Huisremedies om koorts onder controle te houden

Jouw lichaam is slim. Koorts is één van de briljantste strategieën van het lichaam om infecties aan te vallen. Koorts onder controle houden met huisremedies is een geweldige manier om je gezondheid te herstellen wanneer je temperatuur te hoog is.
Huisremedies om koorts onder controle te houden

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 24 augustus, 2022

De normale lichaamstemperatuur bij een mens schommelt rond de 37° C. Wanneer het lichaam echter de aanwezigheid van een infectie vaststelt, laat het lichaam deze temperatuur stijgen om de opmars van de micro-organismen te verminderen. Wanneer dit gebeurt, dan kan het een ingewikkelde opdracht worden om koorts onder controle te houden.

Waarom stijgt je lichaamstemperatuur automatisch? Dat mechanisme treedt op omdat het lichaam zich voorbereid om een eind te maken aan schadelijke bacteriën en virussen.

Koorts hebben is geen probleem. Het vormt een onderdeel van het genezingsproces van het lichaam. Het wordt enkel een probleem als je temperatuur hoger dan 39,5° C is.

In die gevallen moet je op de juiste manier handelen. De bedoeling is immers dat het lichaam zich herstelt tot het opnieuw in zijn normale staat is.

Huisremedies om koorts onder controle te houden

Je koorts onder controle houden met deze huisremedies

De beroemde Griekse arts uit de oudheid Hippocrates zei: “Geef me de macht om koorts op te wekken en ik zal elke ziekte genezen.” Met deze woorden verwees hij naar het vermogen van het lichaam om inwendige vijanden door middel van hitte te vernietigen. De hippocratische geneeskunde richtte zich op het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen.

Bacteriën en virussen kunnen gewoon in je lichaam leven. Dat komt omdat de normale lichaamstemperatuur perfect is voor hun groei. Wanneer je koorts hebt, dan is hun vermogen om zich te vermenigvuldigen ingeperkt. Dit zorgt er voor dat de verdedigingsmechanismen van het lichaam ze op een doeltreffendere manier kunnen bestrijden.

Koorts is dus je bondgenoot. Je kan echter meehelpen in de strijd van je lichaam om de gezondheid terug te krijgen. Dit kan je doen door te profiteren van zijn natuurlijke intelligentie. Het is dus een goede keuze om huisremedies te gebruiken om koorts onder controle te houden.

Bouillon van aardappelschil

Bouillon van aardappelschil

Aardappelbouillon kan heilzaam zijn om koorts onder controle te houden. Het is zeer voedzaam en hydrateert het lichaam. Een bouillon van aardappelschil bevat vitaminen en mineralen die ideaal zijn om je gezondheid te herstellen.

Je moet goed gehydrateerd zijn zodat je de vloeistoffen kan vervangen die je via je zweet kwijtgeraakt bent. Daarom moet je soepen bereiden die veel voedzame elementen bevatten. Op die manier versterk je het immuunsysteem.

Ingrediënten

 • 3 middelgrote aardappelen
 • 1 wortel
 • 4 teentjes knoflook
 • 1 selderijstengel
 • 1 ui
 • 4 koppen water (1 liter)
 • gehakte peterselie (eventueel)
 • zout en peper (naar smaak)

Richtlijnen

 • Was en schil eerst de aardappelen. Zet de aardappelschillen opzij.
 • Daarna snij je de groenten in schijfjes.
 • Vervolgens giet je het water in een pan. Voeg dan de schillen en de andere ingrediënten toe.
 • Breng het aan de kook. Laat het dan gedurende 30 tot 45 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
 • Zeef dan de groenten uit de bouillon en laat deze afkoelen.
 • Voeg daarna zout en peper naar smaak toe.
 • Je kan tenslotte een beetje peterselie toevoegen om de bouillon te kruiden. Dit verhoogt ook de minerale bestanddelen.

Kompressen met aardappel en azijn

Je kan aardappelen daarnaast gebruiken om nog een andere huisremedie te maken. Ook dit middeltje zal helpen om koorts onder controle te houden.

In plaats van de aardappelen op te eten leg je ze in dit geval rechtstreeks op je lichaam. Op die manier kunnen hun genezende krachten door de huid heen stromen. Twintig minuten nadat je deze kompressen aangebracht hebt, zal je zien hoe de koorts daalt.

Ingrediënten

 • 2 aardappelen
 • 2 koppen azijn (je kan elke soort azijn gebruiken) (500 ml)

Richtlijnen

 • Begin met de aardappelen te schillen en ze in schijfjes te snijden.
 • Week ze daarna gedurende één uur in azijn.
 • Laat tenslotte de aardappelen gedurende 10 minuten uitlekken. Wikkel ze dan in een doek en leg ze op je voorhoofd.

