Hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap

Hoewel zwangerschap een natuurlijk proces is voor vrouwen, stelt het vrouwen niet vrij van de symptomen van aandoeningen zoals hypothyreoïdie. Ken strategieën om het ongemak van deze aandoening te verminderen.
Hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 25 september, 2022

De schildklier is een klier die meerdere functies heeft, niet alleen onder normale omstandigheden, maar ook tijdens de zwangerschap. Het is een zeer belangrijke klier, daarom moet je je bewust zijn van de verschillende schildklieraandoeningen die er bestaan. Zo komt hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap vaak voor.

Hypothyreoïdie is een schildklieraandoening die meerdere problemen kan veroorzaken. Tijdens de zwangerschap is deze aandoening echter nog gevaarlijker, omdat het een negatieve invloed kan hebben op de ontwikkeling van de baby en de bevalling.

Gelukkig kun je bepaalde stappen ondernemen om de symptomen van hypothyreoïdie te verminderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het innemen van schildklierhormonen niet altijd de oplossing is. Er zijn ook andere strategieën die je kunnen helpen om de problemen die hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap veroorzaakt, te verminderen.

Wat zijn de symptomen van hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap?

 • Intolerantie voor kou
 • Dun en broos haar
 • Melancholie
 • Constipatie
 • Sterkere neiging om aan te komen
 • Verlies van eetlust
 • Prikkelbaarheid
 • Droge huid

Strategieën om de problemen die hypothyreoïdie veroorzaakt te verminderen

1. Verhoog je consumptie van natuurlijke bronnen van jodium

Jodiumrijke producten

Jodium is de belangrijkste stof voor de schildklier aangezien het bijdraagt aan de productie van het schildklierhormoon. Het kan daarom helpen om met jodium verrijkt zout in je dieet op te nemen. Op die manier kan je lichaam namelijk voldoende jodium in zich opnemen, waardoor problemen veroorzaakt door hypothyreoïdie verminderen.

Je kunt jodium echter ook op natuurlijke wijze binnenkrijgen. Dit doe je door schaaldieren of andere zeevruchten te eten die veel jodium bevatten. Het lichaam gebruikt deze voedingsmiddelen om het jodium dat verloren is gegaan weer aan te vullen.

2. Probeer het gebruik van sojaproducten te matigen

Sojaproducten bevatten goitrogenen die een negatieve invloed kunnen hebben op de schildklierhormonen in je lichaam. Dit geldt met name als de vrouw met hypothyreoïdie zwanger wordt.

Voedingsmiddelen die soja bevatten verhinderen mogelijk de stimulatie van het schildklierhormoon. Dit kan een onbalans veroorzaken en de kans op struma verhogen. Verder onderzoek hiernaar is nog noodzakelijk.

3. Houd een uitgebalanceerd dieet aan

Voedsel voor een uitgebalanceerd dieet

Het aanhouden van een uitgebalanceerd dieet is één van de beste strategieën om de negatieve effecten die hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap kan hebben te verminderen.

De voedingsmiddelen die je eet zouden alle voedingsstoffen moeten bevatten die de moeder en de foetus tijdens deze periode nodig hebben. Eet voornamelijk biologische voedingsmiddelen en eet 6 keer per dag.

4. Consumeer natuurlijke oliën

Natuurlijke oliën zijn tijdens de zwangerschap net zo belangrijk als goede vetzuren. Ze ondersteunen namelijk niet alleen de gezondheid van de foetus, ze zijn ook noodzakelijk voor diverse processen in het lichaam van de moeder.

Natuurlijke oliën kunnen mogelijk de problemen die hypothyreoïdie tijdens de zwangerschap veroorzaakt helpen te verminderen. Je kunt natuurlijke vetzuren en natuurlijke oliën binnenkrijgen door het eten van:

 • noten en zaden te eten, zoals walnoten en lijnzaad
 • andere producten, zoals avocado’s en vette vis

5. Zorg ervoor dat je meer eiwit binnenkrijgt

Eiwitrijke producten

Eiwitten bevatten voedingsstoffen die ervoor zorgen dat de lichaam alle functies goed kan vervullen. Het eten van voldoende eiwitten helpt je lichaam om alle processen op een evenwichtige manier te voorzien van wat nodig is. De gezondste eiwitten kun je halen uit diverse producten zoals:

 • noten
 • groene groenten
 • wit vlees

Eiwitten zorgen ervoor dat zowel jij als je baby zich goed voelt.

Conclusie

Als je ervoor zorgt dat je lichaam voorzien wordt van voldoende voedingsstoffen, zullen de problemen die hypothyreoïdie veroorzaakt mogelijk vanzelf verminderen. Op die manier zul je je minder zorgen hoeven maken tijdens je zwangerschap. Hierdoor zal je ook minder last hebben van stress.

Uiteraard is het altijd verstandig om een dokter te raadplegen wat voor jou de meest geschikte aanpak is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.