Veelvoorkomende ziekten van de penis en hun behandeling

Naast erectiestoornissen zijn er nog andere problemen en ziekten die zich in de penis kunnen manifesteren. Lees verder om de meestvoorkomende te leren kennen.
Veelvoorkomende ziekten van de penis en hun behandeling
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 24 januari, 2023

Als we het hebben over veelvoorkomende ziekten van de penis, moeten we niet alleen denken aan moeilijkheden bij het behouden van een erectie. In werkelijkheid zijn er verschillende soorten problemen, van huidaandoeningen tot seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s).

De behandeling verschilt van geval tot geval. Tegelijkertijd zijn er verschillende factoren die het mannelijk geslachtsorgaan kunnen beïnvloeden; sommige hebben invloed op het functioneren ervan, maar ook op de stemming of de relatie met een partner.

Hier leren we over veelvoorkomende penisziekten, hun symptomen, behandeling, wanneer we naar de dokter moeten en wat we kunnen en moeten doen om ze te voorkomen.

Risicofactoren voor veelvoorkomende ziekten van de penis

De penis is het mannelijk geslachtsorgaan. Hoewel zijn functies niet alleen beperkt zijn tot seksuele en reproductieve activiteit, maakt hij ook deel uit van het uitscheidingssysteem, als kanaal om urine af te voeren.

Er zijn echter bepaalde risicofactoren die het ontstaan van ziekten in de penis kunnen conditioneren. Sommige daarvan zijn aanpasbaar, maar andere niet.

 • Ziekten die de cardiovasculaire functie aantasten, zoals hoge bloeddruk, hoog cholesterol, obesitas en diabetes.
 • Medicijnen: medicijnen tegen maagzweren, behandelingen tegen prostaatkanker, antidepressiva en slaapmiddelen kunnen erectiestoornissen veroorzaken.
 • Radicaleprostatectomie : chirurgische verwijdering van de prostaat kan erectiestoornissen en urine-incontinentie veroorzaken.
 • Roken: naast andere gezondheidsrisico’s veroorzaakt roken ook erectiestoornissen.
 • Alcoholisme: zwaar drinken vermindert het libido. Bovendien kan het in verband worden gebracht met een verhoogd risico op het oplopen van seksueel overdraagbare aandoeningen (Engelse link).
 • Hormonale onevenwichtigheden: met name een tekort aan testosteron.
 • Psychische stoornissen: waaronder stress, angst en depressie.
 • Neurologische aandoeningen: dwarslaesie, multiple sclerose en beroerte.
 • Leeftijd: ouder worden beïnvloedt de testosteronspiegel en verhoogt het risico op prostaatziekten.
 • Risicovol seksueel gedrag: het niet gebruiken van condooms verhoogt de kans op het oplopen van SOA’s.
 • Piercing: het piercen van de penis kan leiden tot infectie.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Kort Frenulum op de glans penis: symptomen, verzorging en behandeling

De meestvoorkomende ziekten van de penis

Er zijn verschillende aandoeningen die zowel met het seksueel functioneren als met de gezondheid van de huid van het mannelijk geslachtsorgaan te maken kunnen hebben. Laten we eens kijken welke dat zijn, samen met hun symptomen en mogelijke behandelingen.

1. Phimosis

De huid die over de penis ligt zou naar beneden moeten kunnen plooien, tot het punt dat de eikel blootligt. Maar bij phimosis kan de voorhuid niet naar beneden, waardoor een goede hygiëne niet mogelijk is.

Bovendien kan er pijn zijn bij het plassen of bij een erectie. In sommige gevallen is een kleine operatie (besnijdenis of preputioplastiek – Engelse link) nodig om het weefsel aan te passen.

2. Paraphimosis

Anders dan bij de vorige, is het bij paraphimosis zo dat de voorhuid, na te zijn teruggetrokken, niet terugkeert naar zijn positie. Dit kan zwelling veroorzaken, waardoor de doorbloeding van de penis wordt verstoord.

In sommige gevallen is het mild en is alleen het gebruik van glijmiddel nodig. Als de erecties of het plassen aangetast beginnen te worden, wordt een kleine operatie uitgevoerd, die bestaat uit een incisie om de spanning te verlichten.

Penisoperatie
Penisoperaties worden uitgevoerd door urologen. Kinderchirurgen worden er ook bij betrokken als de patiënt minderjarig is.

