Testiculaire torsie: symptomen en oorzaken

Sommige mannen hebben meer kans op testiculaire torsie vanwege bepaalde defecten in het bindweefsel van het scrotum. Lees verder om alles over deze aandoening te leren!
Testiculaire torsie: symptomen en oorzaken
Alejandro Duarte

Reviewed and approved by de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Written by Equipo Editorial

Last update: 22 december, 2022

Testiculaire torsie, ook wel torsio testis genoemd is een aandoening die optreedt wanneer de zaadstreng, dat de testikels in het scrotum houdt, draait. Dit onderbreekt de bloedtoevoer naar de testikels en de omliggende weefsels. De testikels zijn klieren die sperma produceren. Ze zijn eivormig en bevinden zich in de scrotumzak.

De bloedtoevoer naar de testikels komt van de testiculaire slagaders die via de zaadstreng lopen. De veneuze terugkeer vindt plaats via de zaadaders die hetzelfde pad volgen, maar dan in omgekeerde richting.

Testiculaire torsie blokkeert deze bloedvaten, wat leidt tot een gebrek aan bloedstroom in de zaadbal. Als deze situatie niet onmiddellijk gecorrigeerd wordt kan het noodzakelijk zijn om de testikels te verwijderen.

Oorzaken van testiculaire torsie

Oorzaken van testiculaire torsie

Testiculaire torsie kan op elke leeftijd optreden en het kan zelfs voorkomen bij oudere mannen. Het komt echter vaker voor tijdens de puberteit of tijdens de neonatale periode. Sommige mannen hebben meer kans op testiculaire torsie vanwege defecten in het bindweefsel van het scrotum. Er is echter geen duidelijke oorzaak.

  • Deze aandoening kan optreden na een verwonding in het scrotumgebied die ernstige ontstekingen veroorzaakt.
  • Bovendien kan het optreden na het uitvoeren van (te) zware oefeningen.
  • In sommige gevallen is er een anatomische aanleg waardoor de testikels vrij in het scrotum kunnen roteren.
  • Het kan ook optreden als de zaadstreng langer is dan normaal.

De symptomen van testiculaire torsie

Pijn is het belangrijkste symptoom en wordt gekenmerkt door plotseling te ontstaan en zeer ernstig te zijn. Hoewel de pijn zich in de aangetaste zaadbal bevindt, kan deze uitstralen naar de liesstreek. Het kan zelfs de onderbuik bereiken.

Andere symptomen die gepaard kunnen gaan met de pijn zijn:

  • misselijkheid
  • braken
  • algemeen gevoel van onbehagen

In sommige gevallen kan de zaadbal hoger zitten dan normaal of zich in een ongebruikelijke positie bevinden. Over het algemeen is de aangetaste zaadbal gezwollen en is de huid van het scrotum rood en hard.

De intensiteit van deze symptomen hangt af van hoe lang de torsie duurt. In sommige gevallen kan een testiculaire torsie namelijk vanzelf terug draaien. De pijn zal dan geleidelijk afnemen en verdwijnen.

Diagnose van testiculaire torsie

Een arts kan testiculaire torsie diagnosticeren door de medische geschiedenis van de patiënt te analyseren en een lichamelijk onderzoek te doen.

Een echografie is de beeldvormingstest die deze diagnose bevestigt en laat zien of er inderdaad een verminderde bloedtoevoer naar de zaadbal is. Artsen geven opdracht voor dit onderzoek als ze niet zeker zijn van de diagnose, maar het is lang niet altijd nodig.

Dit artikel kan je interesseren:
Wat is een droog orgasme en waarom gebeurt het?

Behandeling

Behandeling

Dit probleem is vaak een chirurgische noodsituatie en tijd is van essentieel belang. Dit komt omdat hoe meer tijd verstrijkt, hoe groter het risico op testiculaire necrose en de noodzaak voor verwijdering van de testikels. Als artsen de operatie binnen de eerste zes uur uitvoeren, is het waarschijnlijk dat de zaadbal kan behouden kan worden.

Als een kind klaagt over plotselinge pijn in zijn kruis, is het raadzaam om onmiddellijk medische hulp in te roepen. De behandeling bestaat uit het ongedaan maken van de draaiing. Daarnaast zal de arts de aangetaste zaadbal fixeren om herhaling van het probleem te voorkomen.

In sommige gevallen wanneer er veel zwelling is en een operatie niet onmiddellijk kan worden uitgevoerd, kan de draaiing handmatig worden gecorrigeerd. Artsen moeten echter nog steeds zo snel mogelijk een operatie uitvoeren.

Als artsen de aandoening vroegtijdig detecteren en onmiddellijk behandelen kan de zaadbal nog steeds goed werken. De kans dat de zaadbal moet worden verwijderd neemt toe als de doorbloeding langer dan zes uur wordt onderbroken. Helaas is het altijd mogelijk dat de zaadbal het vermogen verliest om correct te functioneren. It might interest you...

Heb je last van retrograde ejaculatie?
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Heb je last van retrograde ejaculatie?

Af en toe zijn er mannen die een droog orgasme hebben. Met andere woorden, ze hebben weinig of geen zaadlozing. Dit wordt retrograde ejaculatie gen...  • Sanz Jaka, J. P., Villanueva, J. A., Garmendia Larrea, J. C., Mendívil Dacal, J., & Arocena Lanz, F. (1989). Torsión del cordón espermático. Archivos Espanoles de Urologia.
  • Mongiat-Artus, P. (2012). Torsión del cordón espermático y de los anexos testiculares. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(04)40737-3
  • Gonzalo-González, A., Longás, J., Pérez-Barrero, P., Infantes, M., Pérez-Alfranca, C., & Ruiz-Pérez, R. (2007). Bloqueo del cordón espermático como tratamiento del dolor crónico testicular. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.