Vermijd deze zeven soorten voeding bij hypothyreoïdie

Als we hypothyreoïdie hebben, dan is het erg belangrijk dat we onze voeding onder controle houden. Want sommige voedingsmiddelen kunnen de normale afscheiding van schildklierhormonen verstoren.
Vermijd deze zeven soorten voeding bij hypothyreoïdie
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 05 september, 2023

Net als vele andere ziekten vereist hypothyreoïdie een speciaal dieet. Daarin moeten sommige voedingsmiddelen die schade kunnen veroorzaken geschrapt worden. Want deze aandoening betekent dat de schildklier op een lager peil werkt. Dit beïnvloedt het metabolisme. We moeten dus strikte veranderingen in ons voedingspatroon doorvoeren. Dit betekent dat we bepaalde voeding bij hypothyreoïdie moeten vermijden.

Als je te horen hebt gekregen dat je deze kwaal hebt, is het belangrijk dat je een deskundige op het gebied van voeding bij hypothyreoïdie raadpleegt. Je zult moeten beseffen dat je geen normaal dieet kunt volgen.

Wat is hypothyreoïdie?

Deze aandoening is ook bekend als een trage schildklier. Het is dus een ziekte van de schildklier. Kenmerkend is de lage afscheiding van hormonen.

De schildklier speelt een rol in de werking van het metabolisme. Maar het heeft ook een functie in de cardiovasculaire gezondheid en in andere belangrijke vitale processen. Die zijn verbonden met een negatieve reactie wanneer het lichaam uit evenwicht is.

Dit probleem komt het meest voor bij vrouwen die ouder dan zestig jaar zijn. Het heeft te maken met hormonale veranderingen. Maar iedereen kan deze aandoening krijgen, ook adolescenten.

Hoewel het per regio verschilt, wordt geschat dat tussen de 3% en 7% van de wereldbevolking er last van heeft (Engelse link). Mensen ontwikkelen niet altijd symptomen. Als dat wel het geval is, wordt het geclassificeerd als subklinische hypothyreoïdie.

In de praktijk kan ongecontroleerde hypothyreoïdie verschillende gezondheidscomplicaties veroorzaken. Het is bijvoorbeeld bekend (Engelse link) dat het bij kinderen diverse problemen kan veroorzaken zoals:

 • hartziekten.
 • onvruchtbaarheid.
 • neurologische aandoeningen.
 • aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
 • een slechte hersenontwikkeling.

Hoewel het probleem vele oorzaken kan hebben, zijn auto-immuunziektes en een jodiumtekort verantwoordelijk voor veel van de gevallen.

Symptomen van hypothyreoïdie

Voeding bij hypothyreoïdie

In het beginstadium van deze aandoening is het moeilijk voor de arts om deze aandoening vast te stellen. Maar de volgende symptomen kunnen optreden:

 • Vermoeidheid.
 • Moeilijkheden om zich te concentreren.
 • Depressie en prikkelbaarheid.
 • Gevoeligheid voor kou.
 • Een droge huid en verzwakking van het haar.
 • Gewichtstoename.
 • Ontsteking van de lichaamsuiteinden.
 • Vertragen van de hartslag.
 • Pijn en spierstijfheid.
 • Onregelmatige menstruatie.

Vermijd deze voedingsmiddelen bij hypothyreoïdie

Voedingsmiddelen die worden afgeraden voor patiënten met hypothyreoïdie worden ‘goitrogenen’ genoemd. Het zijn degenen die, na opname in het lichaam, de normale productie van schildklierhormonen verstoren.

Het dieet voor hypothyreoïdie is een onderdeel van het beheer en de controle ervan. Desondanks, en zoals deskundigen waarschuwen (Engelse link), voeren de meeste patiënten na de diagnose geen veranderingen in hun dieet door.

Een ontstekingsremmend dieet wordt vaak aanbevolen om de diagnose van auto-immuunhypothyreoïdie aan te pakken (Engelse link). Het is waar dat genetische factoren de hoofdrolspelers zijn in de ontwikkeling ervan. Omgevingsfactoren zijn echter noodzakelijk voor de destabilisatie van het immuunsysteem. Met deze overwegingen bespreken we 7 ‘verboden’ voedingsmiddelen voor mensen met hypothyreoïdie.

1. Granen met gluten

Voeding bij hypothyreoïdie: granen met gluten

Het eten van granen met een hoog glutengehalte kan het de darmen moeilijk maken om schildklierhormoonvervangende medicijnen op te nemen. Het is om deze reden dat specialisten (Engelse link) een glutenvrij dieet aanbevelen voor mensen met een auto-immuunziekte van de schildklier.

Gluten wordt door het immuunsysteem gezien als een antigeen dat moet worden aangevallen. Daarom is het het beste om deze verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit te sluiten om schildkliercomplicaties te voorkomen en overigens de goede werking ervan te bevorderen.