3. Veelvoorkomende ziekten van de penis: gistinfecties

Er zijn niet alleen gistinfecties in de vagina, maar ook in de penis. In deze gevallen kunnen verschillende symptomen optreden, zoals ontsteking van de eikel, uitslag, witte of roodachtige vlekken, jeuk, branderigheid en afscheiding. De behandeling bestaat uit topische of orale antischimmelmiddelen.

4. Balanitis

Balanitis is een ander type infectie. Symptomen zijn ontsteking, roodheid, strakheid van de voorhuid, afscheiding, jeuk en gevoeligheid.

Het komt voor bij slechte hygiëne en diabetes. Het wordt behandeld met antibiotica en in sommige gevallen met besnijdenis.

5. Psoriasis

Bepaalde huidziekten kunnen ook de penis aantasten. Dit is het geval bij psoriasis, die in dit geval wordt aangeduid als genitale psoriasis (Engelse link). Symptomen zijn een droge, schilferende en krakende huid, die de vatbaarheid voor infecties vergroot. De behandeling is symptomatisch en omvat crèmes en zalven.

6. Lichen planus

Net als de vorige is dit een aandoening die wordt veroorzaakt door problemen met het immuunsysteem. Het gaat meestal om een onregelmatige uitslag, die zich manifesteert als verkleurde of paarse bulten, ook buiten het genitale gebied.

Het jeukt en is pijnlijk. Soms verschijnen er met pus gevulde blaasjes, met streepjes erop. Het kan zonder behandeling verdwijnen. Hoewel als de symptomen ongemak veroorzaken, antihistaminica in crème of oraal worden toegepast.

7. Pearly papules

Pearly papules zijn kleine filiforme gezwellen rond de ring van de eikel. Deze bultjes van veelvoorkomende ziekten van de penis zijn parelmoerachtig van kleur en meten ongeveer 2 millimeter.

Ze veroorzaken meestal geen grote schade, hoewel het gebied gevoelig kan zijn. Sommige mensen besluiten ze om esthetische redenen te verwijderen, met laserbehandeling of radiogolven.

8. Fordyce-vlekken

Fordyce-vlekken  zijn knobbels of bultjes. Ze kunnen zowel op de penis als op het scrotum voorkomen. Deze vlekken zijn klein, 1 tot 3 millimeter, geel of huidkleurig.

Ze worden veroorzaakt door vergrote talgklieren. Ze doen geen pijn en zijn niet schadelijk voor de gezondheid, maar ze kunnen wel verwijderd worden door behandelingen als micropunctuur en CO2-laser.

9. Erectiele disfunctie

Erectiele disfunctie (Spaanse link) wordt gedefinieerd als een afname van het vermogen om een stevige erectie lang genoeg vol te houden om een bevredigende seksuele relatie te onderhouden.

Het optreden ervan wordt bepaald door sommige ziektebeelden: diabetes, hartziekten, atherosclerose, hoge bloeddruk (Spaanse link). Het kan ook het gevolg zijn van psychologische factoren, zoals stress en angst. De behandeling ervan omvat zowel medicijnen als psychologische therapie.

10. Premature ejaculatie

Premature ejaculatie is niet altijd een gezondheidsprobleem, vooral als het af en toe voorkomt. Als het vaak voorkomt en de relatie of het gevoel van eigenwaarde van het paar aantast, kan een therapeutische aanpak nodig zijn.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Zaadbalkanker: de ziekte die Sebastien Haller (Borussia Dortmund) heeft

11. Retrograde ejaculatie

Dit treedt op als de spieren die het sperma naar buiten leiden niet goed werken. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, die krampstillend werken, worden gebruikt bij de behandeling ervan.

12. Andere ejaculatieproblemen

Er zijn andere veelvoorkomende aandoeningen van de penis die te maken hebben met de ejaculatie, zoals niet kunnen klaarkomen, verminderde ejaculatie en vertraagde ejaculatie. Ze kunnen het gevolg zijn van een combinatie van verschillende lichamelijke en psychische problemen zoals de onderstaande.

 • Reacties op medicijnen.
 • Chronische ziekten.
 • Gevolgen van een operatie.
 • Drugs- of alcoholmisbruik.
 • Depressie, angst of stress.

13. Priapisme

Priapisme (Spaanse link) is het tegenovergestelde van disfunctie. In dit geval is er sprake van een langdurige en vaak pijnlijke erectie. Bovendien kan er een kloppend gevoel in het geslachtsorgaan zijn.

