Ontdek hoe belangrijk eiwitten bij het ontbijt zijn en waarom

Eiwitten zijn een geweldige bron van voedingsstoffen voor ons dieet. De beste manier om ze te eten is bij het ontbijt.
Ontdek hoe belangrijk eiwitten bij het ontbijt zijn en waarom
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Eiwitten zijn belangrijke energiebronnen. Je kan dus best ook eiwitten bij het ontbijt eten. We leggen in dit artikel uit waarom.

Jouw lichaam ‘s ochtends

‘s Ochtends overheersen de hormonen die de voeding omzetten in energie en de spiermassa vernieuwen. Op dit moment van de dag staat ons lichaam immers onder de controle van cortisol. Cortisol is een stof die mede verantwoordelijk is voor het omzetten van eiwitten in energie.

Dankzij dit proces worden de eiwitten die we op dit tijdstip van de dag eten gemakkelijk omgezet in spiermassa en energie. Bovendien draagt dit bij tot het stabiel houden van de glucoseniveaus en dit gedurende vele uren.

Jouw lichaam 's ochtends

Dit is een ongelooflijke manier om de spiermassa te behouden en je geestelijke concentratie te versterken. Het is dus perfect om uren na elkaar te werken of te studeren. Bovendien kun je zo voorkomen dat je snel honger krijgt.

Met eiwitten bij het ontbijt kunnen we ook het metabolisme aansporen dan wanneer we ze ‘s avonds eten. Dit maakt het gemakkelijker om te vermijden dat we de rest van de dag meer vetten opslaan.

De functie van eiwitten

Dankzij de eiwitten die we bij het ontbijt eten, houden we onze bloedsuikerspiegels stabieler. Dit maakt het mogelijk om de geestelijke concentratie te bewaren.

Het belang van eiwitten bij het ontbijt reikt echter nog verder. Ze werken immers rechtstreeks in op de hersenen bij de aanmaak van adrenaline en dopamine. Op die manier kunnen we een verbetering van ons redeneringsvermogen en van onze leervaardigheden ontwikkelen

De functie van eiwitten

Nog een ander voordeel van eiwitten bij het ontbijt is dat je gemakkelijker gewicht zal verliezen. We kunnen dus voedingsmiddelen aan ons dieet toevoegen die nodig zijn om energie te hebben en het hongergevoel te beheersen.

Bovendien helpen de eiwitten bij het ontbijt je om de nodige voedingsstoffen te verkrijgen. Die zijn nodig om je serotonineniveau te verhogen en de hunkeringen naar koolhydraten onder controle te houden. Dit zal dus tot een gezond voedingspatroon leiden en je aanmoedigen om gewicht te verliezen.

Door je metabolisme te versnellen en het hongergevoel en de verslaving te beheersen zal je voorkomen dat je in de loop van de dag een tussendoortje nodig hebt.

Hoe eet je voldoende eiwitten bij het ontbijt?

Weet je niet hoe je voldoende eiwitten bij het ontbijt binnen kunt krijgen?

Laten we dan eens enkele ontbijt-mogelijkheden bekijken die een grote hoeveelheid eiwitten bevatten. Je kan op deze manier bij het begin van de dag profiteren van alle goede effecten van deze voedingsstoffen.

Havermout als eiwitten bij het ontbijt

Havermout als ontbijt

Havermout is om verschillende redenen een goed voedingsmiddel om bij het ontbijt te eten.

  • Het is ten eerste een uitstekende bron van complexe koolhydraten en oplosbare vezels. Bovendien bevordert het niet alleen de vertering. Het zal je ook gedurende een langere tijd een verzadigd gevoel geven.
  • Daarnaast zullen de oplosbare vezels ook helpen om de bloedsuikerspiegels onder controle te houden. Ze helpen eveneens de bloeddruk te verlagen.
  • Dit ontbijt voorziet je van een grote hoeveelheid eiwitten. Het is ook de perfecte keuze voor een vegetarisch dieet.

Griekse yoghurt

Griekse yoghurt als ontbijt

Yoghurt is een zuivelproduct en ook een geweldige bron van eiwitten bij het ontbijt. Het is dus een goed idee om hiermee de dag te beginnen.

Bovendien verschaft het je ook een grote hoeveelheid calcium en vitamine D.

Omeletten en roereieren

Omeletten en roereieren als ontbijt

Eieren zijn een zeer smakelijke keuze. Ze bevatten veel eiwitten en geen koolhydraten. Eieren zijn dus een uitstekende optie.

Sommige mensen maken zich zorgen over het cholesterol dat we in eieren vinden. Dit cholesterol lijkt echter niet zo schadelijk voor de gezondheid te zijn, zoals jaren werd gedacht. Tenzij je 10 eieren per dag eet, is het moeilijk om de aanbevolen hoeveelheid verzadigde vetten te overschrijden.

Eieren zijn dus één van de beste keuzes om eiwitten bij het ontbijt te voegen. Het is ook de reden dat eieren in vele landen de sterren van het ontbijt zijn. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
  • Kung B., Anderson GH., Paré S., Tucker AJ., et al., Effect of milk protein intake and casein to whey ratio in breakfast meals on postpandrial glucose, satiety ratings and subsequent meal intake. J Dairy Sci, 2018. 101 (10): 8688-8701.
  • Reynolds AN., Akerman AP., Mann J., Dietary fibre and whole grains in diabetes management: systematic review and meta analysis. PLoS Med, 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.