Het ontbijt overslaan veroorzaakt gewichtstoename

In plaats van dat je van ontbijten dik wordt, zorgt het ontbijt er juist voor dat je stofwisseling geactiveerd wordt, waardoor je lichaam meteen vanaf het begin van de dag vet begint te verbranden. Daarnaast voorziet het ontbijt je van de energie die je nodig hebt om de dag door te komen.
Het ontbijt overslaan veroorzaakt gewichtstoename

Laatste update: 17 januari, 2019

Volgens het Spanish Agency of Consumer Affairs, Food Security, and Nutrition gaat bijna 30% van de wereldbevolking ‘s ochtends de deur uit waarbij ze het ontbijt overslaan. In plaats daarvan drinken deze mensen bijvoorbeeld een kop koffie wanneer ze op het werk aankomen.

Verrassend, of niet? Een nog zorgwekkender gegeven is dat slechts 3% van de kinderen tegenwoordig regelmatig een gezond ontbijt eet.

De meesten van ons – kinderen inbegrepen – beperken onszelf bijvoorbeeld vaak tot een glas melk en een vorm van deegwaar. Iets dat zoetig en machtig is zorgt ervoor dat we meteen verzadigd zijn en de deur uitgaan met een beetje energie.

Maar waar leidt dit toe op de langere termijn? Dag na dag worden we met zijn allen steeds dikker en dikker.

Nog een misvatting die we graag zouden willen verhelderen is het idee dat je sneller afvalt als je het ontbijt overslaat. In dit artikel leggen we daarom uit wat er met je lichaam kan gebeuren als je die eerste maaltijd van de dag overslaat. Hopelijk zal deze informatie ervoor zorgen dat je vanaf nu de juiste keuze zult maken.

Wist je dat je door het overslaan van het ontbijt je juist aankomt?

Dit zal je misschien verbazen, maar de redenen die mensen bijna altijd geven voor waarom ze de deur uitgaan en het ontbijt overslaan, zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Gebrek aan tijd
  • De avond daarvoor een groot avondmaal gegeten
  • Graag wat kilo’s afvallen

Als enkele van deze redenen je bekend voorkomen, dan is het belangrijk dat je begrijpt welke gevolgen deze voortdurende vorm van ‘vasten’ kan hebben voor je gezondheid.

Energie

De dag beginnen zonder te eten is rechtstreeks verbonden aan een daling in je energie enkele uren later, slechte intellectuele prestatie, vermoeidheid en een slecht humeur.

Wist je dat je hersenen ongeveer 20% van de energie die je consumeert verbruiken om goed te kunnen functioneren? Wanneer je dan ook niet voldoende voedingsstoffen en vitamines binnenkrijgt, voel je je sloom en krijg je last van hoofdpijn, waardoor je ook niet in staat bent goed te kunnen presteren op je werk.

Constipatie

Mensen die het ontbijt overslaan hebben vaak last van constipatie.

Metabool syndroom

Mensen die het ontbijt overslaan krijgen vaak last van wat deskundigen het ‘metabool syndroom’ noemen. Bij dit syndroom slaat vet zich veelal op rond de buik. Dit komt voornamelijk doordat je lichaam, wanneer het merkt dat het niet voldoende voedsel binnenkrijgt, enzymen begint te activeren die een reservevoorraad van vet opslaan.

In tegenstelling tot afvallen, verzamelt je lichaam juist alle lipiden en vetten die het kan vinden en slaat deze op om een later gebrek te voorkomen. Hiervoor is de buik, en vooral de onderbuik, een favoriete plek.

Buikvet

Vet op de buik kan weer leiden tot een hoog triglyceridengehalte, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel. Deze aandoeningen kunnen op de langere termijn allemaal ernstige cardiovasculaire problemen veroorzaken.

Hartaanval bij mannen

Volgens een interessante studie uitgevoerd door de Harvard University’s School of Public Health in Boston lopen mannen die de deur uitgaan zonder te ontbijten of na het slechts drinken van een kop koffie na enkele jaren een groter risico op een hartaanval.

