Zo behandel je spataderen en teleangiëctasieën

Het regelmatig masseren van de benen kan de bloedsomloop verbeteren en de zichtbaarheid van teleangiectasieën verminderen. Je zult zelfs nog beter resultaat zien wanneer je de benen masseert met essentiële oliën.
Zo behandel je spataderen en teleangiëctasieën

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Spataderen en teleangiëctasieën zijn meer dan alleen cosmetische problemen die ervoor zorgen dat je je schaamt om je benen te laten zien. Het zijn ernstige problemen die kunnen worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan factoren en het vereist intensieve zorg om deze problemen goed te kunnen behandelen.

In dit artikel delen we een aantal tips om spataderen en teleangiëctasieën op natuurlijke en effectieve wijze te behandelen.

Waardoor worden spataderen en teleangiëctasieën veroorzaakt?

Wellicht heb je hier en daar al een paarse teleangiëctasie (kleine verwijde bloedvaatjes) op je benen opgemerkt, maar heb je er verder niet veel aandacht aan besteed. Het is echter verstandig om deze situatie goed in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat het probleem niet erger wordt.

Onthoud dat alleen een dokter de juiste diagnose kan stellen voor jouw situatie. Daarnaast is het belangrijk dat je probeert te achterhalen wat de oorzaak is van de spataderen of teleangiëctasieën op je benen.

Met verloop van tijd kunnen spataderen, indien onbehandeld, zelfs pijnlijk worden. Hierdoor kunnen ze je ervan weerhouden om te veel te bewegen of je normale dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Gelukkig kun je met voldoende toewijding van deze hardnekkige problemen afkomen.

Enkele veranderingen in je dagelijkse gewoontes kunnen veel verbetering bieden voor de uitstraling van deze problemen. Spataderen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door:

 • Overgewicht
 • Het hebben van een sedentaire leefstijl
 • Roken
 • Familiegeschiedenis
 • Problemen met de bloedsomloop

Tips om met spataderen en teleangiëctasieën om te gaan

Tips om met spataderen en teleangiëctasieën om te gaan

Soms wordt ons aangeraden om onze dagelijkse gewoontes te veranderen, maar weten we niet goed waarom.

De tips in dit artikel zullen niet alleen helpen om de uitstraling van spataderen of teleangiëctasieën te verbeteren, maar ze zullen ook helpen om andere gezondheidsproblemen waar je misschien last van hebt te verbeteren.

Betere bloedsomloop

Dit is een belangrijk aspect voor de bloedstroom in elk deel van het lichaam, niet alleen de benen. Lichte vormen van beweging, zoals de hond uitlaten, wandelen in het park, fietsen of zwemmen zijn geweldig voor een goede bloedsomloop.

Je kunt ook je benen opheffen wanneer je thuis bent. Het is verstandig om niet al te lang achter elkaar te blijven zitten of staan en te proberen om zo vaak mogelijk van houding te veranderen.

Afvallen

Obesitas of overgewicht zijn in veel gevallen de boosdoener voor spataderen of teleangiëctasieën. Dit komt doordat je benen dan meer gewicht moeten dragen en de aderen harder moeten werken om het bloed weer terug naar je hart te pompen.

Probeer een dieet aan te houden waarbij je minder behoefte hebt om te eten, zodat je die extra kilo’s die ervoor zorgen dat je onderste ledematen onder meer druk staan, kunt verliezen.

Draag compressiesokken of kousen

Mensen die voor hun werk veel moeten reizen, kiezen er vaak voor om compressiesokken te dragen. Je kunt deze sokken zonder voorschrift kopen bij de apotheek of in winkels als de Hema. We raden aan om ze de hele dag te dragen, niet alleen wanneer je moet zitten of staan.

Desalniettemin is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen om te kijken wat voor compressiesokken je nodig hebt en hoe lang je ze moet dragen om toekomstige problemen te behandelen of vermijden.

Masseer je benen

Probeer om elke middag of elke avond wanneer je thuiskomt van je werk (of zelfs slechts een paar keer per week als je denkt dat elke dag niet haalbaar is) je benen te masseren om de bloedsomloop te verbeteren.

