Zaadbalkanker: de ziekte die Sebastien Haller (Borussia Dortmund) heeft

De recente aanwinst van Borussia Dortmund zal ongeveer 9 maanden niet kunnen spelen. Sebastien Haller heeft zaadbalkanker en hier vertellen we je alles over deze ziekte.
Zaadbalkanker: de ziekte die Sebastien Haller (Borussia Dortmund) heeft
Leonardo Biolatto

Geschreven en geverifieerd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 07 november, 2022

Het nieuws van Sebastien Haller’s zaadbalkanker diagnose verraste zijn nieuwe club en de hele voetbalwereld. De 28-jarige aanvaller was de recente aanwinst van Borussia Dortmund, met de bedoeling het doelpuntenmakend vermogen van Erling Haaland te vervangen.

Voorlopig zal de Fransman uit Ivoorkust echter minstens negen maanden aan de kant staan. Dat is de geschatte duur van zijn chemotherapie en het daaropvolgende herstel.

Sebastien Haller’s zaadbalkanker brengt een taboe-onderwerp ter sprake voor mannen, of ze nu voetballer zijn of niet. Daarom willen we van dit nieuws gebruik maken om je te vertellen wat deze ziekte is en hoe ze vroeg ontdekt kan worden.

Wat is zaadbalkanker?

Deze kwaadaardige ziekte kan zich ontwikkelen bij iedereen die zaadballen heeft. In het algemeen hebben deze mannelijke organen twee soorten cellen in zich: een die spermatozoa produceert en andere die hormonen produceren.

Volgens dit laatste kunnen we eigenlijk drie verschillende soorten zaadbalkanker onderscheiden:

  • Stromaal. Dit is een tumor die groeit uit de hormoonproducerende cellen (Engelse link).
  • Seminomen. Dit is een langzaam groeiende vorm die uitgaat van de cellen die spermatozoa produceren.
  • Niet-seminomen. Dit is de meestvoorkomende vorm (Engelse link) van deze kanker en komt ook voort uit de cellen die sperma vormen.

Het bijzondere van deze ziekte is dat ze duidelijk de neiging heeft jonge mannen te treffen. De meeste gevallen worden ontdekt bij mannen die niet ouder zijn dan 35 jaar. De mogelijkheid ervan is echter niet uitgesloten na het 40e levensjaar, al is het waar dat de frequentie aanzienlijk vermindert.

Man bij de dokter
Jonge mannen worden het meest door deze ziekte getroffen. Er is een groter risico tot 35 jaar.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn niet altijd duidelijke symptomen van deze kankersoort. Er zijn zelfs mensen bij wie de diagnose incidenteel gesteld wordt als ze om andere redenen gecontroleerd worden.

In elk geval zijn bepaalde tekenen verdacht en, als ze er zijn, rechtvaardigen ze onmiddellijke raadpleging, zoals de volgende:

  • De aanwezigheid van een knobbel in een van de testikels.
  • Pijn in de testikelstreek, in rust of tijdens lopen of rennen. Dit was het ongemak dat Sebastien Haller attent maakte op zaadbalkanker.
  • Zwelling in het scrotum, met vergroting van een kant van de zak waarin de testikels zitten.

Als de tumor stromaal is, zullen er waarschijnlijk eerst hormonale verschijnselen zijn. Dat wil zeggen, in plaats van plaatselijke verschijnselen in de testikels, kan de man merken dat er veranderingen in andere delen van het lichaam zijn die niet in overeenstemming zijn met zijn leeftijd. Er kan bijvoorbeeld borstgroei (gynaecomastie) of stemveranderingen (zonder in de puberteit te komen) zijn.

De progressie van deze kanker is mogelijk. Het kan zich verspreiden en migreren met metastasen, sommige dichterbij naar de lymfeklieren in de lies (Engelse link) en andere verder weg. De symptomen worden in deze gevallen diffuus, en er kan sprake zijn van pijn in de onderbuik, lage rugpijn, kortademigheid, en zelfs hoofdpijn.

We denken dat je dit artikel misschien ook wel leuk vindt om te lezen:
5 tips om prostaatkanker te helpen voorkomen

Kan zaadbalkanker voorkomen worden?

Zoals met veel oncologische ziekten weten we nog steeds niet de oorzaak van zaadbalkanker, en we nemen aan dat het multifactorieel is. Dit betekent dat verschillende omstandigheden samenkomen waardoor het ontstaat.

Er zijn enkele risicofactoren (Engelse link) vastgesteld. Ze zijn niet allemaal modificeerbaar, hoewel de wel oplosbare aangepakt kunnen worden om het toekomstige risico te verminderen.

Onder deze modificeerbare factoren hebben we de volgende:

  • Cryptorchidisme. Dit zijn testikels die in het foetale stadium nog niet uit de buik zijn ingedaald. Hun superieure ligging maakt ze daarom vatbaar (Engelse link) voor kanker, omdat ze een andere temperatuur hebben. Een operatie uitvoeren om ze te verlagen wordt als een beschermende actie beschouwd.
  • HIV. Mensen met een infectie met het humane immunodeficiëntie virus zijn vatbaarder voor kanker. Behandeling met antiretrovirale middelen kan het risico verminderen.

