De 6 beste kruiden om je bloeddruk te verlagen

Als je medicijnen slikt, vraag dan eerst je dokter voor je deze kruiden om je bloeddruk te verlagen gebruikt. Zo weet je zeker dat er geen ongewenste reacties optreden.
De 6 beste kruiden om je bloeddruk te verlagen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hoge bloeddruk, ook bekend als hypertensie, is een van de gevaarlijkste cardiovasculaire aandoeningen ter wereld. In dit artikel willen we je graag vertellen over 6 van de beste kruiden om je bloeddruk te verlagen.

Hypertensie bedreigt de levens van miljoenen mensen. Het treedt op als je aderen nauwer zijn geworden of geblokkeerd raken, waardoor je bloeddruk significant stijgt en je hart te hard moet werken. Als gevolg daarvan verzwakt je hartspier en komt de gezondheid van je andere organen, zoals je nieren, alvleesklier en hersenen, in gevaar.

Als er niet op tijd wat aan gedaan wordt, verhoogt het je risico op een hartaanval, beroerte en andere ernstige problemen die je kwaliteit van leven flink kunnen aantasten. Daarom is het cruciaal om je gewoontes te verbeteren en remedies te gebruiken die kunnen helpen om je bloeddruk onder controle te houden, zoals de kruiden om je bloeddruk te verlagen.

1. Een van de beste kruiden om je bloeddruk te verlagen is oregano

Oregano is een van de kruiden om je bloeddruk te verlagen

Oregano bevat iets wat carvacrol heet, dat opgenomen wordt in je lichaam en helpt om hoge bloeddruk te verlagen. Deze substantie heeft ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen, die samenwerken om je hartslag te reguleren. Ook zorgt het ervoor dat je bloedcirculatie door je aderen verbetert.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Het smaakt heerlijk, dus gebruik het om vlees, stoofpotten, soep en andere gerechten te kruiden.
 • Je kunt er ook een thee van maken, of als je wilt, kun je het toevoegen aan je smoothies.

2. Valeriaan om je bloeddruk te verlagen

Valeriaan is een kruid met kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen. Bovendien zorgt het voor een antiklonterend effect. Dit zijn allemaal eigenschappen die kunnen helpen om je bloeddruk te verbeteren.

Het helpt tegen stress en omdat het je circulatie bevordert, helpt het ook om een goede hartslag te herstellen.

Het is ook een natuurlijke kalmeringsmiddel, dat kan helpen bij spierpijn, depressie en slapeloosheid.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Neem 10 druppels valeriaanextract per dag.
 • Maak er een thee van en drink die een uur voor je naar bed gaat.

3. Je bloeddruk verlagen met lavendel

Lavendel is een van de kruiden om je bloeddruk te verlagen

Een lichaamsmassage met etherische lavendelolie kan helpen om de bloedcirculatie te stimuleren om een verhoogde bloeddruk te verlagen.

Het is niet alleen een krachtige ontspanner is, aangezien dit kruid eveneens op natuurlijke wijze je aderen verwijdt . Dat komt omdat het deze ontspant en je bloedvaten wijder maakt.

Uitwendig gebruik op de huid en het consumeren van lavendel is een van de beste manieren om je bloeddruk te helpen om stabiel te blijven.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Maak lavendelthee en drink het tot tweemaal per dag.
 • Haal lavendelolie en masseer je lichaam er twee tot drie keer per week mee.

4. Paardenstaart is een van de beste kruiden om je bloeddruk te verlagen

Een groot aantal gevallen van hypertensie is rechtstreeks gerelateerd aan het voortdurend vasthouden van vocht. Deze afwijking, ook wel oedeem genoemd, heeft invloed op de bloedcirculatie door je aderen en belast daarnaast ook je hart zeer zwaar.

Paardenstaart is een diuretisch kruid dat de afvoer van overtollige vloeistoffen en afval stimuleert, en op die manier helpt tegen hoge bloeddruk.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Maak een thee van gedroogde paardenstaart en drink dat twee of drie keer per dag.
 • Herhaal dit minstens drie keer per week.

