Bouw spiermassa op met deze zeven voedingsmiddelen

Naast het verlengen van het energieniveau tijdens het sporten, stimuleert rijst ook de vorming van je spiermassa, dankzij de complexe koolhydraten die het bevat.
Bouw spiermassa op met deze zeven voedingsmiddelen
Karla Henríquez

Beoordeeld en goedgekeurd door de dokter Karla Henríquez.

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Vandaag de dag bestaan er vele leuke bewegingsprogramma’s. Hun voornaamste doelstelling is om veerkracht te ontwikkelen en spiermassa op te bouwen. Desondanks is het ook onontbeerlijk dat je rekening houdt met bepaalde voedingsmiddelen. Want ze spelen een belangrijke rol in het behalen van goede resultaten. Mensen kunnen ook beslissen om voedingssupplementen te nemen. Die vullen dan het effect van de oefeningen aan. Maar je kan beste voor biologische ingrediënten kiezen. Bouw spiermassa op met deze voedingsmiddelen. Want ze bevatten voedingsstoffen die de gezondheid van de spieren op meerdere manieren ondersteunt.

Er bestaan vele supplementen die de spieren versterken. We hebben een overzicht gemaakt van zeven heerlijke voedingsmiddelen. Ze bevatten eiwit, vetzuren en andere soorten bestanddelen die de sleutel vormen om de spieren sterker te maken.

Voeg ze zeker toe aan je dagelijks voedingspatroon en bouw spiermassa op!

1. Spinazie

Bouw spieren op met spinazie

Deze lekkere groene groente is één van de beste keuzes voor elk dieet. Het bevat weinig calorieën en vet en zit vol antioxidanten en essentiële aminozuren. Deze elementen helpen om de magere lichaamsmassa te versterken.

 • Deskundigen raden spinazie aan bij programma’s voor gewichtsverlies. De reden is dat het je gevoel van verzadiging langer laat duren. Bovendien verbetert het de gezondheid van het metabolisme.
 • De essentiële mineralen in spinazie helpen om verzwakking van de spieren te voorkomen. Ze onderhouden het evenwicht in het peil van de elekrolyten.
 • Deze groente draagt bij aan je energie. Dat betekent dus dat spinazie goed is om te sporten.

2. Noten en gedroogde vruchten

Walnoten, amandelen en alle soorten gedroogde vruchten kunnen bijdragen aan de spiermassa. Dit is te danken aan de aanzienlijke hoeveelheid gezonde vetten en aminozuren die ze bevatten.

 • Bouw spiermassa op met dit voedingsmiddel. Want elke portie van honderd gram bevat tot twintig gram eiwit van hoogwaardige kwaliteit. Het lichaam verwerkt dit eiwit gemakkelijk.
 • Gedroogd fruit is een erg belangrijke bron van omega 3-vetzuren. Het bezit ook antioxidante bestanddelen die helpen om de gezondheid van de spieren te onderhouden.
 • Bovendien verschaffen deze vruchten vezels. Die zorgen voor een optimale werking van het verteringsproces. Het vermindert ook de onnodige drang om te eten.

3. Eet regelmatig linzen en bouw spiermassa op

Bouw spiermassa op met linzen

Linzen zijn één van de populairste leden van de familie van peulvruchten. Dit is te danken aan hun enorme voedingswaarde. Bovendien bevatten ze weinig calorieën. Ze leveren vezels en ook antioxidanten die de gezondheid ondersteunen.

 • Ze kunnen ook een rol spelen in de gezondheid van de spieren. Want hun essentiële mineralen helpen de aftakeling en de uitdroging van de spieren te voorkomen.
 • Linzen verschaffen ook een kleine hoeveelheid aminozuren. Deze elementen helpen om magere spiermassa te vormen en te versterken. Eet dus regelmatig linzen en bouw spiermassa op.
 • De complexe koolhydraten in linzen onderhouden een goed energiepeil. Ze verbeteren dus het resultaat tijdens je training.

Ook dit is een boeiend artikel: Acht opmerkelijke voordelen van linzen

4. Kipfilet

Kipfilet is een magere vleessoort. Je kan het regelmatig eten om je dieet aan te vullen zodat je spieren sterker worden.

 • Dit deel van de kip bevat erg weinig vet. Elke portie van honderd gram verschaft tot tweeëntwintig gram eiwit.
 • Een optimale hoeveelheid eiwit is de sleutel tot het behoud van een goede spiermassa.

5. Vette vis

Bouw spiermassa op met vette vis

Vette vis, zoals zalm en tonijn, zijn ideale voedingsmiddelen voor een dieetplan met de bedoeling gewicht te verliezen en je figuur te verbeteren.

 • De hoeveelheid calorieën in vette vis is redelijk gematigd. Bovendien bevat het belangrijke hoeveelheden aminozuren, vitaminen en mineralen die de spieren versterken.
 • Elke portie van 100 gram bevat tot 21,5 gram eiwit. Dit hangt af van de vis die je gekozen hebt.
 • Vette vis zorgt ook voor belangrijke doses omega 3-aminozuren. Die bestanddelen verbeteren de bloedcirculatie. Bovendien helpen ze om gezonde spieren te behouden.
 • Eet minstens twee keer per week vette vis. Dit vermindert de drang om te eten. Het zorgt ook voor het behoud van gezonde spieren.

6. Eieren

Eet met mate eieren. Want ze hebben vele voordelen voor het gewicht en de spieren. Men heeft lange tijd gedacht dat ze een negatief effect op de gezondheid konden hebben. Maar vandaag de dag is het duidelijk dat de voedingsstoffen in eieren op meerdere vlakken goed zijn voor het welzijn.

 • Ze zijn een belangrijke bron van vitaminen, mineralen en vetzuren. Ze helpen om die momenten van weinig energie te voorkomen die je door de dag heen ervaart.
 • Eieren bevatten ook een aanzienlijke hoeveelheid eiwit dat gemakkelijk opgenomen wordt. Dit ondersteunt het proces om de spiermassa te versterken. Bouw spiermassa op met dit gezonde voedingsmiddel!
 • Ze helpen om de atletische prestaties te verbeteren. Bovendien voorkomen ze vermoeidheidssymptomen als gevolg van de training.
 • Ze geven ook een zeer verzadigd gevoel. Ze houden je drang om te eten onder controle en vermijden dat je overmatig gaat eten.

7. Rijst

Rijst behoort tot de groep voedingsmiddelen die complexe koolhydraten bevatten. Deze voedingsstoffen worden opgeslagen in je lichaam. Later zal het lichaam ze gebruiken om magere spiermassa te vormen.

 • Koolhydraten dienen als een bron van “brandstof” voor de cellen. Tijdens de training laten ze het energiepeil langer aanhouden.
 • De ideale keuze is volkoren of zilvervliesrijst. Want dit graan bevat vezels en andere voedingsstoffen die het lichaam ondersteunen.

Maakt dit soort voeding deel uit van je dieet? Wil je sterkere en meer veerkrachtige spieren? Eet dan meer van deze voedingsmiddelen en bouw spiermassa op!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Lanchais K., Capel F., Tournadre A., Could omega 3 fatty acids preserve muscle health in rheumatoid arthritis? Nutrients, 2020.
 • Warrilow A., Mellor D., McKune A., Pumpa K., Dietary fat, fibre, satiation, and satiety a systematic review of acute studies. Eur J Clin Nutr, 2019. 73 (3): 333-344.
 • Geiker NRW., Larsen ML., Dyerberg J., Stender S., et al., Egg consumption, cardiovascular diseases and type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr, 2018. 72 (1): 44-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.