Wat zijn de redenen waarom we 's avonds te veel eten?

Ontdek waarom jij 's avonds de koelkast overvalt. We laten je ook zien hoe je een eind kan maken aan deze slechte gewoonte.
Wat zijn de redenen waarom we 's avonds te veel eten?

Laatste update: 20 november, 2018

Er bestaat een oud gezegde. Het vertelt ons dat we moeten ontbijten als een koning, lunchen als een prins en ‘s avonds als een bedelaar eten. Deze woorden zijn goed bedoeld. Toch is het moeilijk om deze goede raad op te volgen. Ontdek hier de redenen waarom we ‘s avonds te veel eten.

We hebben het hier ook niet alleen over te veel eten bij de avondmaaltijd. Het is niet zo ongewoon dat mensen in het midden van de nacht de koelkast plunderen voor een snack. Misschien rechtvaardig je dit door te zeggen dat iets eten je helpt om in slaap te vallen.

Een uitgebreide avondmaaltijd verstoort niet alleen je slaapkwaliteit. Het heeft ook nog andere onaangename gevolgen. Deskundigen zeggen dat ‘s avonds te veel eten ervoor zorgt dat je diverse negatieve emoties ervaart zoals:

  • schuldgevoel
  • verdriet
  • prikkelbaarheid

Het heeft dus negatieve effecten op je rust en op je slaapkwaliteit.

Redenen waarom je ‘s avonds te veel eet

Redenen waarom we 's avonds te veel eten

Stress en angstgevoelens zijn enkele redenen waarom we misschien ‘s nachts te veel eten. Deze symptomen van het moderne leven kunnen jouw zin in voeding verhogen in plaats van je te laten rusten.

Psychologen stellen dat mensen na een stressvolle dag thuiskomen en op zoek gaan naar manieren om zich goed te voelen. Voeding is dan ongetwijfeld de voornaamste pijnstiller. Mensen gebruiken voeding met andere woorden als een uitvlucht.

Jouw circadiaan ritme kan ook een belangrijke rol spelen in het feit van ‘s avonds te veel eten. Onderzoeken tonen aan dat je biologische klok jou aanmoedigt om voeding met veel zetmeel, zoete en zoute voedingsmiddelen te eten.

Dit gedrag hielp onze voorouders om energie op te slaan. Tegenwoordig heeft het echter negatieve effecten. Het maakt het ook moeilijker om een gezond gewicht te behouden.

Waarom eet je ‘s avonds?

De voorkeur voor die late avondmaaltijd of die snack in het midden van de nacht is om koolhydraten te eten. Dit type voeding verschaft je niet alleen een gevoel van genot. Het is eigenlijk een verslaving die jou echter geen verzadigd gevoel geeft.

Voedingsmiddelen met veel koolhydraten bevatten ook veel calorieën. Wanneer je ze ‘s avonds eet, neem je een groot percentage van calorieën op die je eigenlijk over de dag moet verdelen.

Het is geen verrassing dat we voedingsmiddelen met veel koolhydraten als ‘troostvoeding’ kennen. Dit betekent dat deze voeding jou een goed gevoel kan geven en soms zelfs de stress verlichten. Jouw lichaam hunkert voortdurend naar dit soort voedingsmiddelen.

Waarom is het een slecht idee om ‘s avonds te veel te eten?

's Avonds te veel eten is een slecht idee

Volgens wetenschappelijk onderzoek is niet alleen gewichtstoename een gevolg van ‘s avonds te veel eten. Je mond ‘s nachts volstoppen kan het risico op diabetes en hartaandoeningen verhogen.

Een zware avondmaaltijd of een snack in het midden van de nacht kunnen ook je bloedsuikerspiegels en je insulinespiegel laten stijgen. Als je dit regelmatig doet, zal je de perfecte kandidaat zijn voor het ontwikkelen van type II diabetes.

‘s Avonds te veel eten kan ook de cholesterolniveuas verhogen. Dit is één van de voornaamste oorzaken van hartziekten of van een hartaanval.

Andere redenen om ‘s avonds niet te veel te eten

  • ‘s Avonds te veel eten kan je slaappatroon veranderen. Het kan zelfs vreemde dromen en nachtmerries veroorzaken, vooral bij jonge mensen.
  • Wanneer je ‘s avonds te veel eet, kan dit je geheugen, leervermogen en cognitieve functies aantasten.
  • Studies hebben aangetoond dat je risico op een hartaanval stijgt als je na 19.00 uur eet.
  • Wanneer je eet, maakt je lichaam insuline aan. Je zal dus meer honger hebben wanneer je wakker wordt.

Tips om te voorkomen dat je ‘s avonds te veel eet

Tips om 's avonds minder te eten

  • Vermijd om het avondmaal op een laat tijdstip te nemen. Het is beter dat je de laatste maaltijd vóór 20.00 of 21.00 uur eet.
  • Plan je maaltijden. Als je voor elke dag een maaltijdplanning hebt, is het gemakkelijker om jezelf onder controle te houden. Wanneer je moe thuis komt en niet weet wat je zal eten, dan kan dit ervoor zorgen dat je te veel eet.