Helpt borstvoeding geven bij het afvallen?

Studies laten zien dat borstvoeding geven je helpt met afvallen, naast het helpen bij de moeder-kindband. Dit zou natuurlijk niet de enige stap om gewicht te verliezen moeten zijn.
Helpt borstvoeding geven bij het afvallen?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel vrouwen weten niet dat borstvoeding geven helpt bij het afvallen. Ze maken zich zorgen over het verliezen van gewicht na de zwangerschap. Je figuur terugkrijgen kan een obsessie worden. Misschien is het interessant voor je om te lezen hoe borstvoeding geven helpt bij het afvallen.

Sommige vrouwen proberen niet te veel te eten, wat voedingsdeficiënties bij de zich ontwikkelende baby kan veroorzaken. Overgewicht tijdens en na de zwangerschap is echter ook het gevolg van de hormonale, emotionele en fysieke veranderingen die van nature voorkomen.

Hoeveel kilo wordt als overgewicht gezien?

Gezond gewicht

Als je maar 5 kilo of minder erbij hebt gekregen, hoef je je geen zorgen te maken, omdat je lichaam zal wennen aan de nieuwe dagelijkse routine. Je krijgt je figuur waarschijnlijk binnen zes maanden na de bevalling terug. Als je echter meer dan 5 kilo bent aangekomen tijdens de zwangerschap, moet je wat wijzigingen aanbrengen.

Hoe krijg ik die extra kilo’s eraf?

Als je gaat trainen begint, kun je beginnen met calorieën verbranden. Het eten van minder voedsel met veel koolhydraten is een andere manier om af te slanken.

Maar we hebben goed nieuws: borstvoeding is niet alleen goed voor de groei van het haar van je baby. Borstvoeding geven helpt bij het afvallen, omdat je het ook een effectieve manier van calorieën verbranden is.

Borstvoeding geven kost veel energie, ongeveer 500 calorieën per dag. Ter vergelijking, touwtje springen verbrandt ongeveer 510 calorieën. Natuurlijk hangt het er bij inspanning vanaf hoe hard je werkt. Borstvoeding geven heeft echter niets te maken met hard werken, dus het is een win-win situatie.

Borstvoeding geven helpt bij het afvallen, waar of niet?

Borstvoeden

Een studie aan de universiteit van Oxford heeft uitgewezen dat borstvoeding geven vrouwen helpt met afvallen. De studie omvatte een onderzoek bij  meer dan 700.000 vrouwen en bevestigde dat borstvoeding geven gemiddeld 500 calorieën per dag verbrandt.

Onderzoekers beweren ook dat borstvoeding borstkanker en bepaalde hartproblemen helpt voorkomen. We vinden het belangrijk om je erop te wijzen dat je het beste naar een voedingsdeskundige kunt gaan. Je moet namelijk je lichaam alle voedingsstoffen geven die het nodig heeft, zelfs als je wilt afvallen.

Dus borstvoeding geven helpt bij het afvallen, maar het is een vrij langzaam proces (1 kilo per 6 maanden). Daarom is een uitgebalanceerd dieet van belang.

Enige adviezen met betrekking tot een gezond dieet:

 • Eet voldoende eiwitten. Goede bronnen zijn onder andere kipfilet, kalkoen, rundvlees en kikkererwten.
 • Eet meer verse groenten en fruit.
 • Beperk de inname van pasta, brood en ander voedsel dat veel koolhydraten bevat.
 • Neem helemaal geen bewerkte voeding of voedsel met een hoog suikerhalte.

Wat is de invloed van borstvoeding op de ontwikkeling van de baby?

De Ibero-Amerikaanse Society of Scientific Information (La Sociedad Iberoamricana de Información Cientifica) publiceerde de resultaten van jarenlang onderzoek naar de effecten van borstvoeding in de eerste zes maanden van baby’s.

 • Ze stelden vast dat baby’s die in de eerste zes maanden borstvoeding hebben gekregen, zich cognitief beter ontwikkelen. Borstvoeding lijkt dus gekoppeld aan een betere intellectuele en motorische ontwikkeling, evenals aan taalvaardigheid en geheugen.
 • Moedermelk bevat bioactieve stoffen die de hersenen moeten ontwikkelen. Daarom is het gerelateerd aan de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel.
 • Bovendien helpt het kinderen te beschermen tegen obesitas. Er is een verschil tussen kinderen die borstvoeding hebben gekregen en degenen die met flesvoeding werden gevoed.

Dit is ook een interessant artikel:
Wat is de gezondste melk voor kinderen?

Algemene overwegingen over of borstvoeding helpt bij het afvallen

borstvoeding geven helpt bij het afvallen

Wanneer je je baby voedt, wordt de tepel gestimuleerd en dat wordt geassocieerd met de afgifte van oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat samentrekkingen veroorzaakt die de baarmoeder helpen om terug te keren naar de grootte van vóór de zwangerschap en ook je lichaam naar het normaal postuur.

Maar we zeggen echt niet dat je alle snoep, gefrituurd voedsel en andere calorierijke voedingsmiddelen kunt eten, alleen omdat je borstvoeding geeft. Doe oefeningen van gematigde intensiteit tussen de voedingen door. Dat zal je helpen om gewicht te verliezen, je bloedcirculatie te verbeteren en je overtollige vocht uit je lichaam te spoelen.

 • Als je ligt, kun je je benen een beetje optillen en kleine cirkels met je tenen maken.
 • Doe setjes van 10 keer, eerst je rechterbeen en daarna je linker.
 • Een andere variatie is om je tenen omhoog en vervolgens naar beneden te richten.
 • Houd elke positie gedurende 5 seconden vast en ontspan, steeds wisselend van voet.

Het is ook belangrijk dat je voldoende rust krijgt en je energie op kunt laden. na de bevalling heb er veel van nodig, dus vraag je arts naar de aanbevelingen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.