Waarom doet een klap tegen de testikels zoveel pijn?

Een klap tegen de testikels komt niet vaak voor, maar als het gebeurt, veroorzaakt het invaliderende pijn. Gelukkig heeft deze gebeurtenis geen ernstige gevolgen voor de gezondheid.
Waarom doet een klap tegen de testikels zoveel pijn?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een klap tegen de testikels is een van die ervaringen die geen enkele man wil meemaken. Door een klap of schop in dat gebied klapt iedereen dubbel van de pijn. Experts zeggen dat het in dergelijke gevallen is alsof het lichaam doordraait.

Toch heeft een klap tegen de testikels zelden ernstige gevolgen, tenzij het een hele harde klap was. Dit gebied is namelijk erg gevoelig, maar het heeft ook het vermogen om snel te herstellen, zonder complicaties.

Groot letsel kan echter ernstige gevolgen hebben. Daarom is het het beste om dit soort klap te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten wat je moet doen als het wel gebeurt. We zullen dit allemaal zo bespreken.

Waarom doet het zoveel pijn?

Waarom doet een klap tegen de testikels zoveel pijn

Veel mensen vragen zich af waarom een klap tegen de testikels zoveel pijn doet. De fundamentele reden is dat dit kleine gebied een veel hogere concentratie zenuwuiteinden heeft dan andere delen van het lichaam.

Dergelijke zenuwuiteinden komen samen op de nervus vagus, die wordt beschouwd als een ‘supersnelweg’ in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat pijn andere gebieden bereikt en veroorzaakt een soort ‘tijdelijke waanzin’ in het lichaam.

Tegelijkertijd zijn de testikels zwak aan het lichaam gehecht. Ze zijn allemaal bedekt door een beschermende laag die de tunica albuginea wordt genoemd en zijn ingesloten in een zak die we het scrotum noemen (Spaanse link). Daarom hebben ze geen demping en is de weerstand die ze bieden tegen een klap zeer beperkt.

Waarom veroorzaakt het pijn in de buik?

Een klap tegen de testikels veroorzaakt ook pijn in de buik. Waarom? De testikels beginnen zich namelijk in de buik te vormen en van daaruit dalen ze af naar hun uiteindelijke positie. De zenuwuiteinden van de geslachtsklieren komen daarom samen in de buik.

Dus, wanneer iemand een klap tegen zijn testikels krijgt, concentreert de pijn zich uiteindelijk in de buik. Alles komt samen in de nervus vagus, die vertakkingen heeft in dat hele gebied en een groot deel van het bovenste deel van het lichaam.

Dat is ook de reden waarom een schop tegen de testikels niet alleen pijn in de buik veroorzaakt, maar ook misselijkheid en braken kan veroorzaken. Ook wanneer de pijn erg intens is, zal er sprake zijn van duizeligheid, tranen, verhoogde bloeddruk en hoofdpijn.

Wat zijn de gevolgen van een klap tegen de testikels?

Een klap tegen de testikels kan ernstige gevolgen hebben als het erg krachtig is. Als de pijn niet binnen 15 tot 60 minuten verdwijnt, kun je het beste naar de eerste hulp gaan voor onderzoek.

Ook interessant om te lezen:
Leer meer over asthenospermie

In sommige gevallen veroorzaakt dit soort klappen ernstige gevolgen, zoals:

  • Epididymitis. Dit is een van de meestvoorkomende effecten van een sterke tik tegen de testikels. Het is de ontsteking van de bijbal, het deel dat de zaadbal verbindt met de zaadleider. Dit veroorzaakt pijn en ontsteking, maar verdwijnt meestal spontaan.
  • Verplaatsing van de testikel. Doet zich voor wanneer de slag ervoor zorgt dat de zaadbal opnieuw het lichaam binnenkomt en op de heup ligt. Hierdoor is de testikel niet meer voelbaar. Dit is een medisch noodgeval.
  • Teelbalverdraaiing. De schop kan ervoor zorgen dat de testikel omhoog gaat en verdraait, waardoor torsie van de zaadstreng ontstaat. Het resultaat is hevige pijn, zwelling en de plaatsing van de ene testikel boven de andere. Binnen zes uur moet een arts worden geraadpleegd.
  • Breuk van de testikel (Spaanse link). Dit is ongebruikelijk en wordt veroorzaakt door een extreem harde klap. Het veroorzaakt veel pijn, merkbare zwelling, een verlangen om te braken en soms flauwvallen. Het is een medisch noodgeval dat een operatie vereist.

