11 natuurlijke remedies met avocado

Avocado kan worden gebruikt bij het maken van veel verschillende natuurlijke remedies. De vrucht verzacht darmproblemen, verbetert het gezichtsvermogen en omdat het huidveroudering vertraagt en de haren zijdezacht en glanzend maakt, is het ook goed voor de schoonheid.
11 natuurlijke remedies met avocado

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Avocado is een vrucht die zijn oorsprong vindt in Mexico en veel goede eigenschappen heeft. De avocado is peervormig, heeft een donkergroene schil, opvallend lichtgroen vruchtvlees en een grote pit in het midden.

De vrucht bevat ontzettend veel voedingsstoffen die kunnen worden gebruikt in verschillende natuurlijke behandelingen. Ontdek hieronder een paar van de beste natuurlijke remedies met avocado!

Eigenschappen van de avocado

De avocadoboom kan tot wel 20 meter hoog worden en brengt ongeveer 120 vruchten per jaar voort. De vrucht is het enige deel van de boom dat eetbaar is, de stam en bladeren zijn namelijk giftig (vooral voor huisdieren).

De Azteken zagen de avocado als een vrucht van de vruchtbaarheid. Het is zelfs zo dat het Azteekse woord voor avocado, ‘ahuacatl’, testikel betekent. De Azteken geloofden ook dat de avocado een afrodisiacum is. Zodoende wordt avocado vanaf die periode gebruikt om seksuele problemen bij mannen te behandelen.

Dit artikel is misschien ook interessant:
Hoe je de vruchtbaarheid kunt verhogen

Daarnaast bevat avocado grote hoeveelheden vitamine E, beschermt de vrucht tegen hartziekte en voorziet hij het lichaam van een gezonde hoeveelheid enkelvoudig onverzadigde vetten (die cholesterolverlagend zijn, de aderen beschermen en bloedvaten verwijden, waardoor het bloed beter door kan stromen).

Vaak vermijden mensen deze vrucht echter wanneer ze op dieet zijn, omdat hij veel calorieën bevat (227 per stuk).

Avocado crème

Avocado bevat de tien meest belangrijke natuurlijke mineralen:

  • Zink
  • Natrium
  • Selenium
  • Koper
  • Kalium
  • Mangaan
  • Magnesium
  • IJzer
  • Fosfor
  • Calcium

Deze mineralen helpen allemaal bij bijvoorbeeld het verbeteren van de celstofwisseling. Bovendien bevat de avocado ook oliezuur dat darmwormen verwijdert en vrije radicalen tegengaat, waardoor de ontwikkeling van verschillende vormen van kanker, vooral longkanker, kan worden voorkomen.

Omdat avocado’s zo’n goede bron zijn van vitamine A, vitamine B6 en foliumzuur zijn, wordt de vrucht ook aangeraden aan mensen die last hebben van reumatoïde artritis of diabetes.

Darmgas verminderen

Avocado’s kunnen daarnaast onder andere helpen darmgas te verminderen, het gezichtsvermogen te verbeteren, bloedend tandvlees tegen te gaan, de botten te versterken, verkoudheid te bestrijden, griep en diarree te behandelen, constipatie effectief te verlichten en hoofdpijn te verzachten.

Bij uitwendig gebruik van avocado (om preciezer te zijn avocado-olie) kan de vrucht helpen huidveroudering te vertragen en de huid een gezonde, gladde uitstraling te geven, vrij van rimpels.

Daarnaast zorgt avocado ervoor dat je haar glanzend en zijdezacht wordt en kan het worden gebruikt om striae onder controle te houden en een droge huid te verminderen.

Ook is avocado effectief tegen roos, luizen en neten.

