18 interessante feiten die je waarschijnlijk niet wist over zaad en sperma

Er zijn veel interessante feiten in verband met zaad en sperma, twee organische stoffen die mythen en legenden blijven inspireren. Leer er hier alles over!
18 interessante feiten die je waarschijnlijk niet wist over zaad en sperma

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Er zijn nog heel wat dingen die we niet weten over bekende verbindingen zoals zaad en sperma. Hoewel de wetenschap in dit opzicht veel vooruitgegaan is, zijn er nog steeds enkele leemtes in onze kennis.

Opgemerkt moet worden dat zaad en sperma nog steeds het onderwerp zijn van vele mythen, waarvan sommige zeer wijdverbreid zijn. Ze worden ook verondersteld heilige stoffen te zijn in het kader van sommige religieuze of ideologische overtuigingen.

Ze bevatten immers een deel van het raadsel van het leven. Daarom blijven ze belangstelling wekken en lenen ze zich tot legenden. Afgezien daarvan zijn er een aantal wetenswaardigheden die de moeite van het ontdekken waard zijn. In het artikel van vandaag vertellen we je 18 interessante feiten die je waarschijnlijk nog niet wist over zaad en sperma.

1. De oorsprong van het woord “sperma” komt van het woord “zaad”

Het woord komt van de Latijnse term semen of seminis, wat “zaad” betekent. Het werd zo genoemd omdat men vroeger geloofde dat de man zijn zaad in de vrouw deponeerde en dit vruchten voortbracht. Tegenwoordig is het algemeen bekend dat het niet om “zaaien” als zodanig gaat.

2. Sperma en zaadcellen zijn niet dezelfde dingen

Zaad en sperma
Zaad maakt een deel uit van al het sperma.

Velen denken dat sperma en zaadcellen hetzelfde zijn, maar dat is niet zo. Sperma of zaadvocht is de vloeistof die bij de zaadlozing geproduceerd wordt en die het sperma of de verzameling zaadcellen draagt. Ondertussen zijn sperma de mannelijke voortplantingscellen.

3. Sperma vormt zich in verschillende delen van het lichaam

Terwijl sperma alleen in de testikels gevormd wordt, vormt sperma zich op drie verschillende plaatsen. Eerst wordt het gemaakt in de prostaat, die een melkachtige substantie vormt. Dan wordt het aangemaakt in de zaadblaasjes, die tweederde van het zaadvocht produceren. En tenslotte wordt het aangemaakt in de testikels.

4. Sperma duurt even voor het gevormd is

Sperma wordt niet van de ene dag op de andere gevormd. Het mannelijk lichaam is altijd bezig met de vorming van sperma. Maar vanaf het moment van ontstaan tot ze rijpe cellen worden, duurt het ongeveer 74 dagen.

5. Sperma gaat van gel naar vloeistof

Als sperma uitgestoten wordt, is het in de vorm van een gel. Men gelooft dat het deze consistentie heeft om langer in het vaginale kanaal te blijven en succesvoller te zijn bij de bevruchting. De waarheid is dat het dan een waterige substantie wordt.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit misschien ook leuk om te lezen:
Kun je zwanger worden van voorvocht?

6. Er is een variabele hoeveelheid

Zaad en sperma gaan altijd samen, maar in heel verschillende hoeveelheden. Men schat dat elke milliliter sperma tussen de 20 en 300 miljoen spermatozoïden bevat. Tijdens een gemiddelde zaadlozing zijn er tussen 1 en 5 milliliter sperma of tussen 20 en 1,5 miljard spermatozoa.

7. Historische definities: miniatuur volwassenen?

Zaad en sperma zijn in de loop van de geschiedenis het onderwerp geweest van vele theorieën. In de 17e eeuw was het bijvoorbeeld dankzij Antonie van Leeuwenhoek mogelijk om sperma onder een microscoop te bekijken. Door spermatozoa te observeren werden ze gedefinieerd als kleine levensdragers en vervolgens als miniatuur volwassenen.

8. Ondergoed beïnvloedt zaad en sperma

Los ondergoed wordt in verband gebracht met een hogere productie van sperma van goede kwaliteit. Strak ondergoed daarentegen verhoogt de temperatuur van de testikels, en dit vermindert het aantal zaadcellen.

9. Dieet, zaad en sperma

Wie denkt dat zaad en sperma niets met voedsel te maken hebben, heeft het mis. Zo ontdekte een studie (Engelse link) onder leiding van de Universitat Rovira i Virgili (URV) en het Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) dat de consumptie van noten de kwaliteit van het sperma en het aantal zaadcellen verbetert.

10. Een nieuwe partner? Meer sperma

De Universiteit van Florida publiceerde onderzoek (Engelse link) dat mannen meer sperma ejaculeren als ze een nieuwe partner hebben. Ook heeft het sperma een hogere kwaliteit en snelheid. Blijkbaar is dit een evolutionair mechanisme voor het voortbestaan van de soort.