De niet-modificeerbare factoren zijn daarentegen de volgende:

  • Van blanke etniciteit zijn.
  • In het verleden zaadbalkanker gehad hebben.
  • Een familiegeschiedenis hebben van kanker bij naaste familieleden.

Het is heel moeilijk om zaadbalkanker te voorkomen. Er zijn geen specifieke acties die dienen om de hele mannelijke gemeenschap van het risico af te houden.

Hoe voer je een testikel zelfonderzoek uit

Wat wel kan is een testikel zelfonderzoek uitvoeren om de diagnose te versnellen als we deze ziekte hebben. Het is ideaal om het beginnend te ontdekken om de bijbehorende behandeling te kunnen toepassen.

Het goede nieuws is dat 95% van de patiënten 5 jaar na de diagnose nog in leven is.

Zelfonderzoek is niet moeilijk, en de Amerikaanse vereniging voor kanker raadt mannen aan er eentje per maand te doen na het douchen (Engelse link). Douchen bevordert de ontspanning van het scrotum en maakt de testikels beter toegankelijk voor palpatie.

De stappen zijn als volgt:

  • Scheid de penis van de testikels zodat hij de toegang tot het scrotum niet hindert. Je moet één testikel tegelijk onderzoeken.
  • Houd een van de testikels tussen je duim en de rest van je vingers.
  • Laat de testikel langs de vingers glijden, alsof je hem ertussen rolt.
  • Zoek naar de aanwezigheid van knobbels of knobbeltjes, veranderingen in vorm, of veranderingen in consistentie ten opzichte van vorige zelfonderzoeken.
  • Herhaal dan het proces met de andere testikel.

Sebastien Haller is niet de enige in het voetbal die zaadbalkanker heeft

Man onder de douche
Zelfonderzoek onder de douche is het beste omdat het scrotum dan meer ontspannen en opgezwollen is.

 

 

Het taboe over deze mannenziekte is een groot probleem voor vroege opsporing. Veel mannen aarzelen om hun geslachtsdelen te laten onderzoeken en weigeren daarom naar een dokter te gaan.

Sebastien Haller kon zijn zaadbalkanker opsporen omdat hij vroegtijdig op consult ging toen hij ongemak voelde. Hetzelfde overkwam Marco Richter van Hertha Berlin, die pijn in de zaadbalstreek bemerkte en na het consult dezelfde diagnose kreeg.

Richter is al geopereerd en ondergaat nu op 24-jarige leeftijd chemotherapie. Hij weet niet wanneer hij weer zal spelen, hoewel hij zich concentreert op zijn herstel, dat belangrijker is dan zijn terugkeer op het veld.

Ik besloot dat ik tests moest ondergaan omdat ik wat pijn voelde in dat gebied van mijn lichaam.

– Marco Richter –

Verdergaand met de Bundesliga, werd ongeveer drie maanden geleden bij Timo Baumgartl van Union Berlin ook zaadbalkanker geconstateerd. Dit vervolledigt de merkwaardige statistiek van drie gevallen van dezelfde ziekte in zo’n korte tijd, bij clubs uit hetzelfde land.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Nieuw onderzoek naar leverkanker

Wat staat Haller te wachten?

Sebastien Haller heeft al een operatie ondergaan voor zijn zaadbalkanker. Nu zal hij moeten beginnen met chemotherapie, zoals bepaald door het protocol en de richtlijnen van de National Comprehensive Canc er Network (Engelse link).

Geschat wordt dat hij pas tegen het eind van het jaar weer aan officiële wedstrijden zal kunnen deelnemen. Hoewel een goed herstel verwacht wordt, is de waarheid dat hij eerst zijn littekens moet genezen en dan de bijwerkingen van de chemotherapie moet overwinnen.

Op dat moment zal hij de training hervatten tot hij zijn ideale fysieke vorm bereikt heeft. Dit proces zal een energieke besteding van de lichaamsmiddelen vragen om de behandeling aan te kunnen. In elk geval zal hij tegen 2023 zeker weer in ere hersteld zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Manecksha, Rustom P., and John M. Fitzpatrick. “Epidemiology of testicular cancer.” BJU international 104.9b (2009): 1329-1333.
  • Hale, Graham R., et al. “Lymph node imaging in testicular cancer.” Translational Andrology and Urology 7.5 (2018): 864.
  • Huang, Junjie, et al. “Worldwide Distribution, Risk Factors, and Temporal Trends of Testicular Cancer Incidence and Mortality: A Global Analysis.” European Urology Oncology (2022).
  • Wang, Xingyuan, et al. “Evaluating the Effect of Cryptorchidism on Clinical Stage of Testicular Seminoma.” Cancer Management and Research 12 (2020): 4883.
  • Gilligan, T., Lin, D. W., Aggarwal, R., Chism, D., Cost, N., Derweesh, I. H., … & Pluchino, L. A. (2019). Testicular cancer, version 2.2020, NCCN clinical practice guidelines in oncology. Journal of the National Comprehensive Cancer Network17(12), 1529-1554.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.