7 huismiddelen tegen spataderen

Om spataderen te voorkomen of om te voorkomen dat ze verergeren, moet je voorkomen dat je veel tijd zittend doorbrengt en proberen om ze zo vroeg mogelijk te behandelen.
7 huismiddelen tegen spataderen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Spataderen zijn verwijde aderen, waardoor het bloed niet goed terugvloeit naar het hart. Meestal bevinden ze zich in de onderste lichaamsdelen. Gelukkig zijn er verschillende middelen tegen spataderen.

Ze komen voor als er iets is dat voorkomt dat je bloed goed vloeit. In het artikel van vandaag zullen we de beste huismiddeltjes tegen spataderen met je delen. Mis het niet!

Waarom ontstaan spataderen?

Spataderen ontwikkelen zich als je aderkleppen niet goed sluiten, waardoor de aderen verwijden en het bloed zich ophoopt. Een aantal van de risicofactoren voor dit probleem (wat vaak volwassen vrouwen treft) zijn:

Obesitas

Als je veel gewicht draagt in je benen vereist dit meer bloed uit je slagaders en aders. Dit kan hun vermogen overbelasten en ervoor zorgen dat ze kapot gaan.

Het leiden van een sedentaire levensstijl

Zitten

Als je veel uur per dag zittend doorbrengt, pompen de spieren van je benen het bloed minder efficiënt rond. Het veroorzaakt dat het bloed zich ophoopt en de kleppen worden overbelast, wat resulteert in spataderen.

Lang staan

Net als zitten zorgt ook lang staan ervoor dat het bloed niet terug vloeit naar het hart, omdat het tegen de zwaartekracht in gaat.

Voorbehoedsmiddelen

De anticonceptiepil kan vochtretentie en het falen van de kleppen in je reticulaire aderen veroorzaken. Vrouwen die deze anticonceptiva gebruiken, kunnen veranderingen in hun benen en de verschijning van spataderen opmerken.

Genetische factoren

Ongezonde Aderen

Misschien heb je een familiegeschiedenis met spataderen, diepe veneuze trombose of andere problemen die samenhangen met de circulatie in de onderste lichaamsdelen.

Andere risicofactoren

Roken, hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte kan een directe of indirecte oorzaak zijn van aderproblemen.

De beste middelen tegen spataderen

Het is belangrijk om spataderen meteen ‘aan te vallen’ als je ze opmerkt, als de aderen pas net zijn begonnen met verwijden. Dit kan helpen voorkomen dat ze fase 2 bereiken (pijn, zwaarheid en kramp), of zelfs fase 3 (veranderingen in de huid en onderhuidse weefsels) en fase 4 (zeer pijnlijk en infectie).

De beste natuurlijke middelen voor deze eerste fase zijn:

Bosbessen

Bosbessen

Deze kleine vrucht bevordert de bloedcirculatie dankzij de eigenschappen als vaatverwijdend middel, waardoor de wanden van de aderen versterken. Bosbessen zijn ook rijk aan vitamine C en flavonoïden.

Je kunt ze rauw eten als nagerecht of snack of heerlijke thee maken met een lepel bosbessen per kop water. Drink twee koppen per dag.

Aloë vera

Dit is een populair en effectief middel voor mensen met spataderen.

Snijd één van de stengels in de lengte open en schraap de gel eruit, waarbij je het over de gebieden uitspreidt waar de spataderen zijn ontstaan.

Sommige mensen vinden het prettig om aloë vera te mengen met een paar eetlepels gemalen wortels en appelazijn en het als olie te gebruiken. Laat het twintig minuten op de huid zitten.

Paardenstaart

Paardenstaart

Er zijn veel kruiden die een betere circulatie stimuleren, waardoor de verschijning van spataderen vermindert. Een van deze kruiden is paardenstaart en het heeft veel voordelen voor de aderen die het waard zijn om te noemen. Als je het inneemt kan het er zelf voor zorgen dat de spataderen verdwijnen.

Paardenstaart wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen, mensen met hartproblemen of tromboflebitis.

Goudsbloem

Een ander kruid dat de gezondheid van de aderen bevordert is goudsbloem. Deze plant zorgt ervoor dat je aderen minder gevoelig zijn voor degradatie met de tijd.

Een thee gemaakt door goudsbloem kan beschadigd weefsel repareren en zwelling in de onderste ledematen en pijn verminderen.

Je kunt ook crèmes vinden die gemaakt worden van goudsbloem of het zelf maken. Hoe? Plet de goudsbloem en meng er wat water door voordat je het toevoegt aan je gewone lotion. Breng het iedere avond voor het naar bed gaan aan op de huid en spoel het niet af.

Misschien ook interessant om te lezen: Zo elimineer je spataderen en teleangiëctasieën

Etherische oliën

Etherische Olie

Massage is een geweldige optie voor pijnlijke benen door spataderen of om problemen in verband met het leiden van een sedentaire levensstijl of het doorbrengen van een lange dag op je voeten te voorkomen. Je moet cirkelvormige bewegingen gebruiken en beginnen bij je enkels en doorgaan tot de dijen.

Je kunt olijfolie gebruiken om een betere circulatie te bevorderen en te voorkomen dat je aderen gaan stollen. Probeer het te verwarmen voordat je het gebruikt.

Cipres

De schors van de cipres heeft een verscheidenheid aan eigenschappen die de bloedsomloop verbeteren, waaronder bij de behandeling tegen spataderen.

Ingrediënten

  • 2 theelepels cipresbladeren en schors (20 gram)
  • 1 liter water

Voorbereiding

  • Verwarm het water tot het kookt en voeg dan de bladeren en de schors toe.
  • Laat vervolgens dit mengsel tien minuten trekken. Koel het af en zeef dan de vloeistof.
  • Neem zeven eetlepels per dag.

Je kunt deze behandeling af en toe gebruiken, door het weken van een watje in de vloeistof en dit direct op de getroffen gebieden aan te brengen.

Kastanje

Kastanje

Kastanjes worden beschouwd als een van de beste middelen tegen spataderen. Ze worden ook aangeraden voor mensen die aan aderontsteking lijden, omdat ze een goede circulatie bevorderen. Ze hebben het vermogen om de functie van de aderen en kleppen te verbeteren.

Ingrediënten

  • 50 gram kastanjeschors
  • 1 liter water

Bereiding

  • Breng eerst het water aan de kook en voeg het kastanjeschors toe. Laat het daarna tien minuten trekken.
  • Zeef de vloeistof en drink het als het warm is.
  • Herhaal dit iedere dag, ‘s ochtends en ‘s avonds. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.