5. Paardenbloem

Paardenbloem is een van de kruiden om je bloeddruk te verlagen

Net als paardenstaart, is paardenbloem eveneens een sterk diuretisch middel dat de nierfunctie kan verbeteren. Daardoor kan je lichaam beter overtollige vloeistoffen en mineralen afvoeren.

De ontstekingsremmende eigenschappen van paardenbloem helpen daarnaast om de gezondheid van je aderen te verbeteren, terwijl het ook je hart beschermt.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Neem elke dag twee koppen paardenbloementhee.
 • Gebruik de thee in sapjes of als basis van een smoothie.

6. Passiebloem om je bloeddruk te verlagen

Passiebloem is een natuurlijk ingrediënt dat al decennia lang wordt gebruikt als supplement om depressies, nervositeit en stress te behandelen.

De kalmerende eigenschappen helpen immers je lichaam en geest om te ontspannen. Tegelijkertijd remt het ook sterk de aanmaak van cortisol af.

Er worden bovendien ook ontstekingsremmende en vaatverwijdende eigenschappen toegedicht aan passiebloem. Dat kan namelijk heel goed zijn voor mensen met een te hoge bloeddruk.

Lees meer: waarom paardenbloem goed voor de lever is.

Hoe moet ik het gebruiken?

 • Maak thee van passiebloemen en drink dat op ieder moment dat je gestrest of nerveus bent.
 • Onthoud eveneens dat je passiebloem het beste ’s avonds kunt nemen, omdat het slaap bevordert.

Maak je je zorgen over een hoge bloeddruk? Overleg dan eerst met je arts. Als er geen bezwaren zijn, kun je een van de kruiden om je hoge bloeddruk te verlagen proberen die we beschreven hebben. Op die manier behandel je dit probleem met natuurlijke ingrediënten, en bovendien zonder dat je het risico loopt op bijwerkingen.

Dat gezegd zijnde, onthoud dat het resultaat ook afhangt van je andere gewoontes. Dat geldt in het bijzonder voor wat je eet en hoeveel je per dag beweegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Tabassum, N., & Ahmad, F. (2011). Role of natural herbs in the treatment of hypertension. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79097
 • Aydin, Y., Kutlay, Ö. ̈, Ari, S., Duman, S., Uzuner, K., & Aydin, S. (2007). Hypotensive effects of carvacrol on the blood pressure of normotensive rats. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2007-990236
 • Santos, M. R. V, Moreira, F. V., Fraga, B. P., de Sousa, D. P., Bonjardim, L. R., & Quintans, L. J. (2011). Cardiovascular effects of monoterpenes: A review. Brazilian Journal of Pharmacognosy. https://doi.org/10.1590/S0102-695X2011005000119
 • Chen HW, Wei BJ, He XH, Liu Y, Wang J. Chemical Components and Cardiovascular Activities of Valeriana spp. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:947619. doi:10.1155/2015/947619
 • Tesch, B. J. (2002). Herbs commonly used by women: An evidence-based review. Disease-a-Month. https://doi.org/10.1016/S0011-5029(02)90011-8
 • Ju MS, Lee S, Bae I, Hur MH, Seong K, Lee MS. Effects of aroma massage on home blood pressure, ambulatory blood pressure, and sleep quality in middle-aged women with hypertension. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:403251. doi:10.1155/2013/403251
 • Nagai, K., Niijima, A., Horii, Y., Shen, J., & Tanida, M. (2014). Olfactory stimulatory with grapefruit and lavender oils change autonomic nerve activity and physiological function. Autonomic Neuroscience: Basic and Clinical. https://doi.org/10.1016/j.autneu.2014.06.005
 • Wright, C. I., Van-Buren, L., Kroner, C. I., & Koning, M. M. G. (2007). Herbal medicines as diuretics: A review of the scientific evidence. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2007.07.023

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.