Misselijkheid en braken bij baby's voorkomen

Als een jong kind lijdt aan misselijkheid en veel braken, is het belangrijk om het kind gehydrateerd te houden. Je moet de instructies van een kinderarts volgen, omdat die degene is die een behandeling moet voorschrijven die geschikt is voor de leeftijd van het kind.
Misselijkheid en braken bij baby's voorkomen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Misselijkheid en braken komen vaak voor bij zuigelingen. Het is zelfs heel normaal dat ze op enig moment gastro-enteritis ervaren. Dit soort ongemak baart de ouders natuurlijk nog steeds zorgen. Vandaag zullen we je daarom vertellen hoe je frequent braken bij baby’s kunt helpen voorkomen. In dit artikel leggen we ook uit wat het is, waarom het gebeurt en hoe ermee om te gaan.

Misselijkheid en braken

Allereerst is het belangrijk om het verschil te weten tussen braken en regurgitatie. Braken is het terug naar buitenkomen door de mond van voedsel dat genuttigd is. Dit is onvrijwillig en vereist inspanning. Regurgitatie daarentegen treedt op wanneer een baby te snel eet en lucht inslikt. Daardoor komt het voedsel moeiteloos weer terug naar de mond.

Het is om deze reden dat het vrij moeilijk is om onderscheid te maken tussen braken en regurgitatie. Braken kan op elke leeftijd voorkomen, maar regurgitatie komt vooral veel voor bij zuigelingen.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat braken nuttig is. Het is een manier om voedsel te elimineren dat op dat moment niet goed gevallen of schadelijk was. Het kan echter leiden tot ernstige problemen zoals uitdroging, als je niet de juiste maatregelen neemt.

De oorzaken van misselijkheid en braken bij kinderen

De oorzaken van misselijkheid en braken

Wat betreft de oorzaken van misselijkheid en braken, deze zijn afhankelijk van de leeftijd van het kind. Er zijn echter twee veelvoorkomende redenen voor braken bij baby’s:

  1. Gastro-enteritis: dit is een darmvirus dat diarree en braken veroorzaakt.
  2. Gastro-oesofageale reflux: dit gebeurt wanneer de sluitspier van de baby nog bezig is te volgroeien, niet ontspant en de doorvoer van voedsel bemoeilijkt. Dit veroorzaakt reflux en als gevolg daarvan braken. Het duurt meestal tot na de leeftijd van 12 maanden.

Andere minder voorkomende oorzaken kunnen zijn:

  • Voedselintolerantie of allergieën voor bijvoorbeeld lactose.
  • Stofwisselingsziekten.
  • Darminvaginatie.

Om al deze redenen moet je je kinderarts raadplegen, zodat deze je kan helpen de oorzaken te identificeren en zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen.

Waar moet je op letten?

Hoewel braken vanzelf weer over kan gaan, zijn er bepaalde symptomen waarmee je rekening moet houden. Breng je kind dus naar de arts of kinderarts als je een van deze symptomen waarneemt:

  • Braken na een klap op het hoofd.
  • Er zit bloed in het braaksel (het kan een bruinachtige kleur hebben).
  • Het kind braakt gedurende een lange periode.
  • Er is sprake van lethargie of apathie. Sommige baby’s kunnen echter prikkelbaarheid en verdriet tonen.
  • Buikpijn en zwelling van de buik.
  • Bloederige ontlasting.
  • Het braaksel is groen of geelachtig.
  • Het kind is koortsig.

Behandeling

Rehydratatie met elektrolyten is de meest geschikte maatregel om complicaties te voorkomen in geval van veelvuldig braken. Je kind gehydrateerd houden of rehydrateren is de eerste stap die je moet nemen als je kind braakt.

Om dit te doen is het het beste om de instructies van je kinderarts te volgen. Afhankelijk van de leeftijd van het kind kan de arts namelijk een elektrolytische drank of een vloeibaar dieet voorschrijven tot het kind zich herstelt. Wat de behandeling ook zal zijn, pas het langzaam toe zodat het kind het niet afwijst.

Op dat moment is het ook belangrijk om te onthouden dat je een ziek kind niet moet dwingen om te eten. Wacht tot het kind weer trek krijgt. Als je kind 8 uur niet heeft gebraakt kun je weer beginnen met het introduceren van een licht dieet zoals bijvoorbeeld bouillons, soepen en brood als het kind ouder is dan 1 jaar. Als je je kind nog borstvoeding geeft, geef dat dan.

Preventie van frequente misselijkheid en braken bij kinderen

Om braken te voorkomen, moet je alle mogelijke oorzaken weten te voorkomen. Zoals je gezien hebt, zou dit onmogelijk zijn. In geval van gastro-oesofageale reflux is het echter mogelijk om enkele acties te ondernemen tegen de aanwezigheid van reflux en braken:

  • Laat je baby na elke maaltijd een boertje laten. Dit is de manier om de gassen te elimineren die regurgitatie of braken zouden kunnen veroorzaken.
  • Verander het dieet van je kind. Als je nog borstvoeding geeft, onthoud dan dat als je bepaalde voedingsmiddelen uit je eigen dieet verwijdert, dit je baby zal helpen en waardoor hij of zij minder last zal hebben van braken en oprispingen.
  • Raadpleeg de kinderarts als je je baby melkformule geeft, zodat een andere melkformule voorgeschreven kan worden.
  • Voed je kind in een positie die de neerwaartse beweging van voedsel mogelijk maakt (verticale positie). Wieg of beweeg het kind niet te veel na het eten.
  • Probeer langzaam te voeden. Dit is vooral belangrijk als je met de fles voedt. Zorg ervoor dat de speentjes adequaat doorboord zijn. De kleine kan namelijk te snel drinken of er kan helemaal geen vloeistof uit de fles komen tijdens het zuigen.
  • Als je borstvoeding geeft, voed de baby dan vaker maar gedurende kortere tijd. Op deze manier hoeft het kind niet te veel voeding te verwerken en blijft het ook niet te lang in de maag zitten.

Conclusie

Braken is niet iets zeldzaams bij zuigelingen. Je moet echter wel alert zijn en proberen te achterhalen of alarmsignalen op complicaties of ernstige problemen kunnen wijzen. Onthoud tot slot dat je je kind goed gehydrateerd moet houden als het overgeeft. Raadpleeg zoals gewoonlijk je huisarts en volg altijd de instructies.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.