3 manieren om met hypothyreoïdie om te gaan

Je kunt met hypothyreoïdie om leren gaan door je medicatie aan te vullen met een gezonde leefstijl en een gezond dieet. En naast voldoende dagelijkse beweging kunnen ook infusies en thee erg behulpzaam zijn.
3 manieren om met hypothyreoïdie om te gaan

Laatste update: 17 februari, 2019

Hypothyreoïdie is een ingewikkelde aandoening en het vereist enige moeite om hypothyreoïdie goed aan te kunnen pakken en goed met de aandoening om te leren gaan. Gewichtsveranderingen en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen van hypothyreoïdie.

Gelukkig bestaan er naast medische behandeling nog enkele andere strategieën die erg behulpzaam kunnen zijn. In dit artikel voorzien we je daarom van drie makkelijke manieren die je kunnen helpen om te gaan met hypothyreoïdie.

Leven met hypothyreoïdie

Onderzoek van de Schildklier

Jaarlijks worden erg veel mensen gediagnosticeerd met hypothyreoïdie. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een schildklierstoornis, een plotselinge verandering waarbij het lichaam ineens niet meer genoeg schildklierhormonen aanmaakt.

Zo ontstaat er in het lichaam een gebrek aan deze hormonen en dan beginnen de effecten van deze stoornis merkbaar te worden.

Er is onder andere sprake van haaruitval, gewichtstoename en vermoeidheid. We kunnen last hebben van slaapstoornissen en kleine veranderingen in onze huid. Zo is de huid bijvoorbeeld droger. Daarnaast verandert ons humeur en merken we bijvoorbeeld dat we vaker verdrietig en vrij apathisch zijn.

En er kan sprake zijn van een verminderde inspiratie om met bepaalde dingen om te gaan. Als we daarbij ook nog eens in gedachten nemen dat we ons fysiek slecht voelen en zien hoe opgezwollen ons lichaam is en dat er enkele kilo’s zijn bijgekomen, worden we alleen maar nog bezorgder en moedelozer.

Deze symptomen kunnen allemaal wijzen op hypothyreoïdie en zullen je dokter ertoe aanzetten een volledig bloedonderzoek te doen wanneer je last hebt van deze symptomen en niet weet waar dit aan ligt.

Doorgaans wordt in het geval van hypothyreoïdie het medicijn levothyroxine voorgeschreven. Sommige mensen kunnen herstellen van deze aandoening, maar anderen moeten er helaas mee leren leven. Je kunt in dit geval hypothyreoïdie wel dagelijks behandelen door je medicatie aan te vullen met een gezonde leefstijl en een gezond dieet.

We moedigen je daarom aan om onderstaande tips in je op te nemen.

3 tips om hypothyreoïdie te behandelen

Goede voeding

Vitamines in Voeding

Enkele van de meest aanbevolen voedselsoorten voor mensen die last hebben van hypothyreoïdie zijn ongetwijfeld voedingsmiddelen die jodium bevatten. Dankzij jodium kan ons lichaam namelijk thyroxine aanmaken en het hormoongebrek in balans brengen.

Welke voedingsmiddelen zijn dus goed voor je? Zeevruchten, eieren, vis en gejodeerd zout (overdrijf hier echter niet mee). Ook kelpzeewier is erg gezond, maar ook hier moet je niet mee overdrijven.

 • Voedsel dat omega 3-vetzuren bevat biedt ook veel voordelen. We hebben het dan bijvoorbeeld over tonijn, makreel, vette vis, lijnzaadolie en walnoten. Deze producten zijn erg behulpzaam. Sla ze dus niet over.
 • B-vitamines: eet zoveel mogelijk van de groene bladgroenten die je lekker vindt en neem ook een biergistsupplement in om je thyroxinegehalte in balans te houden. Spinazie, bloemkool, tarwekiem en zuivelproducten zijn allemaal voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je je goed voelt.
 • Geschikt fruit: er bestaan fruitsoorten die de werking van de schildklier bevorderen en ervoor zorgen dat de schildklier zichzelf weer in balans brengt. Zo kan citroensap er bijvoorbeeld voor zorgen dat thyroxine beter verspreid wordt, hetzelfde geldt voor sinaasappelsap. De altijd gezonde avocado biedt een gezonde dosis vitamine B. Wat ook erg behulpzaam kan zijn is het drinken van een glas grapefruitsap in de ochtend, sla dit dus niet over, ook al houdt je er misschien niet van.

Kruidenremedies voor hypothyreoïdie

Citroen en Gember

Gember

Houd je van gember? Geweldig, gember is namelijk erg behulpzaam. Het consumeren van gember kan helpen de bloedsomloop te verbeteren en op die manier de schildklier te activeren. Gember is een uiterst stimulerende plant en erg geschikt voor het behandelen van hypothyreoïdie 

Eigenlijk zijn alle bittere planten erg behulpzaam in het geval van deze aandoening.

