Haar dat grijs wordt - schoonheid en volwassenheid

Grijs haar kan verschillend worden waargenomen, afhankelijk van de tijd waarin we leven en van de persoon die ze heeft. Het kan gezien worden als een teken van iemand met een persoonlijkheid of onverzorgdheid en verwaarlozing.
Haar dat grijs wordt - schoonheid en volwassenheid

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Haar dat grijs wordt is wit of zilverkleurig haar dat na verloop van tijd verschijnt. Geloof het of niet, het heeft zoveel invloed op het leven van mensen dat er liedjes en gedichten zijn die ernaar verwijzen als de komst van volwassenheid. Grijs haar staat voor schoonheid en volwassenheid. 

Wat is grijs haar eigenlijk

Haar dat grijs wordt bestaat uit stukken haar die grijs, wit of zilverachtig lijken.

Haar krijgt zijn kleur dankzij een pigment genaamd melanine. Zijn rol is om de huid te beschermen tegen uv-stralen en elk type onzichtbaar licht. Het is dezelfde stof die je ogen en huid zijn kleur geeft.

Melanine wordt geproduceerd door melanocyten. Dit zijn cellen die twee soorten melanocyten maken, namelijk eumelanine voor bruine en zwarte tonen en feomelanine voor gele en rode tonen.

Deze pigmenten, met hun vele variaties en combinaties, kunnen een oneindig aantal verschillende tonen genereren.

De afwezigheid van melanine zorgt ervoor dat grijs verschijnt.

Waarom grijs haar verschijnt

 

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat de oorsprong ervan genetisch is. De andere cruciale factor is leeftijd, aangezien grijs begint te verschijnen wanneer cellen ouder worden.

 • Een haar heeft een levensduur van 3 tot 6 jaar, waarna het uitvalt.
 • Als de cellen verouderd zijn en geen melanine meer kunnen produceren, zal een nieuwe witte haar tevoorschijn komen.
 • Wanneer een grijze haar uitvalt zal de volgende onvermijdelijk ook wit zijn.

Er zijn vele mythes rond grijs haar. Een daarvan is dat als je één grijze haar eruit trekt, er meer voor terug zullen groeien. Dit is echter niet waar. Als je één grijze haar eruit trekt, groeit er één terug, niet meerdere.

Wanneer grijs haar verschijnt

Met de tijd en naarmate het lichaam ouder wordt verlagen melanocyten de aanmaak van melanine.

Het begint met het haar op het hoofd en verspreidt zich later naar de rest van het lichaam. Natuurlijk zijn er ook uitzonderingen waar genetica in het spel is en ze veel eerder verschijnen.

Haar dat grijs wordt

Statistieken

Laten we eens kijken naar enkele statistieken over grijs haar:

 • Deze haren verschijnen eerder en in grotere hoeveelheden bij blanke mensen. Aziatische mensen en mensen met een donkere huidskleur hebben de neiging later grijs te worden.
 • Mannen worden grijzer dan vrouwen.
 • Grijze haren komen met meerdere tegelijk tevoorschijn. Hierdoor ontstaat de illusie dat als je er één uittrekt er meer zullen groeien.

Veroorzaakt piekeren grijze haren?

Er is nog geen sluitend onderzoek dat aan kan tonen dat stress een factor is in het verschijnen van grijze haren. Blijkbaar veroorzaakt stress wel haaruitval en de eerste haren die uitvallen zijn de haren met kleur.

Grijs haar bij mannen en vrouwen

Statistieken over haar dat grijs wordt

Het accepteren van grijs haar is meestal een gecompliceerd onderwerp. Haar dat grijs wordt is namelijk een teken van veroudering.

In het Westen is er een verjongingsrage die ons ertoe aanzet om dit natuurlijke proces te vertragen. Niemand wil rimpels, een slappe huid, multifocale glazen of haar dat grijs wordt.

Het is niet hetzelfde voor mannen en vrouwen. Een man met grijs haar krijgt vaak complimenten als ‘interessant’, ‘volwassen’ (op een positieve manier) of ‘aantrekkelijk’.

Aan de andere kant hebben vrouwen meestal niet zoveel geluk. Een vrouw met haar dat grijs wordt, wordt beoordeeld op basis van haar uiterlijk. Mensen gaan ervan uit dat ze slordig is, geen tijd voor zichzelf neemt of niet om haar uiterlijk geeft.

Soms zijn grijsharigen in de mode. In de westerse wereld worden ze echter cultureel nog steeds niet als de beste optie gezien, vanuit esthetisch oogpunt.

Maar ook voor mannen is niet alles rooskleurig. Als een man zijn grijze haar niet mooi vindt, neemt hij het meestal voor lief. Dit komt omdat het voor mannen sociaal gezien nog niet echt geaccepteerd wordt om hun haar te verven.

De meeste mannen die hun haar verven verbergen dit of doen het stiekem.

Haar dat grijs wordt bij mannen en vrouwen

Mythes rond haar dat grijs wordt

Populaire overtuigingen hebben vaak de overhand op de wetenschap. De verhalen van oude vrouwen worden keer op keer herhaald en overtuigen de meeste mensen.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende mythes:

 • Haar dat grijs wordt valt niet uit.
  • Fout: ze vallen namelijk net zo uit als elke andere haar.
 • Grijs haar is grijs.
  • Fout: het is een optische illusie. In werkelijkheid bestaan grijstinten uit verschillende gele tonen. Door de nabijheid van andere kleuren lijken ze wit, grijs of zilver.
 • Blootstelling aan zonlicht leidt tot haar dat grijs wordt.
  • Fout: de zon bleekt het haar, waardoor sommige haren lichter kunnen worden. Hierdoor geven ze de indruk dat ze grijs zijn. Toch veroorzaakt de zon op geen enkele manier grijs haar.
 • Grijze haren eruit trekken zorgt ervoor dat er meer terugkomen.
  • Ook dit is fout: zoals we al eerder hebben vermeld groeit er slechts één haar terug voor iedere oude grijze haar.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.