Tips om constipatie te verlichten

Het is erg belangrijk dagelijks een of andere fysieke activiteit te doen om de functie van de verschillende organen in het lichaam te stimuleren, inclusief de darmperistaltiek.

Je kan om het even op welk moment in je leven last krijgen van constipatie. De eerste stap is dus te weten komen of je al dan niet aan deze aandoening lijdt. Als je minder dan een keer om de drie dagen een grote boodschap doet, kan je last hebben van constipatie. Ook wanneer je behoefte doen pijnlijk is, kan je lijden aan constipatie. Vaak gaat de aandoening ook gepaard met maagpijn en een opgeblazen gevoel.

Laten we beginnen met een snel overzicht van de aandoening. Het doet zich voor wanneer stoelgang te lang in de dikke darm blijft zitten, waardoor je behoefte doen moeilijker wordt. De voornaamste oorzaken hiervan zijn:

  • Een sedentaire levensstijl: Opdat je lichaam en al je organen optimaal zouden werken, is het belangrijk een er een actieve levensstijl op na te houden. Beweeg veel om constipatie te voorkomen.
  • Een dieet dat laag is aan vezels: Dit is de meest voorkomende oorzaak van constipatie. De inname van vezels is erg belangrijk voor een goede darmwerking.
  • Een verandering in gewoontes: Het komt frequent voor dat mensen last krijgen van constipatie wanneer ze hun gewoontes veranderen (verhuizen, op vakantie gaan etc). Ook wanneer men voeding eet die men niet gewend is, kunnen de klachten verschijnen.

Hieronder vind je vervolgens enkele tips om snel en makkelijk constipatie te verlichten:

Beweging

Fietsen

Zoals eerder vermeld heeft het lichaam constante beweging nodig om de functie van de verschillende organen in het lichaam te stimuleren. Probeer dus elke dag gedurende 30 minuten te wandelen, rennen of zwemmen.

Wacht niet

Constipatie kan zich ook voordoen wanneer je het gevoel hebt dat je naar het toilet moet, maar het uitstelt. Doe je best niet te lang te wachten vooraleer je naar het toilet gaat wanneer je de behoefte voelt.

Vermijd verwerkte eetwaren

Fastfood

Probeer vleeswaren, frietjes en ander junkfood volledig te vermijden. Ook al smaken ze misschien wel heerlijk, jammer genoeg irriteren ze je dikke darm, waardoor deze niet meer naar behoren kan functioneren.

Vermijd kaas

Zuivelproducten zoals ijs, kaas en melk bevatten een proteïne genaamd caseïne, dat de dikke darm irriteert en constipatieklachten zal doen toenemen.

Neem niet zomaar eender welk laxeermiddel

Ook al zijn laxeermiddelen makkelijk verkrijgbaar bij je apotheek, toch is de beste optie een afspraak met je arts te maken om na te gaan welk laxeermiddel hij of zij aanraadt, rekening houdend met de specifieke eisen van jouw lichaam. Dit zal grotendeels afhangen van het stadium waarin de constipatie zich bevindt.

Eet veel fruit

Papaja

De meerderheid van de soorten fruit zijn erg goed in het verhelpen van constipatie. We raden je bovendien aan het fruit volledig op te eten. Als je de schil verwijdert, gaan namelijk vezels verloren.

  • Papaja heeft bijvoorbeeld enzymen die de vertering bevorderen. Als je dus elke dag een stuk fruit op een lege maag eet, zal het wonderen voor je doen.
  • Sinaasappelsap is ook fantastisch voor het bevorderen van de spijsvertering. Drink ook dit elke dag op een lege maag.

Appelazijn

Het volgende mengsel is bedoeld als natuurlijk laxeermiddel. Meng een eetlepel appelazijn met een beetje honing en wat water. Drink dit echter niet al te vaak; slechts één keer per week.

Noten en gedroogd fruit

Noten

Net zoals vers fruit geven noten en gedroogd fruit je lichaam een goede dosis vezels. Probeer eens gedroogde bessen, pruimen en rozijnen om je constipatie te verlichten.

Olijfolie

Elke dag vindt men wel een nieuw gebruik voor olijfolie, zeker als het gaat om het beter laten functioneren van je lichaam. Probeer eens een kop warm water met wat citroensap en een eetlepel olijfolie op een lege maag. Dit drankje zal je spijsvertering verbeteren en je helpen gewicht te verliezen.

Bonen

Witte Bonen

Wat nu wel al duidelijk zal zijn, is dat je lichaam vezels nodig heeft om je spijsverteringssysteem naar behoren te laten werken. Bonen bevatten veel vezels en zijn daarbij een goede bron van proteïnen en vitaminen zoals ijzer, koper, zink, fosfor, natrium, magnesium en calcium.

Appels

Elke dag een appel eten zal je echt wel helpen om dagelijks ontlasting te hebben. Appels zijn bovendien zeer goede antioxidanten, bevatten veel vezels en zullen je ingewanden reinigen. We raden je aan zo vaak mogelijk appels te eten.