Haar kleuren op natuurlijke wijze

We hebben allemaal onze natuurlijke haarkleur, maar soms maken we toch graag gebruik van de gelegenheid om met verschillende haarkleuren te experimenteren. Het haar kleuren kan ons een eigentijdse uitstraling bezorgen of geeft ons de kans die eerste grijze haren te verbergen. 
Haar kleuren op natuurlijke wijze

Laatste update: 09 oktober, 2018

Als we ons haar willen verven vraagt dit meestal om een vrij prijzige afspraak bij de kapper. Haar kleuren kan natuurlijk ook thuis, maar de producten die we daarvoor in huis halen zijn meestal nogal agressief en schadelijk voor de structuur van de haardos. 

Wist je echter dat deze schadelijke producten echt niet hoeven en dat er een aantal natuurlijke middeltjes bestaan waarmee je je haar kunt kleuren? Dit kan met haarverf die je thuis kunt bereiden uit planten die het haar talrijke gezondheidsvoordelen bieden en extra voeden.

Dit artikel beschrijft welke planten hiervoor gebruikt kunnen worden en hoe je zelf thuis bereide haarverf kunt maken.

Het eindresultaat is een volledig natuurlijk product. Het spreekt vanzelf dat deze verf niet volledig hetzelfde resultaat zal hebben als de kunstmatige tegenhanger die het haar voor langere tijd een andere kleur bezorgt.

Maar je haar kleuren met deze natuurlijke middelen zullen je haar gegarandeerd een frisse en natuurlijke kleur geven. Je kunt ze zo vaak gebruiken als je wil, ook tijdens de zwangerschap.

Kleur je haar rood

De meest bekende natuurlijke haarverf die je haren rood kleurt is natuurlijk henna. Het is een goede manier om je haar te kleuren zonder allerlei chemische stoffen.

Het bedekt de haren van de wortel tot de uiteinden, geeft bovendien extra volume en bevordert de gezondheid van de haren in het algemeen.

Je haar kleuren met deze natuurlijke methode geeft ook het langst resultaat. Het kan wel tot drie maanden zichtbaar blijven.

Mix het hennapoeder met een beetje citroensap en olie of conditioner, zodat de haren niet uitdrogen en soepel blijven. Je vindt henna bij de drogist of in de vele natuurvoedingswinkels.

Vergeet niet je handen te beschermen met handschoenen, want henna heeft de eigenschap ook de huid te kleuren.

Je haar kleuren in een rode tint

Je haar kleuren in een blonde tint

Kamille is hét middel bij uitstek om het haar blonder te maken. Je vindt kamille dan ook terug in veel shampoos en haarverzorgingsproducten.

Thuis kan je echter zelf makkelijk een mengsel maken van water en kamille, waarbij je eveneens een beetje goudsbloem kan toevoegen. En waarom niet een snuifje saffraan? Laat deze infusie een half uurtje op de haren inwerken en spoel vervolgens goed na.

Je haren bruin kleuren

Bladeren van de walnoot halen de mooie bruine tinten in je haren naar boven en maken bovendien je haardos glanzend en sterk. Voeg de bladeren aan kokend water toe en laat het enkele minuten doorkoken. Als het mengsel afgekoeld is op de haren aanbrengen en een kwartiertje laten inwerken.

Aanvankelijk werd dit middel bereid door de bladeren aan de kook te brengen in bier, wat erom bekend staat de haren extra glans te bezorgen.

Ook rozemarijn en salie worden beschouwd als prima natuurlijke hulpmiddeltjes en dan vooral om de eerste grijze haren te bedekken. Bovendien is rozemarijn ook bekend als preventieve remedie, die haaruitval tegengaat.

De combinatie ruim zes uur laten doorkoken in heel veel water. Na het afkoelen wordt aangeraden een eetlepel appelazijn erbij te gieten. De haren een half uur lang bedekt laten met dit mengsel en vervolgens goed naspoelen. Deze methode is volledig onschadelijk en mag je dagelijks toepassen.

Je haar kleuren in een zwarte tint

Hiervoor kan je een zwarte thee-infusie bereiden. De infusie mag vrij geconcentreerd zijn. Laat de thee hiervoor zeker twintig minuten trekken en een half uur op de haren inwerken.

Je haar kleuren in een zwarte tint

Enkele handige tips!

  • Gebruik bij voorkeur geen aluminium kommetjes of keukengerei als je natuurlijke producten thuis klaarmaakt.
  • Voor een beter resultaat wikkel je de haren in met huishoudfolie om de producten nog efficiënter te laten inwerken op de haren.
  • Je haar kleuren met deze thuis bereide kleuringen heeft één nadeel. Ze doen de haren iets minder glanzen dan de kunstmatige kleurstoffen. Je kan dit echter oplossen door vaak een goede conditioner op de haren aan te brengen of een eetlepel appelazijn met water te mengen en daarmee de haardos te spoelen. Hoe droger het haar is, hoe meer appelazijn je aan het mengsel mag toevoegen. Spoelen, even laten inwerken en nog eens naspoelen met koud water.
  • Tot slot wordt aangeraden ook altijd te kiezen voor natuurlijke, organische shampoos die je haren niet beschadigen en die de werking van deze natuurlijke kleuringen niet zullen tegengaan. Ze zijn meestal iets duurder in aankoop en laten je haren niet lekker schuimen, maar op de lange termijn zorgen ze voor gezonder haar, dat veel minder vaak wasbeurten nodig zal hebben. En waarom niet eens experimenteren met een volledig natuurlijk thuis bereide shampoo op basis van azijn en baking soda of zuiveringszout? Lees op onze site hoe je deze shampoo zelf thuis kan klaarmaken.

Beelden dankzij miss pupik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.