5 ontbijtmaaltijden die je hersenen voeden

Als je een ei aan je ontbijt toevoegt, geef je je lichaam eiwitten die zullen helpen bij het voeden van de hersenen en het geeft je langer een vol gevoel.
5 ontbijtmaaltijden die je hersenen voeden

Geschreven door Ekhiñe Graell

Laatste update: 24 augustus, 2022

We hebben het al wel een miljoen keer gehoord: ontbijtmaaltijden zijn de belangrijkste maaltijd van de dag. Vanwege het feit dat het ontbijt je stofwisseling verhoogt, hebben mensen die ontbijten vaker een gezonder lichaam. Wist je dat ontbijtmaaltijden ook je hersenen kunnen voeden?

Evenwichtige ontbijtmaaltijden

Natuurlijk hebben we het hier over een evenwichtig ontbijt, niet per se een kom vol suikerhoudende granen en onnodige calorieën. Als je een evenwichtig ontbijt gebruikt, voel je je alerter, energiek en mentaal scherp gedurende de dag.

De sleutel is een gezond ontbijt, dat rijk is aan eiwitten en volkoren granen.

Dus laten we eens gaan kijken naar enkele van de beste voedingsmiddelen om je dag mee te beginnen. Hier zijn vijf complete maaltijden, die je als ontbijt kunt gebruiken om je hersenen te voeden.

1. Havermout

Wanneer we slapen zijn we eigenlijk aan het vasten. Daar komt het Engelse woord ‘breakfast’ dan ook vandaan, als in het verbreken (break) van het vasten (fast). In het Nederlands is het afgeleid van het oude woord voor ‘voorafgaand aan’ (ont) en bijten/eten, dus eigenlijk betekent het ‘beginnen met eten’.

Als je wakker wordt hebben je hersenen verse suiker of glucose nodig in het bloed. Ondanks het feit dat een suikerhoudend ontbijt het suikergehalte snel verhoogt, leidt het ook tot een glucosedip een paar uur later.

Ga voor volkoren ontbijtmaaltijden

Volkoren havermout (net als alle volkoren granen) wordt langzaam in het lichaam opgenomen. In plaats van een plotselinge piek in de bloedsuikerspiegel, creëert het een langzame en gestage stijging van de bloedsuikerspiegel.

Studies hebben aangetoond dat kinderen die havermout aten als ontbijt 20% hoger scoorden bij tests dan kinderen die suikerhoudende granen aten. Dit ondersteunt de theorie dat de bloedsuikerspiegel het geheugen en de concentratie beïnvloedt.

2. Eieren

eieren

Eieren zijn een traditionele keuze voor het ontbijt, maar ook de beste keuze.

  • Ze zijn rijk aan eiwitten, die nodig zijn om je lichaam te helpen bij het verteringsproces en ook houd je zo langer een vol gevoel.
  • Dit betekent dat ze niet alleen helpen bij de controle van je gewicht, maar ze helpen ook bij het in balans houden van de bloedsuikerspiegel en een toestand van mentaal bewustzijn op gezonde niveaus.
  • En dit niet alleen, eieren zitten ook vol met vitaminen en mineralen die nodig zijn om je lichaam en geest goed te laten samenwerken.
  • Het eiwit rond de dooier bevat de zuiverste vorm van eiwitten. Deze hoogwaardige eiwitten van het ei helpen het lichaam het makkelijker te absorberen.

3. Pindakaas op volkoren toast

Het is niet alleen gewoon heerlijk, dit ontbijt levert ook nog eens een golf energie. Pindakaas levert eiwit (die helpen een voller gevoel te krijgen, dan wanneer je bijvoorbeeld net een stuk taart hebt gegeten). Uit volkoren toast haal je de beste granen om je bloedsuikerspiegel in balans te houden gedurende de rest van de ochtend.

Als je er ook nog wat stukjes banaan bovenop legt, bevat het nog meer nuttige vitaminen, die je helpen je hersenen van zuurstof te voorzien en ook houden ze stress op afstand.

4. Griekse yoghurt

Yoghurt en fruit

Het eten van yoghurt als ontbijt is niets nieuws, maar Griekse yoghurt is onlangs steeds populairder geworden. Dit type yoghurt bevat niet alleen tweemaal zoveel eiwitten als gewone yoghurt, maar het is ook rijker en romiger dan traditionele yoghurt. Door eiwit voel je je voller en meer tevreden gedurende de dag.

Bovendien bevat Griekse yoghurt weinig koolhydraten. Koolhydraten in donuts of zoet brood zorgen voor een afname van suiker aan het eind van de dag. Deze dips in je bloedsuiker veroorzaken een soort mentale vaagheid.

  • Voeg een beetje fruit toe aan je Griekse yoghurt.
  • Je kan het ook combineren met amandelen. Je zal dan gezonde vetten toevoegen aan je dieet.

5. Avondeten als ontbijt

Waarom gooi je het niet om en maak je een avondmaaltijd als ontbijt? Er zijn zeker geen regels die zeggen dat je dat niet kunt doen. Als het eten van hetzelfde eten iedere ochtend je verveelt, breek dan de monotonie en maak wat je als avondmaal zou eten klaar voor het ontbijt.

Natuurlijk hebben we het hier niet over pizza of opgewarmde kippenvleugeltjes. Denk meer aan:

  • een gepofte aardappel
  • Griekse yoghurt en bieslook
  • een stevige groentesoep met een aantal volkoren granen en croutons

Eigenlijk kent de creativiteit geen grenzen en je kunt eindeloos voedzame maaltijden maken, die je zullen helpen om je beter te voelen gedurende de hele dag.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.