9 gewoontes die gewichtstoename veroorzaken

Angst en stress kunnen ervoor zorgen dat we meer willen eten en dat onze voorkeur uitgaat naar zoetigheid en fastfood in plaats van gezondere opties.
9 gewoontes die gewichtstoename veroorzaken

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als het aankomt op gewichtsverlies en vetverbranding, dan gaat het niet alleen om diëten en calorieën tellen. Er zijn minstens 9 gewoontes die gewichtstoename veroorzaken.

Sommige mensen houden zich aan een gezond dieet en zijn nog steeds niet in staat af te vallen; het lijkt dan of niks werkt voor hen. Het is belangrijk je te realiseren dat bij gewichtsverlies meerdere aspecten belangrijk zijn dan alleen dat wat je eet. Zo zijn er veel dagelijkse gewoontes die je succes kunnen beïnvloeden en als we niet oppassen er misschien zelfs voor kunnen zorgen dat we juist aankomen.

Het is niet makkelijk om een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Hier is veel toewijding voor nodig, zowel wat betreft ons eten als onze dagelijkse gewoontes. Als je nog niet weet welke gewoontes gewichtstoename veroorzaken, ongeacht een gezond dieet, lees dan verder.

9 gewoontes die gewichtstoename veroorzaken

1. Eten vlak voor het slapengaan

De drang om in de avond te eten vlak voordat je naar bed gaat komt meestal niet voort uit honger, maar eerder uit gewoonte. Mensen die deze hunkering hebben, vaak naar iets zoets of calorierijks, moeten begrijpen dat dit ze niet zal helpen af te vallen.

Laat die traktaties vlak voor het slapengaan daarom staan. Houd jezelf in plaats daarvan aan vaste tijden waarop je gedurende de dag zult eten. Als je echt behoefte hebt aan een tussendoortje, kies dan voor een stuk fruit.

2. Slechte slaapgewoontes

Slapeloosheid kan gewichtstoename veroorzaken

Door tot laat in de avond wakker te blijven of wanneer je niet goed slaapt, kun je uit het oog verliezen wat je op een dag allemaal precies eet. Onderzoek toont aan dat een slaaptekort kan leiden tot een hormonale onbalans die ervoor zorgt dat we niet verzadigd raken van het voedsel dat we eten, waardoor we meer kunnen gaan eten.

3. Afleiding tijdens het eten

Het is een grote fout om tijdens het eten televisie te kijken, op je telefoon of achter de computer te zitten of bezig te zijn met andere afleidende dingen. Volgens onderzoek verricht door de American Journal of Clinical Nutrition consumeren mensen wanneer ze worden afgeleid tot wel 50% meer calorieën. Daarnaast is aangetoond dat mensen die worden afgeleid tijdens het eten achteraf minder verzadigd zijn en daardoor misschien de drang zullen hebben later nog wat te eten.

4. Stress en angst

Stress verhinderd gewichtsverlies

Deze twee factoren zijn misschien wel de grootste vijanden van gewichtsverlies en je algehele gevoel van welzijn. Beiden kunnen worden geassocieerd met wat ook wel stress-eten genoemd wordt. Stress-eters hebben vaak de behoefte meer te eten dan normaal en dan het liefst zoetigheid en junkfood.

Voor je gewicht is het daarom belangrijk om stress, zorgen en angst te vermijden of te verminderen. Lukt dit je soms gewoon echt niet? Probeer op die momenten dan wat water of thee te drinken of eet wat fruit.

5. Te snel eten

Snel eten is vandaag de dag een van de gewoontes die gewichtstoename veroorzaken en veel mensen realiseren zich niet dat het goed kauwen van voedsel niet alleen veiliger is, maar ook de spijsvertering ondersteunt. Aanbevolen wordt om minstens twintig minuten vrij te maken om te eten zonder afleidingen en zorgvuldig te kauwen. 

6. Sedentaire levensstijl

Een zittende levensstijl zorgt ervoor dat je aankomt

Het hebben van een sedentaire levensstijl is een van de meest voorkomende oorzaken van obesitas. Dit komt vaak doordat mensen die weinig bewegen over het algemeen ook de neiging hebben om meer te eten. Als je weinig beweegt, verbrandt je lichaam minder en slaat het meer vet op.

Omwille van je dieet, maar ook om ernstige ziektes op de lange termijn te voorkomen, is het dus erg belangrijk dat je van die bank afkomt.

7. Het ontbijt overslaan

Of het nu is omdat je geen tijd hebt in de ochtend of omdat je denkt dat je zo sneller zult afvallen, het overslaan van je ontbijt is niet alleen een slechte gewoonte, maar is een van de gewoontes die gewichtstoename veroorzaken.

Deze eerste maaltijd van de dag brengt de stofwisseling namelijk op gang, waardoor je lichaam direct begint met het verbranden van calorieën. Een goed ontbijt bestaat uit een combinatie van complexe koolhydraten, proteïnen en gezonde vetten.

8. Het eten van te veel zout

Zeezout en vochtretentie

Te veel zout eten wordt afgeraden, zowel voor gewichtsverlies als voor je algehele gezondheid. Zout zorgt er namelijk voor dat het lichaam vocht vasthoudt en kan de bloeddruk beïnvloeden. Het is belangrijk een dieet aan te houden dat weinig natrium bevat en waarin zout wordt vervangen door andere specerijen.

9. Het drinken van te weinig vloeistof

Wanneer we niet genoeg vloeistof binnenkrijgen, beginnen onze nieren langzamer te werken, wat ervoor zorgt dat gifstoffen niet worden verwijderd en dus in het lichaam blijven. Deskundigen raden aan minstens twee liter water per dag te drinken om goed gehydrateerd te blijven, vochtretentie te voorkomen en het lichaam te zuiveren van afvalstoffen die het niet nodig heeft.

Je kunt ook 100% natuurlijke sappen drinken of thee. Probeer frisdranken en suikerhoudende dranken te vermijden, daar deze door hun samenstelling en hoge suikergehalte kunnen leiden tot gewichtstoename. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.