Het is daarom beter dat je deze soorten voedingsmiddelen uit je dieet verwijdert:

 • Producten op basis van tarwe
 • Gerst
 • Rogge
 • Spelt
 • Kamut

In een studie (Spaanse link) gepubliceerd in het tijdschrift Elsevier werd derelatie tussen coeliakie en primaire hyperthyreoïdie waargenomen, waarvan de symptomen aanvankelijk werden beschouwd als een gevolg van het niet naleven van het glutenvrije dieet.

2. Broccoli

Broccoli en andere variëteiten kruisbloemige groenten, zoals kool, bevatten een bestanddeel met de naam goitrogenen. Dit element maakt het moeilijk om jodium op te nemen.

Dit laatste bestanddeel is een onontbeerlijke voedingsstof voor de productie van schildklierhormonen. Het garandeert dus de juiste opname.

Goitrogenen verliezen hun eigenschappen wanneer je de groenten kookt. Je kan deze groenten dus best gestoomd eten.

Het is bekend (Engelse link) dat de matige inname ervan veilig is volgens diermodellen, maar het probleem ontstaat wanneer het regelmatig of overmatig wordt geconsumeerd. Dit gebeurt met andere voedingsmiddelen die verboden zijn bij hypothyreoïdie; dus de aanbeveling is om uw inname te matigen.

3. Soja

Voeding bij hypothyreoïdie

Sojabonen en alle voedingsmiddelen op basis van soja bevatten isoflavonen. Het is een fyto-oestrogeen dat de werking van de schildklier verandert. Dit gebeurt vooral bij patiënten met een jodiumtekort.

Er is gesuggereerd (Engelse link) dat sojaproducten de dosis schildklierhormoon die patiënten met hypothyreoïdie nodig hebben, kunnen verhogen. De patiënten moeten dus de volgende soorten voeding bij hypothyreoïdie reguleren:

 • Sojamelk
 • Kaas gemaakt van soja
 • Sojasaus
 • Soja-eiwit

4. Suiker

Patiënten met hypothyreoïdie hebben voortdurend ongecontroleerde glucosespiegels en bij verwaarlozing kan insulineresistentie optreden. Aan de andere kant moeten we niet vergeten dat de metabole functie veranderd is (Engelse link), wat kan leiden tot overgewicht en diabetes.

 • De inname van alle soorten voedsel met suiker moet worden gecontroleerd.
 • Vervanging ervan wordt niet aanbevolen, zelfs niet door natuurlijke suikers, omdat deze de bloedglucose kunnen blijven beïnvloeden.

5. Plantaardige oliën

Voeding bij hypothyreoïdie: plantaardige oliën

Ook een grote aantal plantaardige oliën kunnen risico’s vormen op problemen met het metabolisme. Wanneer je deze oliën gebruikt dan blokkeren ze de hormonale werking van de schildklier. Het gevolg is dat het gebruik van deze hormonen in de cellen daalt.

Zelfs al is er geen diagnose die wijst op een probleem van de schildklier moet je dit soort oliën vermijden. Daarom raden diëtisten de volgende oliën aan:

 • Biologische kokosolie.
 • Extra vierge olijfolie (niet om in te bakken).
 • Zonnebloemolie.
 • Avocado-olie.

Wat de laatste betreft, zijn er aanwijzingen (Engelse link) dat het matige gebruik van olijfolie de schildkliercontrole bij gediagnosticeerde patiënten kan beïnvloeden.

6. Voedingsmiddelen rijk aan jodium

Het is raadzaam om overmatige consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan jodium te vermijden , omdat deze zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie kunnen verergeren. Voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan jodium zijn:

 • kaas
 • melk
 • ijs
 • eieren
 • zeewier
 • zeevis
 • gejodeerd keukenzout

7. Ultrabewerkt vlees

Voeding bij hypothyreoïdie: bewerkt vlees

Rijk aan nitrieten, nitraten en andere stoffen, zijn rood vlees en worst de grootste vijanden van de gezondheid van de schildklier. Als ze te vaak en zonder mate in het dieet worden opgenomen, kunnen ze leiden tot hypothyreoïdie en, in geval van ziekte, complicaties veroorzaken voor zowel de stofwisseling als de cardiovasculaire gezondheid .

In die zin zijn er aanwijzingen (Engelse link) dat een veganistisch en vegetarisch dieet geassocieerd is met een lager risico op het ontwikkelen en compliceren van gevallen van hypothyreoïdie. Zoals we al eerder hebben aangegeven, is het ideaal om matig te zijn, naast het vermijden van verboden voedingsmiddelen voor hypothyreoïdie.

Heb je hypothyreoïdie? Volg het advies van de arts

Heb jij dit schildklierprobleem? Vergeet niet dat je, naast het beperken van de consumptie van deze voedingsmiddelen waar we het over hebben, je levensstijl in het algemeen moet verbeteren. Volg de instructies van je arts, zorg voor een uitgebalanceerd dieet (op basis van jouw specifieke behoeften). Vermijd daarnaast een sedentaire levensstijl en de consumptie van alcohol en tabak.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.