben. Opeens kan hun arm gevoelloos worden of krijgen ze het gevoel dat ze niet meer kunnen ademen. Bij vrouwen ligt dit echter anders.

Vrouwen kunnen een hartaanval krijgen wanneer ze gewoon zitten, rusten of zelfs aan het slapen zijn. De aanval zal dus eerder voorkomen tijdens rustperiodes dan tijdens fysieke activiteit. Vergeet je daarom niet te laten controleren wanneer je meer moe bent dan normaal of wanneer je een abnormale pijn of druk in je borststreek voelt.

Raadpleeg onmiddellijk je arts wanneer je bij het trappen nemen overmatig veel energie verbruikt of je kortademig bent, in combinatie met druk op je borst.

Nog iets om te onthouden: mannen kunnen flauwvallen wanneer ze hartproblemen hebben. Vrouwen hebben daarentegen meestal weinig symptomen en zijn dan ook vaak verrast wanneer ze vernemen dat ze hartproblemen hebben.

4. Maagpijn

hart5

Nog een symptoom dat kan wijzen op een probleem aan het hart bij vrouwen, is een zwaar gevoel in de maag. Wat je ook eet, het geeft je een slecht gevoel en zure oprispingen, waardoor je moet braken. Deze symptomen zijn echter makkelijk te verwarren met andere, minder ernstige aandoeningen.

Wanneer deze pijn echter gepaard gaat met koud zweet, dan is de kans groot dat je een probleem aan je hart hebt. Je raakt snel vermoeid, je trilt en je hebt erge pijn in je maag.

Het grootste probleem van de symptomen van een hartaanval bij vrouwen is dat ze het vaak verwarren met iets anders, zoals dagelijkse stress of sporadische maagklachten. Raadpleeg dus je arts wanneer je meer moe bent dan normaal of wanneer je voortdurend kortademig bent. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.