11. Ze verbeteren de huid niet

Er is een mythe dat sperma en zaadcellen dienen als cosmetica om de huid te verbeteren. Hoewel er soorten zijn, zoals het vrouwtje van een inktvissoort, die het als voedingsstof opnemen, is de waarheid dat het niet veel andere bestanddelen heeft dan speeksel, behalve dat het laatste een antiseptische werking heeft. Er is geen bewijs voor de cosmetische eigenschappen ervan.

12. Zaad en sperma kunnen allergieën veroorzaken

Er is een klein percentage vrouwen dat allergieën krijgt als ze in aanraking komen met zaad en sperma. Deze stoffen kunnen zwelling, roodheid en jeuk in het vaginale kanaal veroorzaken. Dit staat bekend als overgevoeligheid voor zaadplasma (Spaanse link).

13. Zaad en sperma worden gebruikt in de gastronomie

Hoewel het misschien moeilijk te geloven is, komen zaad en sperma voor in sommige recepten. Er bestaat zelfs een receptenboek dat Natural Harvest heet: A collection of recipes based on semen. Het blijft een exotisch en bizar ingrediënt, want het levert geen noemenswaardige voedingsbijdrage.

14. Het is gebruikt in de kunst en als onzichtbare inkt

De schilder Martin von Ostrowski heeft sperma gebruikt als bestanddeel van de materialen waarmee hij zijn werken uitwerkt, die in totaal meer dan 30 op deze manier gemaakt zijn. Anderzijds werd het gebruikt als onzichtbare inkt door de spionnen van de Eerste Wereldoorlog. De kenmerkende geur van deze stof bewees echter dat dit geen goed idee was.

15. Het kan in een ander lichaam overleven

Sperma zijn de enige cellen die door een individu geproduceerd worden en die ontworpen zijn om in een ander lichaam te overleven. Ze hebben een gemiddelde levensduur van 24 tot 48 uur in het vrouwelijk lichaam. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze echter tot 5 dagen in leven blijven.

16. Ejaculeren verhoogt geluk en vermindert depressie

Zaadcellen

Sperma verbetert het humeur, want het bevat de meest effectieve ingrediënten tegen droefheid in een “cocktail” die mannen bij het ejaculeren een gelukkiger gevoel geeft. De lijst van geluksbestanddelen is als volgt:

  • Oxytocine
  • Serotonine
  • Oestron
  • Melatonine
  • Prolactine

Spermacellen overleven in een ander lichaam dan dat waaruit ze ontstaan zijn, wat een uniek gegeven is.

17. Een vasectomie heeft geen invloed op het sperma van een man

Een vasectomie is een van die gebeurtenissen die het grote verschil tussen zaad en sperma aantonen. Na deze operatie vermengen de zaadcellen zich niet meer met het zaadvocht. Het sperma blijft echter zoals gewoonlijk geproduceerd worden. De zaadlozing zal precies hetzelfde aanvoelen.

We denken dat je dit ook interessant vindt om te lezen:
Hoe de resultaten van een spermogram te interpreteren

18. Dood, maar niet ingevroren

Wetenschappers zijn er in geslaagd in een laboratorium vrouwelijke eicellen te bevruchten met dood sperma. Blijkbaar telt alleen dat het DNA aanwezig is. Anderzijds, en in tegenstelling tot wat veel legenden beweren, kun je sperma niet invriezen in een thermoskan in de koelkast en verwachten dat het later werkt. Het zal afsterven en niet meer gebruikt kunnen worden.

Een gezonde man heeft altijd zaad en sperma

Er zijn veel curiosa over zaad en sperma. Aan het bovenstaande moeten we toevoegen dat een man met maar één testikel nog steeds vruchtbaar is. Dit is voldoende voor hem om zich normaal voort te planten.

Ook moet opgemerkt worden dat zaad en sperma nooit ophouden geproduceerd te worden. In tegenstelling tot vrouwen blijven gezonde mannen vruchtbaar tot de dag dat ze sterven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Blay, R. M., Pinamang, A. D., Sagoe, A. E., Owusu, E., Koney, N. K., & Arko-Boham, B. (2020). Influence of Lifestyle and Environmental Factors on Semen Quality in Ghanaian Men. International journal of reproductive medicine, 2020, 6908458. https://doi.org/10.1155/2020/6908458.
  • Joseph, P.N., Sharma, R.K., Agarwal, A. et al. Men Ejaculate Larger Volumes of Semen, More Motile Sperm, and More Quickly when Exposed to Images of Novel Women. Evolutionary Psychological Science 1, 195–200 (2015). https://doi.org/10.1007/s40806-015-0022-8.
  • De Juan Pérez, A. I. (2021). Presencia y distribución de neuroreceptores de serotonina, gaba y dopamina en el espermatozoide humano. Estudio con técnicas de microscopía de alta resolución y análisis de grafos (Doctoral dissertation, Universitat d’Alacant-Universidad de Alicante).
  • Puerta-Suárez, J., & Cardona-Maya, W. (2013). Alergia al plasma seminal humano:¿ mito o realidad?. Revista chilena de obstetricia y ginecología78(3), 193-200.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.