Het kan worden veroorzaakt door het gebruik van drugs, vooral vasoactieve middelen, maar ook door recreatieve drugs. Voor de behandeling wordt de Wintertechniek toegepast, die bestaat uit drainage door gaatjes die met een scalpel worden gemaakt.

14. Anorgasmie

Het onvermogen om een orgasme te bereiken wordt anorgasmie of orgasmestoornis genoemd. Het kan van verschillende aard zijn en er zijn meerdere varianten zoals de onderstaande.

 • Primair: orgasme is nog nooit in het leven bereikt.
 • Secundair: is in het verleden wel voorgekomen, maar nu niet meer.
 • Situationeel: orgasme wordt alleen in bepaalde situaties bereikt, bijvoorbeeld bij het masturberen.

De behandeling is gebaseerd op psychologische therapie. Dit gebeurt individueel of per paar.

15. Chlamydiasis

Tot de meestvoorkomende ziekten van de penis behoren ook seksueel overdraagbare aandoeningen. Met name chlamydiose (Spaanse link) is een bacteriële infectie veroorzaakt door Chlamydia trachomatis.

Het komt vaker voor bij jonge mensen (gemiddelde leeftijd 25 jaar) evenals bij vroege seksuele debutanten. In het begin kunnen er geen symptomen zijn, maar daarna verschijnen er enkele symptomen:

 • Koorts.
 • Branden tijdens het plassen.
 • Gele of groene afscheiding uit de penisopening.
 • Buikpijn.
 • Ongemak bij het klaarkomen.

De behandeling is meestal het slikken van een antibiotica-kuur. De meest gebruikte soorten zijn azitromycine en doxycycline.

16. Genitale herpes

Een herpes simplex is een van de eel voorkomende ziekten van de penis. Het is een virus infectie kan worden opgelopen door het hebben van onbeschermde seks, inclusief orale seks. Het virus wordt overgedragen via speeksel of genitale vloeistoffen.

Symptomen zijn brandende, sijpelende blaasjes, daarna korstjes, gezwollen klieren, koorts en hoofdpijn. Een antivirale behandeling en topische crèmes worden op de zweertjes aangebracht.

Man met een condoom
Condooms zijn een essentiële barrière tegen seksueel overdraagbare infecties.

17. Humaan papillomavirus

HPV of humaan papillomavirus veroorzaakt genitale wratten, klein en zacht. Het is een van de meestvoorkomende seksueel overdraagbare ziekten ter wereld, met een geschatte incidentie (Spaanse link) van 10%.

HPV types 16 en 18 brengt men in verband met baarmoederhals-, vulvar-, penis- en anale kanker. Er is geen genezing bekend, hoewel wratten spontaan kunnen verdwijnen.

18. Gonorroe

Gonorroe is een andere veelvoorkomende penisziekte. Hoewel het niet exclusief is voor de penis, omdat het seksueel overdraagbaar is, kan het ook voorkomen in de anus of vagina. Het is een infectie veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae.

Ze wordt verspreid door onbeschermde seks. Symptomen zijn onder andere vaak plassen, branderig gevoel bij het plassen, roodheid van de eikel penis en testiculaire pijn. Behandeling vindt plaats met antibiotica, hoewel er resistente stammen(Spaanse link) zijn vastgesteld.

19. Syfilis

Syfilis is een andere SOA die wordt veroorzaakt door infectie, in dit geval door de bacterie Treponema pallidum. De behandeling bestaat uit het toedienen van penicilline. Het ontwikkelt zich in verschillende stadia, elk met zijn eigen bijzondere symptomen.

 • Primair: een kleine, vaak pijnloze zweer.
 • Secundair: huiduitslag, evenals koorts en hoofdpijn, keelpijn of gewrichtspijn.
 • Latent: geen symptomen.
 • Tertiair: verlies van gezichtsvermogen of gehoor, ontsteking van de hersenen en het ruggenmerg (neurosyfilis).

20. De ziekte van Peyronie

Dit is een chronische aandoening. Er ontstaat abnormaal littekenweefsel in de penis, wat vervolgens kan leiden tot kromme of pijnlijke erecties. De ziekte van Peyronie kan het gevolg zijn van microtrauma tijdens geslachtsgemeenschap. Men behandelt het met een operatie.

21. Penisbreuk

Dit is een pijnlijke verwonding waarbij fibreus weefsel tijdens de erectie scheurt (geen botbreuk natuurlijk, ondanks de naam). Een harde klap of stoot is hier meestal de oorzaak van. Onmiddellijke behandeling door middel van een operatie is vereist.

