Zeven voedingsmiddelen om hypertensie onder controle te houden

Om de bloedsomloop te verbeteren en complicaties veroorzaakt door hypertensie te voorkomen, is het van essentieel belang om voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die het lichaam helpen om vochtretentie onder controle te houden en ontstekingen te reguleren. Leer hierover meer in dit artikel!

Hypertensie is een chronische aandoening die het cardiovasculaire systeem aantast en gekenmerkt wordt door een verhoging in de bloeddruk.

Een hoge bloeddruk, wat inhoudt dat je bloeddruk hoger is dan wat als ‘normaal’ wordt beschouwd’, kan de kans op het ontwikkelen van de volgende aandoeningen aanzienlijk vergroten:

  • Schade aan de aderen
  • Beroerte
  • Andere hartaandoeningen die fataal kunnen zijn

We spreken van een hoge bloeddruk wanneer iemands bloeddruk 140/90 of hoger is.

Lees ook: Verlaag je bloeddruk binnen vijf minuten!

Hoewel hypertensie gezien wordt als een veelvoorkomend probleem, blijft het gevaarlijk voor de mensen die er aanleg voor hebben of de mensen die al medicijnen slikken om het onder controle te houden.

Het probleem is dat hypertensie in de eerste stadia doorgaans niet veel symptomen veroorzaakt, wat betekent dat het niet makkelijk is om deze aandoening te herkennen wanneer het zich begint te ontwikkelen. Daarom is het ook van belang om regelmatig op controle te gaan bij de dokter, met name als meerdere mensen in de familie last hebben van hypertensie of als er sprake is van andere risicofactoren.

Ook kan het handig zijn om bepaalde voedingsmiddelen in je dieet op te nemen die, dankzij de eigenschappen die ze hebben, kunnen helpen om de bloeddruk onder controle te houden. Dit is een natuurlijke manier om dit probleem tegen te gaan.

In dit artikel delen we daarom in detail de zeven beste voedingsmiddelen om hypertensie op natuurlijke wijze tegen te gaan.

1. Lijnzaad

Lijnzaad

Lijnzaad is een natuurlijke bron van vezels en essentiële omega 3-vetzuren. Wanneer deze voedingsstoffen door het lichaam geabsorbeerd worden, helpen ze om het gehalte slecht cholesterol (LDL) en de bloeddruk onder controle te houden.

Het regelmatig consumeren van lijnzaad kan dus helpen om het leven van de mensen die last hebben van een hoge bloeddruk te verbeteren. Ook kan het de kans op vasculaire problemen verkleinen en helpen om ontstekingen onder controle te houden.

Lijnzaad is een goede aanvulling op je dieet en kan helpen om angst te verminderen en gewichtsverlies te bevorderen.

2. Bananen

Bananen worden vooral gekenmerkt door hun heerlijke, zoete smaak, maar ze zijn ook een zeer goede aanvulling op een dieet om hypertensie tegen te gaan.

Het hoge kaliumgehalte dat bananen hebben, helpt om de ontstekingsprocessen in het lichaam te reguleren. Bovendien kan het helpen om vochtretentie te verminderen, een probleem dat ook vaak invloed heeft op de bloeddruk.

Wil je meer weten? Lees dan: De geweldige gezondheidsvoordelen van banaan

3. Vette vis

Vette Vis

Vette vis is een van de voornaamste natuurlijke bronnen van omega 3. Omega 3 is een vetsoort die kan helpen om de aderen schoon te houden en zo het gehalte triglyceriden, slecht cholesterol en de bloeddruk onder controle te houden.

Vette vis helpt om het lichaam te zuiveren en ontsteking te voorkomen. Vis in het algemeen is ideaal om de bloedsomloop door het hele lichaam te bevorderen.

Daarnaast voorziet vette vis het lichaam van hoogwaardige proteïnen en andere essentiële voedingsstoffen die de lichamelijke  en mentale gezondheid verbeteren.

4. Selderij

Selderij bevat een hoge concentratie fytochemicaliën en antioxidanten die geweldige voordelen bieden voor mensen die last hebben van hypertensie.

Door in matige hoeveelheden dagelijks selderij te eten, kan je ontstekingsprocessen onder controle helpen te houden en de eliminatie van opgehoopt vocht vergemakkelijken.

Bovendien bevat selderij essentiële mineralen die het cortisolgehalte verlagen, een hormoon dat verbonden is aan zowel stress als een hoge bloeddruk.

5. Uien

Uien

Dit bolgewas, dat in vele gerechten gebruikt wordt, is uitermate rijk aan zwavel. Zwavel verkleint de kans op ontstekingen, een hoog cholesterolgehalte en een hoge bloeddruk.

De natuurlijke sappen die ui bevat, helpen om de aderen te reinigen door overtollige schadelijke vetten als slecht cholesterol (LDL) en triglyceriden te verwijderen.

Daarnaast bevatten uien krachtige antioxidanten die oxidatieve schade verbonden aan het vroegtijdig verouderen van de aderen tegen kunnen gaan.

Lees ook: Uien: een duizend jaar oud middeltje

6. Cayennepeper

Een matige consumptie van cayennepeper is ideaal voor mensen die moeite hebben om hun bloeddruk onder controle te krijgen.

Het actieve bestanddeel dat cayennepeper bevat, capsaïcine, verbetert de bloedsomloop en voorkomt dat plaque zich tegen de aderwanden opstapelt en er zo voor zorgt dat de aderen hard worden.

Daarnaast is het een goed middel om de negatieve gevolgen van vrije radicalen tegen te gaan. Vrije radicalen zijn vaak een van de oorzaken van hypertensie bij volwassenen.

7. Kokoswater

Kokoswater

De meeste mensen weten niet hoe goed het kan zijn om dagelijks kokoswater te drinken.

Deze drank is rijk aan mineralen en antioxidanten. Kokoswater helpt niet alleen om het lichaam te hydrateren, maar bevordert ook de bloedsomloop en gaat problemen met de bloedsomloop tegen.

Het heeft een natuurlijke vochtafdrijvende werking, wat ideaal is om overtollig vocht dat door het lichaam wordt vastgehouden te verwijderen.

Ook voorziet deze drank het lichaam van kleine hoeveelheden gezonde vetten die de de gezondheid van het hart verbeteren en beschermen.

Wil je meer weten? Lees dan: Wat kokoswater doet voor je lichaam

Je bloeddruk onder controle houden door een gezond dieet aan te houden, is de beste manier om de risico’s en gevolgen van hypertensie te voorkomen. Begin vanaf nu daarom regelmatig de voedingsmiddelen die we in dit artikel hebben gedeeld te consumeren, waarbij je ze ondersteunt met een volledig en uitgebalanceerd dieet.

Bekijk Ook