Ondersteun je massage met etherische olie, zoals lavendelolie, olijfolie, eucalyptusolie of een andere geur die je aangenaam vindt.

Verhoog je benen tijdens het slapen

Dit kun je op meerdere manieren doen.

 • De beste manier is om een paar kussens onder je enkels te leggen, zodat je benen hoger liggen dan je torso.
 • Ook kun je proberen om het voeteinde van je bed te verhogen met betonblokken of iets dergelijks om ervoor te zorgen dat je benen hoger liggen dan je hoofd.
 • Nog een manier om de bloedsomloop in je benen te verbeteren, is door je benen een paar minuten hoger dan je hart te leggen. Je kunt bijvoorbeeld met je voeten tegen de muur aanleunen terwijl je op de grond ligt of op je bed of bank.

 Verbeter je dieet

Het is ook een goed idee om ervoor te zorgen dat je meer antioxidanten binnenkrijgt. Antioxidanten zullen er namelijk voor zorgen dat je aderen sterk en gezond blijven. Een hogere inname van bioflavonoïden kan ook helpen om teleangiëctasieën minder goed zichtbaar te maken.

Vooral citrusvruchten als sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan bioflavonoïden.

Natuurlijke middelen tegen spataderen en teleangiëctasieën

Inmiddels heb je al enkele manieren geleerd om de uitstraling van je spataderen en teleangiëctasieën te verbeteren en weet je dat je dieet een belangrijke rol speelt in dit proces. Daarom willen we nu een paar van de beste huismiddelen met je delen om spataderen en teleangiëctasieën te elimineren.

Cranberry’s

Natuurlijke middelen tegen spataderen en teleangiëctasieën zoals cranberry's

Cranberry’s kunnen helpen om de bloedsomloop te verbeteren doordat het vaatverwijders zijn die het bloed helpen te verdunnen en tegelijkertijd de wanden van de aderen sterker maken.

Daarnaast zijn deze besjes rijk aan de bioflavonoïden die we hiervoor hebben behandeld. Probeer om minstens één handje cranberry’s per dag te eten, gewoon los of verwerkt in een salade.

Goudsbloem

Deze plant is gunstig voor zowel je huid als je innerlijke gezondheid. Goudsbloem, of calendula, kan de structuur van je aderen helpen te verbeteren en tegelijkertijd het verouderingsproces vertragen dat zich met verloop van tijd en als gevolg van slechte gewoontes voordoet.

Goudsbloem kan helpen:

 • beschadigd weefsel te herstellen
 • ontstekingen te remmen
 • zwelling in de ledematen te elimineren

Je kunt natuurlijke goudsbloemzalf kopen bij de natuurwinkel en deze elke avond voor het slapengaan op je benen smeren. Je kunt ook zelf thuis je eigen zalf maken.

Ingrediënten

 • 1 handje goudsbloemblaadjes
 • 1 liter water

Bereiding

 • Stamp de blaadjes fijn samen met het water tot je een pasta hebt.
 • Breng deze zalf elke avond aan op de aangedane delen van het lichaam.
 • Spoel het de volgende ochtend af.
 • Herhaal dit minstens een maand lang elke dag.

Toverhazelaar

Natuurlijke middelen tegen spataderen en teleangiëctasieën zoals toverhazelaar

Dit kruid heeft samentrekkende eigenschappen die kunnen helpen om het hart en vaatstelsel open te houden en het zware gevoel in de benen die spataderen vaak veroorzaken te verlichten. Consumeer toverhazelaar in de vorm van thee.

Ingrediënten

 • 5 gr. gedroogde toverhazelaarblaadjes (1 theelepel)
 • 250 ml kokend water (1 kop)

Bereiding

Maak een thee zoals je normaal gesproken ook zou doen en drink deze thee op wanneer hij een aangename temperatuur heeft bereikt.

Als je toverhazelaar liever uitwendig aanbrengt, dan kun je hiervoor toverhazelaarwater gebruiken. Dit water maak je op dezelfde wijze als de thee. Echter drink je de thee niet op, maar laat je hem helemaal afkoelen en breng je het water vervolgens met een doekje of een watje aan op de benen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.