Stukjes avocado

Natuurlijke remedies met avocado

Om roos tegen te gaan

Roos in het haar

Vermaal de avocadopit en meng het poeder met wonderolie. Smeer deze pasta vervolgens op de hoofdhuid wanneer je last hebt van roos. Dek de hoofdhuid af met een plastic muts of plastic folie en laat de pasta twee uur intrekken. Spoel dan uit met warm water en was je haar als gewoonlijk met shampoo.

Om darmwormen te bestrijden

Drink een kop thee gemaakt van een avocadopit of -schil geweekt in heet water. Drink deze thee altijd op lege maag.

Tegen luizen en neten

Kook vijf gemalen avocadopitten en twee takjes ruta (ook wel wijnruit genoemd) in 250 ml water. Laat het mengsel een beetje afkoelen en masseer het wanneer het warm is in de hoofdhuid. Wikkel de hoofdhuid vervolgens in met een handdoek en laat het mengsel een half uur zijn werk doen. Spoel na een half uur uit met warm water en was je haar daarna met shampoo en conditioner.

Om rimpels te verzachten

Rimpels rond de ogen

Snijd een avocado doormidden en verwijder het vruchtvlees. Prak het vruchtvlees fijn en voeg hier een paar druppels olijfolie aan toe, zodat het een gladde pasta wordt. Breng deze pasta aan op je gezicht en nek. Laat dertig minuten intrekken en spoel dan af met warm water. Smeer de huid vervolgens in met een zelfgemaakte moisturizer.

Tegen droge en gescheurde lippen

Smelt één eetlepel kokosolie, een halve theelepel sheaboter en een halve theelepel avocado-olie au bain-marie. Roer de ingrediënten vervolgens goed door elkaar en laat het mengsel met een deksel erop afkoelen. Berg het mengsel op in de koelkast en smeer de lippen er elke avond mee in zonder het daarna weer af te spoelen.

Om psoriasis te verzachten

Snijd een avocado doormidden en wrijf hiermee over het aangedane gebied. Een alternatief is om het aangedane gebied in te smeren met een watje geweekt in avocado-olie.

Om cholesterol te reguleren

Cholesterol reguleren

Eet elke dag een rauwe avocado. Gebruik het bijvoorbeeld als vervanging voor mayonaise op je sandwich, voeg het toe aan salades of eet de vrucht gewoon als tussendoortje. Door dit te doen kan je triglyceridengehalte in één maand wel 15% verlagen.

Om het haar te hydrateren

Meng een kop mayonaise met het vruchtvlees van een halve, rijpe avocado tot er een gladde pasta ontstaat. Verdeel de pasta over het haar en wikkel het vervolgens in met een hete handdoek. Laat de pasta twintig minuten intrekken. Spoel het dan uit en was je haar als gewoonlijk.

Gebruik dit masker één keer per week. Als je op zoek bent naar een optie die nog gezonder is kun je in plaats van met mayonaise, de avocado mengen met een ei en wat citroensap.

Om striae te verminderen

Striae ontstaat meestal gedurende de zwangerschap of door herhaaldelijk af te vallen en aan te komen. Om striae zichtbaar te verminderen, meng je het vruchtvlees van een middelgrote avocado met één eetlepel citroensap en één eetlepel honing.

Wanneer de ingrediënten samen een gladde pasta vormen gebruik je de pasta om de delen van de huid waar sprake is van striae met ronde bewegingen te masseren. Doe dit altijd op een schone huid. Spoel de pasta vervolgens af met warm water en smeer de huid in met een moisturizer.

Om zweren en aften te behandelen

Een aften

Was een stukje avocadoschil en kauw hierop zonder het door te slikken. Laat het vocht dat uit de schil komt de mond rond gaan. Herhaal dit een paar keer achter elkaar en gooi de schil vervolgens weg.

Om diarree te verzachten

Was de avocadopit en doe deze in een kom. Zet dit in de oven. Wanneer de pit licht geroosterd is, vermaal je deze tot poeder. Los twee eetlepels van dit poeder op in een glas water en drink dit vervolgens op


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.