Wie loopt er risico op een klap tegen de testikels?

Vooral sporters moeten beschermers gebruiken om een klap te voorkomen

Verwondingen aan de testikels, vooral ernstige, zijn zeldzaam. Ze kunnen echter voorkomen en daarom moeten passende maatregelen worden genomen om ze te voorkomen. Atleten zijn bijvoorbeeld vatbaarder voor dit soort problemen.

Bij sommige sporten is het gebruikelijker om een klap of schop tegen de testikels te krijgen. Degenen die voetbal, basketbal of honkbal spelen, moeten voorzichtiger zijn. Dit geldt ook voor degenen die gewichtheffen of zeer veeleisende trainingsroutines hebben.

Tips en preventie van een klap tegen de testikels

Pijn is onvermijdelijk als je een klap tegen de testikels krijgt. Het ongemak mag niet langer dan een uur duren. In de tussentijd kunnen enkele eenvoudige acties worden uitgevoerd om de aandoening te verlichten.

Meestal bevelen artsen het volgende aan:

  • Neem een vrij verkrijgbare pijnstiller, zoals paracetamol of ibuprofen.
  • Ga liggen en ontspan.
  • Leg een ijspack op het gebied om pijn te verlichten en zwelling te verminderen.
  • Leg voor het slapengaan een opgerolde handdoek onder de zaadbal.
  • Vermijd inspannende activiteiten de komende dagen.
  • Draag de komende dagen ondersteunend ondergoed om de zaadbal te ondersteunen.

Het beste is natuurlijk om een klap in dit gebied en de gevolgen die daaruit kunnen voortvloeien te voorkomen. Als een man zich bezighoudt met intensieve lichamelijke activiteit, dan is het het beste om kennis te nemen van de volgende voorzorgsmaatregelen:

  • Gebruik een beschermer voor de testikels, of jockstrap. Deze middelen bieden een goede bescherming. Ze moeten de juiste maat hebben, anders zullen ze hun functie niet goed kunnen uitvoeren.
  • Vraag naar extra accessoires. Je arts of trainer kan andere soorten beschermers voorstellen, afhankelijk van de activiteit of sport die je doet.
  • Houd je arts op de hoogte. Pijn in de testikels, ook als je geen klap hebt gekregen, is namelijk reden voor overleg. Een dergelijk ongemak mag nooit over het hoofd worden gezien.

Ga bij pijn naar de dokter

Pijn is een belangrijk symptoom om op te letten. Als de pijn na een trap in de testikels te hevig is of binnen korte tijd niet minder wordt, is het altijd het beste om naar een dokter te gaan voor evaluatie.

Misselijkheid of braken dat niet overgaat, evenals een hematoom in het scrotum, moeite met urineren, hematurie of bloed in de urine en koorts zijn ook tekenen dat het een noodgeval kan zijn. Tegelijkertijd is het belangrijk om voorzichtig te zijn met seksuele praktijken die contact met de testikels omvatten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Casal, J., Solari, J. J., & Monserrat, J. M. (1965). Epitelioma del escroto. Revista Argentina de Urología, 34(9-12), 661-665.
  • Vaglica, A. C. (1980). Estallido traumático de testículo. Revista Argentina de Urología, 46(1), 30.
  • Calabia de Diego, A., López Rasines, G., Hernández Rodríguez, R., Marco de Lucas, E., Lastra García-Barón, P., & Hernández Castrillo, A. (2003). Lesiones testiculares que no hay que tocar. Archivos españoles de urología, 56(3), 255-266.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.