Zoals je dus kunt zien zijn er heel wat risico’s verbonden aan het overslaan van het ontbijt. Deze gewoonte vertraagt niet alleen je stofwisseling, maar door er daarnaast voor te zorgen dat vet wordt opgeslagen op bepaalde delen van het lichaam, kan het na verloop van tijd ook leiden tot nog ernstigere problemen.

Probeer dus altijd te ontbijten!

Zes tips voor een gezond ontbijt waar je niet van zult aankomen

Yoghurt met Granen

1. Probeer volkoren te incorporeren

Haver is een van de gezondste ontbijtopties die er bestaan. Havermout gepaard met wat schijfjes appel en een paar druiven is echt een heerlijk ontbijtje. Roggebrood is ook erg gezond om aan je ontbijt toe te voegen. Met wat biologische pruimenjam en een glas versgeperste jus d’orange wordt dit echt een traktatie waar je zeker dol op zult zijn.

2. Probeer ook wat eiwitten te eten – verbaasd?

Waarschijnlijk ben je al op de hoogte van het gegeven dat eiwitten essentieel zijn voor het opbouwen van spiermassa. Welk nut heeft afvallen als daarna je huid helemaal slap is?

Een gezond ontbijt zou altijd een goede portie eiwitten moeten bevatten, zoals bijvoorbeeld een hardgekookt eitje. Samen met wat olijfolie kan dit echt heerlijk zijn. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld een Spaanse omelet te maken.

3. Melk, thee of koffie?

We raden meestal aan dat je plantaardige melk probeert te drinken, zoals amandel-, haver- of rijstmelk of melk gemaakt van andere soorten noten. Deze melksoorten zijn namelijk lactosevrij en bieden een bom van energie.

Je kunt deze melk ook goed drinken in je koffie of zelfs met een kopje groene thee. Met deze melk kun je echt niet fout gaan.

4. Eet wat fruit

En weet je welke vrucht de beste optie is? De vrucht die je zelf het lekkerst vindt. Of het nu groene appel, peer, kiwi, aardbei, papaja of ananas is, het maakt allemaal niet uit. Je kunt het beste kiezen voor vers fruit.

Als je je afvraagt of je in plaats van vers fruit ook vruchtensap kunt drinken, onthoud dan dat vruchtensappen bijna altijd toegevoegde suikers bevatten. Het is dus altijd beter om een stuk fruit te eten, met de schil, of zelf je eigen vruchtensap te maken, zodat je zeker weet dat het sap alleen uit vruchten bestaat.

5. Vergeet de noten niet!

Je kunt gerust elke dag een handje noten eten. Naast alle andere gezonde voordelen, zorgen noten er ook voor dat je een goede dosis magnesium en gezonde vetzuren als omega 3 binnenkrijgt.

6. Zeg ‘ja’ tegen probiotica

Een van de beste keuzes is natuurlijke Griekse yoghurt die geen toegevoegde suikers bevat. Yoghurt zorgt ervoor dat je stofwisseling begint te werken en vult tegelijkertijd de gezonde darmbacteriën aan die de spijsvertering bevorderen.

Nu weet je het dus… ga nooit de deur uit zonder te ontbijten!  Wellicht ook interessant voor jou

Wat moet ik als ontbijt eten om gewicht te verliezen?
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Wat moet ik als ontbijt eten om gewicht te verliezen?

Heb jij je ooit afgevraagd wat je als ontbijt eten kan om gewicht te verliezen? Het ontbijt is één van de belangrijkste maaltijden van de dag.  • Keski-Rahkonen, A., Kaprio, J., Rissanen, A., Virkkunen, M., & Rose, R. J. (2003). Breakfast skipping and health-compromising behaviors in adolescents and adults. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1007/s10973-014-4076-9
  • Berkey, C. S., Rockett, H. R. H., Gillman, M. W., Field, A. E., & Colditz, G. A. (2003). Longitudinal study of skipping breakfast and weight change in adolescents. International Journal of Obesity. https://doi.org/10.1038/sj.ijo.0802402
  • Cahill, L. E., Chiuve, S. E., Mekary, R. A., Jensen, M. K., Flint, A. J., Hu, F. B., & Rimm, E. B. (2013). Prospective study of breakfast eating and incident coronary heart disease in a cohort of male US health professionals. Circulation. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.001474