22. Lymfangiosclerose

Bestaat uit verharding van een lymfevat, die een knobbel onder de huid vormt, die lijkt op een dik snoer. Het bevindt zich rond de basis van de eikel of erlangs.

Andere symptomen zijn klachten zoals roodheid, irritatie, pijnlijk plassen, pijn bij het vrijen, zwelling van de testikels, afscheiding en koorts. Rust wordt aanbevolen, dus de persoon moet zich onthouden van seksuele activiteit, inclusief masturbatie.

23. Peniskanker

Peniskanker komt niet vaak voor. Men brengt het ontstaan ervan in verband met HPV. Het kan uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Het verschijnt als een blaar of knobbeltje. Daarna gaat het over in een wrat met pus.

Andere symptomen zijn roodheid, zwelling, afscheiding, branderigheid, irritatie, verdikking van de huid en bloed in urine of sperma. De meestvoorkomende behandeling is een operatie, evenals bestraling en chemotherapie.

Een gezonde penis onderhouden

Er zijn verschillende veelvoorkomende penisziekten die samenhangen met zowel hygiëne als seksueel gedrag. Dit suggereert dat het mogelijk is maatregelen te nemen om verdere problemen te voorkomen. In dit verband kan je rekening houden met de volgende aanbevelingen.

 • Om zich te reinigen moet men de voorhuid naar beneden trekken, maar uiteraard voorzichtig, zonder zich te bezeren. Wassen met water en zeep, zonder daarbij sterke producten te gebruiken.
 • Gebruik altijd een condoom.
 • Houd de bloeddruk en glucosespiegel onder controle.
 • Ga in therapie als je problemen hebt, zoals depressie of stress.
 • Vermijd alcohol, tabak en drugs.

Het wordt aanbevolen om naar routineconsulten bij de arts te gaan en ook om de penis te observeren, met aandacht voor het verschijnen van sommige symptomen. Het is belangrijk erop te wijzen dat, hoewel het moeilijk kan zijn over het onderwerp te praten, het belangrijk is gêne opzij te zetten om prioriteit te geven aan de gezondheid.

Een nauwkeurige en tijdige diagnose van deze ziekten van de penis maakt het mogelijk om vervolgens zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Indien nodig zal het voorkomen dat een ziekte zich verder ontwikkelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bellis M, Hughes K. Pociones sexuales. Relación entre alcohol, drogas y sexo. Adicciones. 2004; 16(4): 249-258.
 • Corona C, Cañizo A, Cerda J. Fimosis: ¿prepucioplastia o circuncisión? Cir Pediatr. 2011; 24: 51-54.
 • Cuéllar de León A, Ruiz García V, Campos González J, Pérez Hoyos S, Brotons Multó F. Prevalencia de disfunción eréctil en pacientes con hipertensión arterial. Medicina Clínica. 2002; 119(14): 521-526.
 • García S, Casco R, Losada M, et al. Estado actual de la gonorrea. Revista de la Asociación Médica Argentina. 2016; 129(2): 6-9.
 • Hantz S, Alain S. Infecciones por el virus del herpes simple. EMC – Pediatría. 2018; 53(2): 1-13.
 • Meeuwis K, Potts A, van de Kerkhof P, et al. Prevalence of genital psoriasis in patients with psoriasis. Journal of Dermatological Treatment. 2018; 29(8): 754-760.
 • Prieto Castro R, Campos Hernández P, Robles Casilda R, Ruíz García J, Requena Tapia M. Epidemiología de la disfunción eréctil. Factores de riesgo. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 637-639
 • Rodríguez Villalba R, García S, Puigvert Martínez A, et al. Priapismo. Actas Urológicas Españolas. 2005; 29(10): 961-968.
 • Stanford V, Esquivel V. Enfermedad Peyronie. Rev Med Cos Cen. 2014; 71(610): 327-332.
 • Vasquez-Bonilla W, Rotela-Fisch V, Ortiz-Martínez Y. Virus del papiloma humano: revisión de la literatura. CIMEL. 2017; 22(1): 72-76.
 • Vázquez U, Secín D. Disfunción sexual asociada a antidepresivos. Acta Med. 2012; 10(1): 20-29.
 • Ybaseta – Medina. Infección por clamidia. Rev méd panacea. 2019; 8(1): 2-3.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.