Gemberthee

Om koorts te bestrijden zal thee jou niet alleen helpen om te herstellen. Het zal je ook verrukken met zijn heerlijk aroma. Eén van de vele eigenschappen van gember is dat het kan helpen om het immuunsysteem te herstellen.

Drink deze thee telkens als de koorts begint op te komen. Als je na zes uren nog steeds koorts hebt, drink de thee dan opnieuw.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel vers geraspte gember 15 g)
 • 2 koppen water (500 ml)
 • honing (naar smaak)

Richtlijnen

 • Doe het water in een pan en breng het aan de kook.
 • Voeg daarna de vers geraspte gember aan het water toe. Wacht dan tot de vloeistof tot 1/4 van zijn oorspronkelijke hoeveelheid verminderd is.
 • Laat het dan afkoelen en zeef het.
 • Voeg tenslotte aan dit kopje thee wat honing toe en drink het op.

Ook dit is een interessant artikel:
Versterk je immuunsysteem met deze 9 voedingsmiddelen

Basilicumthee

Met basilicumthee koorts onder controle houden

In je voorraadkast mogen de beste natuurlijke remedies nooit ontbreken. Voorbeelden zijn kamille, tijm, goudsbloem, basilicum en gemberwortel. Basilicum heeft ontsmettende, ontstekingsremmende en krampstillende effecten. Het is een fantastische huisremedie om koorts onder controle te houden en je lichaamstemperatuur te laten dalen.

Ingrediënten

Richtlijnen

 • Verhit eerst het water tot het kookt. Voeg dan de basilicum toe.
 • Daarna dek je de pan af en laat je het gedurende enkele minuten rusten vóór je het zeeft.
 • Vermijd tenslotte om suiker toe te voegen aan dit mengsel. Het is beter dat je het met honing zoet.

Andere tips om op een natuurlijke manier koorts onder controle te houden

Tip 1: Rust

Wanneer je lichaam te warm wordt, mag je geen andere activiteiten doen behalve rusten en slapen. Koorts hebben is immers een reden om je volledig te wijden aan het herstel van je gezondheid.

Wat je op dit moment moet doen, is je lichaamstemperatuur elke twee uren checken. Op die manier weet je of je koorts oploopt en je de dokter moet bellen.

Tip 2: Neem een bad of een douche met warm water

Dit is een populaire remedie om koorts onder controle te houden. Het warme water zal ervoor zorgen dat je je goed voelt. Bovendien zal het bad of de douche helpen om je lichaamstemperatuur te laten dalen.

Het is niet nodig dat je zeep gebruikt. Blijf gewoon gedurende 5 tot 10 minuten onder water tot je je weer als nieuw voelt.

Als je geen zin hebt om een bad of een douche te nemen, kan je ook kompressen met koud water gebruiken. Leg ze op de zones waar er veel warmte is zoals de oksels en de lies. Door dit te doen kan je je lichaamstemperatuur laten dalen.

Tip 3: Gebruik wat kruiden om koorts onder controle te houden

Voeg een goede snuf peper, stukjes paprika of pikante saus toe aan je soepen en aftreksels. Dat is één van de meest verrassende huisremedies om koorts onder controle te houden.

Precies deze zintuiglijke explosie zal je laten zweten, waardoor gifstoffen afscheiden worden, je  lichaamstemperatuur in evenwicht wordt gebracht en je bloedsomloop versnelt.

Als je niet van pittige dingen houdt, dan kan je ze met mate gebruiken. Zo kan je van de effecten profiteren zonder het bijhorende ongemak te voelen wanneer je ze in overdreven mate gebruikt.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Deze huisremedies om koorts onder controle te krijgen zullen je helpen om je lichaamstemperatuur te regelen. Het kan echter gebeuren dat koorts na drie dagen niet daalt. Misschien heb je ook nog andere symptomen zoals bijvoorbeeld:

uitslag

moeilijkheden om te ademen

buitensporige spierpijn

Blijf in dit geval niet thuis. Dit is het moment om medische hulp in te schakelen. Laat je arts de situatie beoordelen en zo nodig een meer doeltreffende behandeling toepassen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ali, B. H., Blunden, G., Tanira, M. O., & Nemmar, A. (2008). Some phytochemical, pharmacological and toxicological properties of ginger (Zingiber officinale Roscoe): A review of recent research. Food and Chemical Toxicology. Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.085
 • Suppakul, P., Miltz, J., Sonneveld, K., & Bigger, S. W. (2003, May 21). Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf021038t
 • Wong, P. Y. Y., & Kitts, D. D. (2006). Studies on the dual antioxidant and antibacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chemistry97(3), 505–515. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2005.05.031

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.