St. Janskruid

Heb je weleens van deze plant gehoord? Hij wordt namelijk gebruikt om de bijwerkingen van hypothyreoïdie te behandelen. Dit kruid:

 • Gaat vermoeidheid tegen.
 • Geeft ons kracht.
 • Is een ideale remedie om je dag mee te beginnen.

Raadpleeg als je medicijnen slikt wel eerst je dokter voordat je begint met het consumeren van St. Janskruid, want het kruid gaat met sommige medicijnen namelijk niet goed samen.

Passiebloem

Ook dit is een geweldige plant om hypothyreoïdie te behandelen. Wat doet deze plant? Passiebloem verbetert ons humeur en gaat vermoeidheid, hoofdpijn, apathie en dergelijke tegen. Je kunt twee kopjes passiebloem per dag consumeren.

Cayennepeperthee

Dit zal je misschien verbazen, maar cayennepeper activeert het lichaam en activeert de bloedsomloop, waardoor het koude gevoel waar mensen met hypothyreoïdie vaak last van hebben wordt verlicht.

Het is al voldoende om slechts een klein beetje cayennepeper op te lossen in een kopje kokend water. Echt een heel klein beetje. Drink de thee vervolgens langzaam op.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontgiften met gember, kurkuma en cayennepeper

 Psychologische strategieën

Vlinders

We weten dat een aandoening als hypothyreoïdie tijd vereist. Veel mensen leren met deze aandoening om te gaan en hun leefkwaliteit te verbeteren. Andere mensen moeten erg lang door blijven gaan met het slikken van medicijnen en leven met de wetenschap dat ze niet in staat zijn af te vallen en hun oude lichaam weer terug te krijgen.

Verlies de hoop niet. Het beste is om tot je door te laten dringen dat je geduld en uithoudingsvermogen op de proef worden gesteld. Je moet regelmatig op controle bij je dokter en misschien moet je zelfs wel een operatie ondergaan, maar het zal het uiteindelijk allemaal waard zijn.

Dit soort aandoeningen overwin je meestal door middel van aanmoediging, volharding en hoop.

Wees je ervan bewust dat je je eetgewoontes moet aanpassen en dat je waarschijnlijk veel dingen die je lekker vindt uit je dieet moet verwijderen, zoals zoetigheid, geraffineerde bloem en fastfood. Het is belangrijk dat je meer groenten eet, meer water of gezonde sappen drinkt en meer beweegt.

Zwemmen is bijvoorbeeld erg geschikt bij deze aandoening, alsook dagelijks een half uur wandelen. Je kunt zelfs gaan dansen of aerobicsoefeningen doen. Sta elke dag op met de gedachte dat al die moeite het waard zal zijn en dat je je al snel beter zult voelen.

Sommige dagen zul je misschien vermoeider zijn dan andere. Kijk op die dagen in de spiegel en zeg tegen jezelf dat je hypothyreoïdie genezen kan worden. Je zult je ideale gewicht weer terugkrijgen, je zult jezelf weer beter voelen en alles zal het waard zijn. Je verdient het. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gilbert, J. (2017). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009
 • Begg, T. B., & Hall, R. (1963). IODINE-INDUCED HYPOTHYROIDISM. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(63)91967-6
 • E., A. A., A., G., & M., S. (2014). The effect of omega-3 on cognition in hypothyroid adult male rats. Acta Physiologica Hungarica.
 • Franceschi, S., Levi, F., Negri, E., Fassina, A., & La Vecchia, C. (1991). Diet and thyroid cancer: A pooled analysis of four european case‐control studies. International Journal of Cancer. https://doi.org/10.1002/ijc.2910480315
 • Parmar, H. S., & Kar, A. (2007). Protective role of Citrus sinensis, Musa paradisiaca, and Punica granatum peels against diet-induced atherosclerosis and thyroid dysfunctions in rats. Nutrition Research. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2007.09.003
 • Hamouda, A. F., Sameeh, M. Y., & Shrourou, R. M. (2016). Effect of Avocado (Persea Americana), Cabbage (Brassica Oleracea) and Ginger (Zingiber Officinale) on Rat Liver and Thyroid Injuries Induced by CCl4 (Carbon Tetrachloride). Journal of Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.17265/2328-2150/2016.03.002
 • Stevinson, C., Dixon, M., & Ernst, E. (1998). Hypericum for fatigue – A pilot study. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/S0944-7113(98)80040-8
 • Obert, E. (2013). Herbal management of postpartum hemorrhage. Midwifery Today with International Midwife. https://doi.org/10.1111/j.1744-4667.2012.00144.x
 • Šarabon, N., Löfler, S., Cvecka, J., Hübl, W., & Zampieri, S. (2018). Acute effect of different concentrations of cayenne pepper cataplasm on sensory-motor functions and serum levels of inflammation-related biomarkers in healthy subjects. European Journal of Translational Myology. https://doi.org/10.4081/ejtm.2018.7333

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.