Verberg grijs haar met deze huismiddelen

Ook al is het voorkomen van grijs haar grotendeel genetisch bepaald, toch kunnen factoren zoals stress en een ongezonde levensstijl bijdragen tot meer grijze haren dan normaal.
Verberg grijs haar met deze huismiddelen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Die witte of lichtgekleurde haren die zowel bij mannen als vrouwen verschijnen zo ongeveer vanaf de leeftijd van 40 zijn voor velen geen leuk gegeven, omdat grijs haar voor veel mensen betekent dat ze oud aan het worden zijn. Als je je eerste grijze haren ontdekt, lees dan dit artikel en ontdek hoe je ze kunt verbergen.

Wat veroorzaakt grijs haar?

Het is een duidelijk teken van veroudering, ook al hebben jongere mensen onder de 35 jaar oud er soms ook last van. Grijs haar valt meer op bij mensen met donker haar en net zoals met rimpels zoeken ze naar middeltjes om ze te verbergen.

Het krijgen van grijs haar kan je niet tegen houden, maar je kan het verschijnen ervan wel vertragen met enkele huismiddelen of natuurlijke haarkleurmiddelen.

Het verstrijken van de tijd is de grootste boosdoener voor grijze haren. De leeftijd waarop ze beginnen te verschijnen is afhankelijk van de genetische bagage die je van je moeder meegekregen hebt. Als je moeder bijvoorbeeld veel grijs haar had op jonge leeftijd, is het zeer waarschijnlijk dat jij ook grijs zal zijn voor je veertigste levensjaar.

De reden is een gebrek aan melanine, het natuurlijke pigment dat kleur aan je haar geeft. Factoren zoals stress en een ongezonde levensstijl kunnen echter wel bijdragen tot meer grijs haar dan je normaal zou krijgen.

Er wordt ook beweerd dat een overmatige consumptie van geraffineerde bloem en suikers ook leiden tot meer grijs haar. Dit laatste moet echter wel nog wetenschappelijk bevestigd worden.

Vrouw met grijze haren

Grijs haar komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen en het begint meestal ook eerder bij vrouwen. De meeste mensen zullen hun grijze haren op een of andere manier verhullen.

Remedies om het verschijnen van grijs haar te beperken

Dankzij deze huismiddelen kan je je haar er beter laten uitzien en het verschijnen van grijze haren afremmen. Ze helpen je haar ook versterken en voeden.

Als je op jonge leeftijd al grijze haren krijgt, dan is genetica de grote boosdoener (zoals we eerder reeds vermeldden), maar ook een deficiëntie aan jodium en koper kunnen aan de basis ervan liggen. Eet dan meer noten, volkoren granen, groenten, avocado’s en erwten.

Stop ook met roken en beperk je alcoholgebruik. De beste huismiddelen tegen grijs haar zijn:

Salie

Dit kruid wordt aangeraden voor mensen met bruin haar. Salie heeft vele eigenschappen en verschillende toepassingen. Maak een infusie met een handvol salieblaadjes in een kop kokend water met zwarte thee. Laat het afkoelen en gebruik het om je haar mee te spoelen.

Salie werkt tegen grijs haar

Rozemarijn

Als je donker haar hebt, gebruik je het beste een infusie van rozemarijn om je grijze haren te beperken. Maak een thee met vier eetlepels rozemarijn in een liter water. Het is ook erg goed voor het versterken van de haarwortels en het verbeteren van de gezondheid van je hoofdhuid.

Gebruik een vernevelaar om het overal op je haar aan te brengen. Nadat je dit enkele dagen gedaan hebt, zal je haar er al snel donkerder uit zien.

Kamille en kurkuma

Deze twee kruiden zijn voor blond haar. Maak een infusie van beide en ze zullen je haar een gouden glans geven, die je grijze haren zal bedekken. Meng vier eetlepels kamille in een liter water, filter, laat afkoelen en gebruik als spoelmiddel.

Als je liever een honingkleur aan je haar geeft, voeg er dan nog twee eetlepels kurkumapoeder aan toe.

Avocado en argan- of kokosolie

Dit zijn drie vrienden die je zullen bijstaan om het verschijnen van grijs haar te beperken. Bovendien voeden de natuurlijke oliën je haar ook nog eens.

Meng de drie ingrediënten tot een pasta en bedek je haar ermee. Na het aanbrengen wikkel je een doek om je haar en laat je het 20 minuten inwerken, waarna je het spoelt met warm water.

Opengesneden avocado

Magnolia

Magnoliathee is erg goed om grijze haren te verbergen. Meng gewoon een eetlepel ervan in een kop heet water. Zodra het afgekoeld is, filter je het en gebruik je het als spoelmiddel. Het zal grijze haren donkerder maken en je haar een meer egale uitstraling geven.

Huismiddelen om grijze haren te verbergen

Naast bovenstaande natuurlijke remedies kan je ook gebruik maken van onderstaande recepten met makkelijk te vinden ingrediënten, die je hoogstwaarschijnlijk toch als thuis hebt staan.

Eieren, noten en rozemarijn

Je hebt 5 walnootbladeren, 5 geplette walnoten, 1 eierschaal en een handvol rozemarijn nodig. Meng alles samen tot een pasta die je als masker kan aanbrengen. Breng het aan en laat het een uur inwerken alvorens het te reinigen met veel water. Herhaal één keer per week.

Rozemarijn en salie

Je hebt drie eetlepels van elk kruid nodig en liefst vers. Voeg dit toe aan een kop kokend water. Meng goed en laat 10 minuten intrekken. Laat vervolgens afkoelen, giet af en gebruik het als spoelmiddel voor je haar. Spoel het nadien niet af met water, maar gebruik de infusie als laatste middel op je haar.

Henna en citroensap

De enige twee ingrediënten zijn drie eetlepels hennapoeder en een eetlepel citroensap. Meng goed, zodat ze een pasta vormen. Breng aan op je haar en dek af met plastic. Laat drie uur inwerken en spoel dan af. Henna zal je haar een roodachtige tint geven als je het proces verschillende keren herhaalt. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.