Wat is een droog orgasme en waarom gebeurt het?

Hoewel een droog orgasme geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, kan het van invloed zijn op de vruchtbaarheid en het zelfvertrouwen en daarmee ook op het seksleven van een persoon.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 26 mei, 2023

Na een orgasme is het normaal dat mannen een antegrade ejaculatie hebben waardoor er sperma vrijkomt. Als dit niet gebeurt of als er niet genoeg sperma vrijkomt, is dit een teken van een droog orgasme. 

Heb jij wel eens een orgasme gehad zonder te ejaculeren? Als dit het geval is, maak je dan geen zorgen. Dit staat bekend als een droog orgasme of retrograde ejaculatie. Het overkomt sommige mannen om verschillende redenen. Je zou echter wel je arts moeten raadplegen. In dit artikel kom je erachter waarom.

Moet ik me zorgen maken over een droog orgasme?

Met behulp van je arts kun je achter de oorzaak van je retrograde ejaculatie komen. In principe hoef je je geen zorgen te maken als je een droog orgasme ervaart. Over het algemeen vormen ze geen gezondheidsrisico’s. Bovendien kun je nog steeds genieten van seks, zelfs zonder ejaculerend sperma na je climax.

Er zijn echter een aantal redenen waarom dit mogelijk bij jou gebeurt:

  • Operaties: als je zaadbalkanker hebt gehad of een prostatectomie hebt ondergaan is het mogelijk dat je blaashals beschadigd is. Dit zou het uitstoten van sperma na een orgasme kunnen verhinderen.
  • Incompetentie van de blaashals: dit is een aangeboren anatomische vervorming. Het betreft een sluiting van de blaashals die ejaculatie voorkomt.
  • Blessures en neuropathieën: als je beenmerg beschadigd is of als je lijdt aan ziektes zoals sclerose, dan kun je een droog orgasme ervaren.
  • Medicatie en drugs: als je vaak alcohol drinkt of drugs of medicijnen gebruikt, dan kan retrograde ejaculatie optreden. Ook kunnen bepaalde antidepressiva en antipsychotica een droog orgasme veroorzaken.

In sommige gevallen is de oplossing duidelijk. Als bijvoorbeeld een medicijn dat je neemt droge orgasmes veroorzaakt, dan kan je arts je andere medicatie voorschrijven. De situatie is echter anders als het gaat om verwondingen en neuropathieën.

Misschien vind je dit ook interessant:
Probeer deze zeven seksspelletjes met je partner

Behandelingsopties voor een droog orgasme

Allereerst, als je blaashals beschadigd is, kan je arts een operatie voorstellen om deze te herstellen. In andere gevallen kan hij medicijnen voorschrijven om de aandoening te verhelpen.

Als je drugsgebruik de oorzaak is, is stoppen uiteraard de beste oplossing. De behandeling zal altijd afhankelijk zijn van de oorzaken en hoe problematisch deze aandoening voor je is.

Problemen met bevruchting

Koppel met problemen met bevruchting

Een droog orgasme vermindert de vruchtbaarheid van de man. Een droog orgasme vermindert dus de kans op een baby. Als je een kind wilt, zal je arts proberen deze situatie op te lossen. Er is echter een alternatief dat goede resultaten oplevert: geassisteerde reproductie.

Dit bestaat uit het extraheren van het sperma en dit te verwerken in een laboratorium. Daarna insemineren ze de vrouw. Hierdoor kan het sperma een eitje bevruchten. In veel gevallen, voordat dit gebeurt, passen artsen eierstokstimulatie toe om de kans op succes te vergroten.

Problemen met het zelfvertrouwen

Man met probleem met zelfvertrouwen

In veel gevallen leidt een droog orgasme tot onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen. Helaas kan het ook tot angstgevoelens leiden als je niet zeker weet wat er met je aan de hand is.

Als deze droge orgasmes je seksleven beïnvloeden, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Door deze toestand schaam je je misschien ook. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot erectiestoornissen.

Als je jezelf in deze situatie bevindt, raadpleeg dan je arts. Hij kan dan de redenen ontdekken waarom je dit probleem ervaart. Aarzel ook niet om zijn aanbevelingen te volgen of hem om suggesties te vragen.

Vooral als je kinderen wilt, kan je arts andere alternatieven met je delen indien dit nodig zou zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.